5G mreže kucaju na velika vrata i samo je pitanje vremena kada će krenuti velika navala na taj moderni vid komuniciranja. Iako se određene stvari razvijaju prilično sporo, činjenica je kako će iduće godine sasvim normalno biti vidjeti pametne telefone koji će podržavati 5G, ali i prve korisnike koji će koristiti te napredne mreže. Najviše priče oko 5G mreža vezano je uz Huawei koji je zauzeo vodeću poziciju u tome sektoru, no uz njega sjajan posao radi i Qualcomm te MediaTek. Naime, svi oni razvijaju 5G čipove koji će se koristiti u modernim tehnološkim uređajima koji će podržavati 5G komunikaciju.

Prošlog nas je mjeseca pomalo iznenadila informacija da je tvrtka ZTE započela razvoj svojeg 5G čipa, posebice iz razloga što ZTE u svojim pametnim telefonima koristi Qualcommove čipove. I dok smo tada bili pomalo sumnjičavi u te informacije, sada je stigla i službena potvrda iz čelništva kompanije kako razvijaju 5G čip. Potvrdu prethodnih informacija dao je Wang Xiang, predsjednik ZTE-a, koji je pojasnio kako se radi o 7-nanometarskom 5G čipu. Iako Wang Xiang nije jasno rekao da li će se novi čip koristiti u ZTE telefonima, ipak se u jednom dijelu priče dotaknuo pametnih telefona.

Wang Xiang je naglasio kako će pametni telefoni s podrškom za 5G mreže u početku biti nešto skuplji od onih koji podržavaju 4G tehnologiju, a dva su ključna razloga veće cijene. Pri razlog jest što je tehnologija nova i što se još ne proizvodi masovno, dok je drugi razlog taj da se kod 5G telefona koristi čak 50 posto više antena što znači da je i potrošnja materijala veća. Postoji realna mogućnost da ZTE ne razvija 5G čipove za pametne telefone, već za neke druge telekomunikacijske uređaje. Primjerice, njihovi bi se čipovi mogli koristiti u IoT opremi ili bi se po uzoru na Huawei mogli okrenuti razvoju telekomunikacijske infrastrukture.

Piše_ M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here