Sedam mjeseci 2017. godine je iza nas. Ono što je definitivno bilo dobro u tim mjesecima bila je ponuda procesora, koja je zaista bila izdašna i široka. Kada govorimo o procesorima, onda treba zaista reći kako smo imali prilike vidjeti zaista najbolje od najboljeg i to od gotovo svih proizvođača najboljih procesora, kao što su Intel, AMD i proizvođač procesora za pametne telefone – Qualcomm.

Ono o čemu ćemo govoriti u nastavku je trenutnih deset najboljih procesora za ovu godinu. Nadamo se da će drugi dio godine biti još bolji, no prosinca vrijedi baciti oko na ”veličanstvenu desetoricu” o kojoj ćemo govoriti u nastavku.

 

AMD Epyc 7000 serija


 

  1. AMD Epyc 7000 serija

Nova Epyc platforma je označila AMD-ov povratak na tržište serverskih procesora i to nakon nekoliko godina posta. Serija 7000 se sastoji od čak devet procesora od kojih se svaki može pohvaliti ogromnom količinom memorijskog bandwidtha, kao i širim spektrom input/output linija.

AMD-ova Epyc linija procesora se proteže od osmojezgrenog procesora koji ima 16 threadova, do procesora koji ima 32 jezgre i čak 64 threada. Zaista impresivan povratak AMD-a na tržište serverskih procesora.

 

AMD Ryzen 7 1800X

 

  1. AMD Ryzen 7

AMD-ova Ryzen 7 serija procesora se sastoji od tri procesora od kojih svaki model ima po osam jezgri, čija arhitektura se bazira na AMD-ovoj Zen core mikro-arhitekturi. Ne trebamo niti reći da su AMD Ryzen 7 procesori namijenjeni prvenstveno ”heavy” gamerima i računalnim entizijastima koji od svog računala žele samo ono najbolje.

Dodatno dobra stvar kod svakog od tri Ryzen 7 procesora jest ta što svaki od njih osim svojih osam fizičkih jezgri ima i 16 threadova (ili virtualnih jezgri koje služe kao ”dodatak” fizičkim jezgrama). 1700 model ima osnovni radni takt od 3 GHz, dok najsnažniji 1800X ima radni takt od 3.6 GHz. Naravno, radni taktovi svakog od procesora moguće je ”overclockati” i na taj način od procesora izvući još koji dodatni megaherz.

 

 

 

  1. Intel Core i7 X serija

Za vrijeme Computexa, Intel je najavio nove opcije i poglede u pogledu procesnih rješenja za gamere koji su trebali biti sastavni dio nove X- serije procesora za stolna računala. Procesori iz navedene X serije uključuju i Core i7 X serije procesora, kao što je model od osam jezgri  i 16 threadova, zajedno sa četverojezgrenim modelom koji ima 8 threadova. Najslabiji, ali nikako zanemariv iz ponude je i5 procesor koji ima četiri jezgre.

 

INTEL CORE I9

 

  1. Intel Core i9 X serija

Vezano uz gore navedenu seriju, osim i7 Core X serije na Computex sajmu u svibnju 2017. Intel je isto tako najavio i Intel Core i9 X seriju procesora. Ovi procesori u u biti svojevrsna nadogradnja na i7 Core X seriju i to u pogledu toga što i9 serija zaista nudi najviše što se može ponuditi kada govorimo o performansama nekog računalnog procesora (ovdje mislimo na procesore za stolna računala).

Najsnažniji i najbrži je Intel Core i9 koji ima 18 jezgri i 36 threadova (Intel Core i9 Extreme Edition 9-7980XE). Osim njega, Intel u ponudi nudi i dva slabija modela. Radi se o Intel Core i9 koji se razlikuju po tome što imaju 10 odnosno 16 jezgri. Bilo kako bilo, Intelova Core X serija po mnogočemu predstavlja sam vrh procesorskih performansi. Cijena tome itekako ide u prilog.

 

Intel Cyclone 10

 

  1. Intel Cyclone 10

S obzirom da Intel nastavlja kročiti naprijed i s obzirom da se želi etablirati u eri koja se još i naziva Internet stvari (”Internet of Things”), tvrtka je odlučila u opticaj pustiti nešto nevjerojatno. Radi se o Intelovom Cyclone 10 procesoru, procesoru koji potječe iz obitelji FPGA-ova (Field programmable gate arrays).

