Svojim agresivnim, robotskim izgledom, moćnim hardverom i prijenosnim dizajnom, Lenovo IdeaCentre Y720 Cube u sebi krije zvijer, koja je i vrlo prenosiva pa je lako možete ponijeti sa sobom kod prijatelja na gaming druženje ili neko slično okupljanje.

Ovo gaming računalo u sebi ima sedmu generaciju Intel Core i7 procesora, vrlo moćnu NVIDIA GeForce GTX 1070, 16GB RAM-a, i SSD od 256Gb. Sve to skupa ne zvuči nimalo loše. Je li ova moćna kutija iz poznate Lenovo Legion serije gaming računala vrijedna kupovine? Provjerimo zajedno.

 

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube: Dizajn

Ako ste gledali znanstveno-fantastičnu serije, onda bi vas vansjki izgled Y720 Cubea sa upadljivo crvenim LED osvjetljenjem na prednjoj strani moglo podsjetiti na pokoju epizodu. Cijelo kučište je prepuno oštrih, agresivnih kuteva i koristi različite teksture što mu daje određenifuturistički izgled. Matiran gumeni vrh, krajevi stranica od karbonskih vlakana, sve to čini ovo gaming računalo ugodno na dodir, ali sa vrlo agresivnim izgledom.

Spomenuli smo prenosivost na početku teksta, a taj se faktor očituje u velikoj ručki za nošenje, koja se nalazi na vrhu kućišta. Ovo je vrlo dobra ideja za stolno računalo i nudi svakako bolje rješenje od nošenja računala objema rukama.

lenovo Y720 cube

Kučište je prožeto žičanim rešetkama za hlađenje i bolji protok zraka, ima ih i na prednjoj strani, na vrhu i na obje bočne stranice, tako da je cjelokupan hardver poprilično izložen strujanju zraka, što bi mu trebalo osigurati i stabilan rad na maksimalnim performansama. Rešetke na bočnim stranicama i na vrhu imaju agresivan oblik peraje, što dodatno upotpunjava cjelokupnu estetiku.

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube priključci

Na prednjem I/O panelu imamo dva USB 3.0 priključka od kojih se jedan može koristiti za punjenje i kad je računalo isključeno. Kraj njih su utori za slušalice i mikrofon i, naravno, gumb za paljenje i gašenje. Vrijedi spomenuti da nema reset gumba.

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube test

Na stražnjem dijelu, I/O panel pripadajuće ITX matične ploče pruža nam četiri USB 2.0 utora, još dva USB 3.0 utora, RJ45 ethernet, 4-kanalne audio ulaze i starije PS/2 portove. Gledajući ovaj dio, primijetili smo da napajanje nema on/off prekidač. Iako to nije nužno potrebno, bilo bi ga lijepo imati.

Gledajući unutrašnjost, Y720 Cube primjenjuje dizajn razdvojenih komora. Iza lijeve stranice su napajanje i mjesta za diskove, dok su iza desne stranice ostale komponente. Sve skupa djeluje dosta uredno i ima mjesta za dodavanje dodatnog hardvera.

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube hardever

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube hardever desna strana

Zapravo cjelokupna nadogradivost je vrlo dobra. Ostaje vam slobodan DIMM utor za proširivanje RAM-a, u kućište stane grafička kartica pune veličine i ostaje vam još jedan SATA ulaz za dodavanje još jednog 3,5“ ili 2,5“ diska.

Iako je kućište napravljeno uglavnom od plastike i aluminija, čini se vrlo čvrsto, a opet, sa svojih 7,4 kilograma, relativno lagano da bi se moglo nositi okolo. U ovakvom PC-u malene forme nema mnogo mjesta, ali prolazi.

 

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube tipkovnica i miš

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube: Periferija

Legion Y720 Cube dolazi sa vrlo osnovnim setom tipkovnice i miša. DOK-M680 miš je malen, generičkog izgleda i jednostavno nije najbolje rješenje s obzirom na to da dolazi s računalom koje je očito namijenjeno gamingu i intenzivnijoj uporabi.

Za razliku od miša, DOK-5321 tipkovnica je, pak, poprilično dobra. Ne koristi poptuno standardan raspored, s Fn tipkom neugodno blizu lijevom CTRL-u, ali neće vam trebati mnogo da se naviknete. Tipke na ovoj tipkovnici imaju jako plitak hod i zapravo su vrlo ugodne za tipkanje, za razliku od drugih osnovnih tipkovnica koje su obično ‘pre mekane’.

 

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube:  Operativni sustav

Naravno, glavni pokretač softvera je Windows 10 Home Edition. Pripadajući softver i drugi bloatware, koji u ovom slučaju i nije nešto pretjeran, nego je sveden na minimum.

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube softver

Y720 dolazi s Lenovo Nerve Center, aplikacijom koja vam omogućava da u svakom trenutku provjerite osnovne parametre svog računala, postavke optimizacije mreže, LED kontrole i još štošta drugo. Također dobivate i aplikaciju Lenovo Companion, koja upravlja nadogradnjama sustava i pokretačkih programa, provjerava zdravlje sustava i nudi korisničku podršku.

Što se pohrane tiče, dobivate poprilično standardni paket za moderno gaming računalo, a to je konkretno 256GB SSD za vaš operativni sustav i softver visokog prioriteta i 1TB HDD za svoju Steam knjižnicu i sve ostalo što trebate pohraniti.

Unutar Y720 Cube nalaze se dva mjesta za diskove, jedan za one veličine 3,5“, a drugi za diskove od 2,5“. U svaki stanu dva diska, ali možete dodati samo jedan dodatni disk jer matična ploča ima slobodan samo jedan SATA ulaz.

