Proizvođači komponenata za računala i pametne telefone proteklih su tjedana u velikim problemima jer se zbog zdravstvene situacije u svijetu – proizvodnja ne izvršava na punim kapacitetima. Zbog raznih odgoda nastao je problem u cijeloj tehnološkoj industriji jer proizvodnja novih uređaja jednostavno ne može zadovoljiti potražnju za istima. Srećom, velike su kompanije u stalnom razvoju inovacija pa procesi proizvodnje postaju sve štedljiviji, brži i kvalitetniji. Jedan od takvih proizvođača je i TSMC, koji već nekoliko godina razvija svoj novi proizvodni proces za izradu čipova – i čini se kako su napokon blizu početka rada nove generacije čipova.

TSMC je nakon više godine razvoja uspio razviti novi moderan 5-nanometarski proizvodni proces koji će omogućiti poboljšanje čipova u mnogim segmentima. Ovaj će novi proizvodni proces koristit UVL (ultraviolet lithography process) tehnologiju proizvodnje čipova, čime će ova kompanija napraviti još jedan veliki iskorak prema sjajnoj budućnosti. Naime, 5-nanometarski proces proizvodnje čipova trebao bi osigurati veću gustoću tranzistora te manju potrošnju energije – čime bismo mogli dobiti još efikasnije, bolje i štedljivije čipove.

Kako je razvijena 5-nanometarska tehnologija itekako poželjna u procesu proizvodnje čipova dokazuje i činjenica da su svi kapacitet TSMC-a već unaprijed popunjeni. Dakle, novi proizvodni proces privukao je mnoge proizvođače koji su unaprijed rezervirali proizvodnju te sada TSMC više ne prima nove narudžbe. Proizvodnja prvih 5-nanometarskih čipova trebala bi započeti već u travnju, što bi moglo značiti da će se čipovi već ove godine pojaviti na tržištu.

Sve ovo je dio pomno razrađene strategije kompanije TSMC, koja je planirala u prvoj polovici ove godine započeti proizvodnju čipova na novoj 5-nanometarskoj tehnologiji. Prema prvim informacija, novi proizvodni proces bi već ove godine trebao donositi čak 10% prihoda tvrtke – što zvuči poprilično obećavajuće. Mnogi se pitaju odlazi li time polako 7-nanometarski proces izrade u povijest ili će se još neko vrijeme zadržati na tržištu. Poprilično je izvjesno kako će 7nm tehnologija još neko vrijeme biti prisutna, no čini se kako se već narednih mjesecima počinjemo ozbiljnije okretati prema 5nm proizvodnim procesima.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here