Intel i AMD udružili snage u novi procesor visokih performansi, dok NVIDIA ispada kao gubitnik…

Intel je u suradnji s AMD-om stvorio jedinstveni novi proizvod, miješajući Intel Core procesor 8. generacije sa Radeon GPU-om i HBM2 memorijom rezultat je poprilično impresivan: manja i moćnija računala koja će doći na tržište već početkom 2018. godine.

Intel je nedavno najavio svoj već dugo špekulirani novi ‘Core’ procesor koji kombinira CPU visokih performansi s GPU-om iz AMD-a za vrhunsku grafiku uz procesorsku snagu visokih performansi. Zajedno s HBM memorijom, glavna prednost ove nove kombinacije do nedavno dva ljuta rivala, je nevjerojatna ušteda energije, uz mnogo veću učinkovitost od tradicionalnih integriranih GPU-ova (koji koriste tehnologiju licenciranu od tvrtke NVIDIA). .

Intel najavljuje novi Core-H procesor koji uključuje diskretni Radeon GPU u kombinaciji s 4 GB HBM memorije

Novi Intelovi dizajn procesora smanjuju upotrebu silicija za više od 50%, omogučujući pravilnu podjelu struje, (koliko kome treba), u stvarnom vremenu, za procesorski dio kao i za grafički dio kako bi se dobila najoptimalnija izvedba.

“Novi proizvod, koji će biti dio naše 8. generacije Intel Core obitelji, okuplja naš visokokvalitetni procesor Intel Core H serije, drugu generaciju vrlo brze memorije, tkzv. HBM2 i diskretni grafički čip od treće strane, konkretno od AMD-ove Radeon Technologies grupe, i to sve u jednom procesorskom paketu.”


“Naša suradnja s Intelom proširuje mogućnosti AMD Radeon GPU tehnologije i donosi na tržište potpuno novo rješenje za grafiku visokih performansi”, izjavio je Scott Herkelman, potpredsjednik i generalni direktor AMD Radeon Technologies Group.”

“Zajedno nudimo igračima i kreatorima sadržaja mogućnost da imamo tanji i lakši PC, sposoban za isporuku vrhunskih grafičkih performansi za igranje najzahtjevnijih AAA igara, kao i zahtjevnih video i grafičkih aplikacija za stvaranje sadržaja. Ovaj novi polu prilagođeni GPU stavlja performanse i mogućnosti Radeon grafike na stol korisnika koji žele i trebaju najbolje vizualno iskustvo.”

 

 

 

Intel je nedavno potvrdio na svojim danima tehnologije i proizvodnje da će se kretati prema robusnijoj i heterogenijoj arhitekturi procesora. Uz mogućnost kombiniranja grafičkih čipova od treće strane, što bi Intelu omogućilo smanjivanje troškova proizvodnje uz korištenje pametnijih i učinkovitijih dizajna za svoje buduće procesore.

Prema neslužbenim specifikacijama, evo što znamo o čipu do sada:

 • GPU će imati 1536 stream procesora
 • Radit će na frekvencijama od 1000-1100 MHz za maksimalnu učinkovitost od 3.3 TFLOPs-a
 • 4GB HBM memorija će raditi na 800MHz
 • Cijela serija Kaby Lake G imat će 4 jezgre i 8 thread-ova
 • Poznati SKU u ovom trenutku su Intel Core i7-8705G i Intel Core i7-8809G
 • Procesor će raditi na osnovnom taktu od 3,1GHz s mogučnošću povećanja do 4,1GHz

Sve u svemu vrlo zanimljiva kombinacija i suradnja vodećih konkurenata na polju procesora mogla bi ponuditi zaista odlične komponente. U svakom slučaju, čini se da je NVIDIA jedini gubitnik u ovoj jednadžbi.

Piše: D.Ž.

2 Komentari

 1. To je već sadržavao moj stari HP-ov laptop. Oni vole kombinaciju Intel/AMD.
  Novi ima Nvidiju.
  AMD nikad neće biti niti kao Intel, niti kao NVidija. A vi biste mogli manje glumiti reklamni prostor i prodajni katalog.

 2. Druškane malo si se zeznio… mogla je bit ta kombinacija ali u dva odvojena komada silicija a sada će biti na jednom tako da učinkovitost stvarno raste

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here