 

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube: Performanse

Idemo sad vidjeti za što je sve ova mala zvijer sposobna. Ispod haube nalazi se Intel Core i7-7700 koji radi na 4,2 GHz, 16GB DDR4 2400 MHz RAM-a i NVIDIA GeForce GTX 1070 sa 8GB memorije, Founder’s Edition. Kao što možete očekivati, performanse su sjajne i lako može vrtjeti i najzahtjevnije AAA naslove igara na visokim, čak i ultra postavkama.

Testirali smo neke poznate igre u 1080p, s većinom postavki na maksimumu. Pogledajte rezultate na sljedećoj slici.

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube benchmark test

Također smo izvrtjeli neke sintetičke testove brzine za daljnje testiranje performansi. Pogledajte rezultate na sljedećoj slici.

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube benchmark3

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube benchmark2

 

Što se tiče stvaranja sadržaja, Y720 Cube se s Adobe Premiereom i DaVinci Resolveom nosio vrlo dobro, sposoban je glatko montirati i eksportati 4K video snimku. Uspjeli smo eksportirati petominutni 4K projekt u 1080p h.264 video za 5 minuta i 13 sekundi, što je sjajno, gotovo u realnom vremenu.

Lenovo Y720 Cube je prenosivo stolno računalo koje osim gaminga možete upotrebljavati i u raznim drugim poslovima poput obrade fotografija u Photoshopu, kao i obrada videa u Premieru i slično. Snažna hardverska podrška neće imat problema i za obavaljanje zahtjevnijih grafičkih poslova. Ugrađeni procesor, grafička kartica, RAM memorija su i više nego dostatni za ozbilniji rad na ovom računalu.

Sve mogućnosti povezivosti: žični Ethernet, Wi-Fi i Bluetooth 4.0 su radili besprijekorno. Čak i kod igranja online igara, prilikom korištenja WiFi-a nismo iskusili nikakve probleme. Računalo ima ugrađenu Killer NIC karticu za mrežno sučelje, a one su na vrlo dobrom glasu kod gamera, jer donose vrhunske WiFi performanse za online gaming.

Što se tiče grijanja računala, prilikom intezivnog igranja pod punim opterećenjem temperatura grafičke kartice nije prelazila 80C dok je procesor dostizao maksimalnih 75C.  Ove brojke bi mogle nekoga i uplašiti, ali to je sve u granicama normale za ovakav hardver i gaming na visokim postavkama. Zapravo najviše se čuje GTX 1070 pod punim opterećenjem jer ima vlastito hlađenje zatvorenog tipa, ali ta buka je i dalje minimalna.

 

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube softver

Zaključak

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube je lako prenosiv gaming sustav, agresivnog izgleda, koji je dobro opremljen da se nosi s onim što mu date u zadatak. Idealan je za one koji cijene vanzemaljsku estetiku i one koji još uvijek vole otići kod prijatelja na gaming druženje. Riječ je o dobro napravljenom stroju koji ima neke male probleme, ali ima i dovoljno dobre mogućnosti nadogradnje da se i ti eventualni problemi potencijalno riješe i učini se još moćnijim.

U pogledu izvedbe, Y720 Cube je prava mala zvijer. Čak i kada igrate grafički intenzivne igre kao što su The Rise of the Tomb Raider ili Battlefield 1, ovo računalo vam nudi glatko igranje i na vrlo visokim ili maksimalnim postavkama.

Također se mora naglasiti da je ovo računalo spremno i za VR, što vam poprilično govori koliko je snage skriveno ispod haube. Ako se uzmu u obzir i ostali zahtjevniji zadaci poput uređivanja i prikazivanja videozapisa visoke razlučivosti, kao i obrada slike, koje IdeaCentre Y720 Cube sa lakoćom odrađuje, ovo računalo bi svakako moglo biti odlično rješenje za mnoge. Ako vam cijena nije problem, ovo bi vam mogao biti biti uži izbor, prilikom sljedeće kupovine stolnog gaming računala.

 

Lenovo IdeaCentre Y720 Cube specifikacija:

 • CPU:Intel Core i7-7700HQ (osnovni takt 2.80GHz, turbo 3.60GHz/8MB keš memorije)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1070, 8GB GDDR5 SDRAM
 • RAM: 16GB DDR4 2400 MHz
 • DISK: 1TB SATA HDD  7200 RPM + 256GB SDD
 • Povezivost: 2×2 AC + Bluetooth 4.0, Killer Wireless-AC 1535, Killer Doubleshot Pro
 • WiFi/LAN 10/100/1000M, Gigabit Ethernet
 • Priključci stražnja strana: 2 x USB 3.0, 4 x USB 2.0, 1 x PS/2, 1 x RJ45 Gigabit LAN w/
 • Killer LAN, 6 x audio w/ S/PDIF
 • Priključci prednja strana: 2x USB 3.0, 1 x mikrofon, 1 x slušalice
 • OS: Windows 10 Home
 • Dimenzije: 393.3 x 314.5 x 252.3 mm
 • Masa: 7.4 kg
 • Cijena: početna cijena 8000kn, cijena testnog modela 13.700kn

Ustupio: Lenovo Hrvatska

ZA: Prijensoni i futuristički dizajn, snažne performanse, mogućnost nadogradnje, kvaliteta izrade, radi tiho bez pregrijavanja

PROTIV: slabiji miš, mnogima bi cijena mogla biti prepreka

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here