Xiaomi je nakon ponora u kojem se našao prije nekoliko godina, sada na pravom putu i napreduje sve brže i kvalitetnije. Posebnost ovog kineskog brenda je što ne ulaže samo u sektor pametnih telefona, već u svojem poslovanju ima i razne druge proizvode i usluge. U 2017. godini Xiaomi je predstavio svoj novi pametni telefon Mi 5C u kojem je po prvi puta bio predstavljen njihov vlastiti Surge S1 čip. S obzirom na to da se taj čip pokazao kvalitetnim, Xiaomi je nastavio razvoj i trebali smo ugledati i drugu generaciju tog čipa – no negdje je u međuvremenu zapelo.

XIAOMI surge s2

Surge S2 čip trebao je biti nasljednik kvalitetne jedinice, no iz kompanije su potvrdili kako je nova generacija čipa još uvijek u fazi razvoja jer je došlo do određenih problema. Zanimljiv je podataka da je Surge S2 čip trebao biti predstavljen unutar Mi 6C telefona, što je propustio. Nakon toga, najavljivalo se kako će novi čip biti smješten u telefon Mi 6X, što je također propušteno.

Na kraju je propušteno pojavljivanje čipa i u jednom od telefona iz serije Mi8, što je mnoge začudilo. Evo, i danas nakon nekoliko odgoda ovaj čip još uvijek nije spreman da bi se implementirao u neki od uređaja, no više detalja o samim problemima kompanija Xiaomi nije otkrivala.

Čip Surge S2 trebala je proizvoditi kompanija TSMC, a prilikom izrade čipa trebala se koristiti 14-nanometarska FinFET tehnologija, odnosno proizvodni proces. Unutar čipa trebale su se nalaziti četiri snažne jezgre Cortex-A73 CPU koje su trebale raditi na taktu od 2.2 GHz, ali i četiri štedljivije jezgre Cortex-A53 CPU čiji je radni takt trebao biti 1.8 GHz.

Dakako, tu se trebala nalaziti i grafička komponenta koja bi bila ostvarena s Mali G71MP8. No, kako se za sada čini cijeli je projekt zapeo u neke probleme i preostaje nam za vidjeti koji će to biti prvi uređaj koji će u svojoj unutrašnjosti imati Surge S2 i hoće li taj čip uopće ikada zaživjeti.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here