Glavna svrha ovog procesora jest osiguravanje dodatne brzine i snage zajedno sa energijom koja će biti dovoljna za stvari kao što su industrijska automacija i automotiv. Intel obećaje da Cyclone 10 donosi dvostruko bolje poboljšanje u performansama za razliku od protekle Cyclone serije.

 

Nvidia Max-Q

 

  1. Nvidia Max-Q

Nvidia Max-Q sam po sebi nije procesor. Ovdje se u stvari radi o novom pristupu na koji je Nvidia htjela objediniti svoje GTX grafičke kartice iz najnovije 1000 serije (1060, 1070 i 1080) u jedno. Max-Q omogućuje razvoj gamerskih prijenosnika koji će pružati i do 70% bolje gamerske performanse dok će u isto vrijeme biti tanki i plosnati kao što je na primjer MacBook Air.

Proizvođači koji su zainteresirani za implementaciju ovakvog načina objedinjavanja GPU-ova su HP, Lenovo, Acer, Asus i Dell kojeg posjeduje Alienware.

 

Nvidia Tesla V100

 

  1. Nvidia Tesla V100

Nvidia je pustila u prodaju svoj Tesla V100, novi GPU koji će služiti obradi podataka (prvi puta je Tesla V100 prikazan na sedmoj obljetnici Nvidia GPU arhitekture- Volta). Tesla V100 je isto tako baziran na Voltinoj arhitekturi (Volta je u biti nasljednik Pascal arhitekture), što u biti znači da će Tesla V100 biti najbiše usmjeren na razvoj umjetne inteligencije te iznimno kvalitetnu obradu podataka. Nvidia kaže kako će novi Tesla V100 biti performanse 100 ”običnih” procesora.

 

Qualcomm Snapdragon 450 Mobile

 

  1. Qualcomm Snapdragon 450 Mobile

Qualcommov Snapdragon 450 je usmjeren na pametne telefone i tablete srednjeg razreda. Procesor će sadržavati poboljšanja u performansama koje će biti do 25% više u usporedbi sa svojim prethodnikom. Osim toga, novi Qualcomm Snapdragon 450 će imati i bolje optimiziranu potrošnju struje, što bi trebalo uređajima dati dodatnih četiri sata trajnosti baterije.

 

Qualcomm Snapdragon 835

 

  1. Qualcomm Snapdragon 835

Qualcomm Snapdragon 835 je procesor koji je nastao kao plod zajedničke suradnje između Samsunga i Qualcomma, zbog čega je upravo Samsungov Galaxy S8 bio prvi uređaj koji je prvi dobio priliku u sebi imati ovaj procesor. Snapdragon 835 je još uvijek najnoviji procesor za pametne uređaje.

Radi se o procesoru koji ima osam jezgri, od kojih su prve četiri zadužene za ”zahtjevan rad”, dok su druge četiri jezgre zadužene za manje zahtjevan rad, odnosno za aktivnosti koje ne zahtijevaju preveliki napor od uređaja. Sve jezgre rade na 2.45 GHz.

Qualcomm Snapdragon 835 je prvi Qualcommov SoC (System on a Chip) koji je izrađen na chipsetu od 10 nanometara. S obzirom da se radi o najkvalitetnijem procesoru za pametne uređaje, Qualcomm Snapdragon 835 ćete moći pronaći samo na flagshipovima, kao što su Samsung Galaxy S8 ili HTC U11.

 

Samsung Exynos i T200

 

  1. Samsung Exynos i T200

Exynos i T200 je prvi veliki korak kojeg je Samsung poduzeo prema Internet of Things. Radi se o procesoru koji troši manje struje, koristi 28 nm procesnu jedinicu te u sebi ima Wi-Fi mogućnost spajanja. Ono što isto tako treba reći jest da Exynos i T200 koji u sebi ima objedinjene Cortex-R4 i Cortex M0+ chipove ne treba dodatne mikro-kontrolere da bi obavljao zadatke koje treba obaviti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here