AMD je rekao da bi Windows 11 mogao utrostručiti kašnjenje Ryzen predmemorije.

AMD je rekao da Windows 11 može smanjiti performanse igara na Ryzen procesorima za 10 do 15 posto, a operacijski sustav možda neće koristiti AMD-ovu tehnologiju “preferirane jezgre”. No iz Microsofta izvještavaju kako je popravak ovog problema u tijeku.

U bilješci o podršci na AMD-ovoj stranici objavljenoj ovog tjedna navodi se da bi Windows 11 mogao povećati latenciju predmemorije L3 do tri puta, što može uzrokovati usporavanje aplikacija osjetljivih na kašnjenje. Lakše igre osjetljive na predmemoriju mogle bi postići 3 do 5 posto pogodaka, a lakše igre kao naslovi e-sporta mogli bi vidjeti pad broja sličica u sekundi od 10 do 15 posto.

AMD je također rekao da njegova značajka “željene jezgre”, koja govori operativnom sustavu koja jezgra u svakom procesoru može postići najviši takt, također ne radi ispravno u sustavu Windows 11. Svaki procesor se testira kako bi se vidjelo koja će jezgra najbrže raditi na tvorničkim postavkama i označena je tako da će OS slati zadatke u tu “željenu jezgru”. Budući da se čini da Windows 11 trenutno ne radi na željen način, ne dolazi do povećanja performansi kod korištenja takozvane ”preferirane jezgre”. Tvrtka je rekla da će padovi performansi biti najuočljiviji kod procesora s više od 8 jezgri i s potrošnjom struje iznad 65 wata.

Sve ovo ne zvuči nimalo dobro, ali AMD je rekao da blisko surađuje s Microsoftom na ažuriranju sustava Windows 11, koje bi trebalo riješiti oba problema ovog mjeseca. No ovo je svakako još jedan od razloga zbog kojeg bi možda bilo dobro malo pričekati na skidanje i instaliranje Windows 11 sustava, pogotovo ako ste kao korisnik ”gamer” ili ako to želite postati.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here