Kada je NVIDIA lansirala GTX 1050 Ti u listopadu 2016. godine, Obama je i dalje bio predsjednik, a Samsungov Galaxy Note 7 koji je bio sklon zapaljivanju je bio najveća tehnološka vijest. Sada se čini da se ova relativno stara grafička kartica vraća zbog globalnog nedostatka grafičkih kartica, izvještavaju iz Engadgeta.

NVIDIA je potvrdila da zadovoljava potražnju na tržištu koja je i dalje izuzetno visoka, puštajući starije grafičke kartice, uključujući RTX 2060 i GTX 1050 Ti svojim partnerima u odboru. NVIDIA je istaknula da niti jedan proizvod tehnički nije bio na kraju svog života, pa se „oživljavanje“ čini pogrešnom terminologijom koja se ovdje koristi. To može biti slučaj, ali naravno GTX 1050 Ti je gotovo zastarjela u usporedbi s modernim grafičkim karticama.

Ipak, GTX 1050 Ti će kupcima pružiti jeftinu opciju za zahtjevne igre. NVIDIA bi ju također mogla prodati bez previše diranja u svoje GDDR6 opskrbe memorijom, jer grafičke kartice koriste GDDR5 čipove. Budući da kartica neće raditi za određene vrste rudarenja kriptovaluta, izdavanje novih inačica će možda također smanjiti cijene za gamere.

GTX 1050 Ti je lansirana za samo 139 dolara, ali trenutno se prodaje za znatno više od toga, s cijenama u rasponu od 190 do 800 dolara. U međuvremenu, RTX 2060 je na tržište izašla početkom 2019. godine za 350 dolara, ali na NewEgg-u se može naći za od 800 do 1644 dolara, što i nije baš pristupačna cijena za veliku većinu gamera.

Nove NVIDIA grafičke kartice serije 3000 gotovo je nemoguće pronaći, jednostavno zato što NVIDIA (i suparnički AMD) ne može proizvesti dovoljno grafičkih kartica kako bi išli u korak s trenutnom potražnjom. NVIDIA i AMD koriste TSMC za proizvodnju svojih čipova, a ta ih tvrtka trenutno ne može stvoriti dovoljno da bi išla u korak s potražnjom, iako samo ove godine troši do 28 milijardi dolara da to promijeni. U međuvremenu, predsjednik Biden je obećao da će se pozabaviti tim problemom izvršnim naredbama, ali vjerojatno će proći godine prije nego što se išta promijeni.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here