Toshiba je ovog tjedna najavila prvi tvrdi disk u industriji koji sadrži novu tehnologiju čitanja i zapisivanja tkzv. “flux-control microwave-assisted magnetic recording” ili skraćeno (FC-MAMR). Novi HDD-ovi serije MG09 dizajnirani su prvenstveno za poslovne korisnike, a nude kapacitete od čak 18 TB uz ultra nisku potrošnju električne energije u praznom hodu.

Toshiba MG09-serija 3,5-inčni 18 TB HDD temelji se na platformi od devet ploča treće generacije, zatvorenih u heliju, koje sadrže 18 glava s komponentom koja emitira mikrovalove, koji pripremaju magnetsku ploču prije upisivanja podataka. HD diskove izrađuje Showa Denko K.K. (SDK), dugogodišnji partner Toshibe. Svaka aluminijska ploča debela je oko 0,635 mm, ima površinsku gustoću od oko 1,5 Tb/inč2 i može pohraniti do 2 TB podataka. Obitelj MG09 također uključuje model od 16 TB koji vjerojatno ima manji broj ploča.

Za poslovne korisnike ovaj 3,5-inčni HDD velikog kapaciteta, koristi motor brzine od 7200-RPM. HDD-ovi su također opremljeni bufferom od 512 MB i predviđeni su za maksimalnu održivu brzinu prijenosa podataka od 281 MB/s.

Jedna od značajnih stvari kod Toshiba-inih FC-MAMR HDD-a serije MG09 je njihova potrošnja energije. U aktivnom načinu mirovanja obično troše 4,16/4,54 W (SATA / SAS modeli), što je znatno niže u usporedbi s Seagateovim Exos X18 i Ultrastarom DC HC550 tvrtke Western Digital. Što se tiče učinkovitosti potrošnje energije u praznom hodu (veliki tvrdi diskovi mogu provesti dosta vremena u praznom hodu), 18 TB MG09 je nepobitni prvak koji troši samo 0,23 W po TB (u slučaju SATA verzije).

Toshiba-18TB-MG09

Budući da je ova serija tvrdih diskova MG09 namijenjena za podatkovne centre, koji sadrže stotine vibrirajućih tvrdih diskova, poslaganih na ista kučišta, oni sadrže još brojna dodatna poboljšanja koja osiguravaju dosljedne performanse, pouzdanost i trajnost. Takva poboljšanja obično uključuju motore pričvršćene na gornji i donji dio, RVFF, kao i senzore okoliša. Kao i svi moderni pogoni za 24/7 aplikacije, Toshibine jedinice MG09 serije predviđene su za prosječno godišnje opterećenje od 550 TB, 2,5 milijuna sati MTBF, a pokrivene su standardnim petogodišnjim jamstvom.

Toshiba radi već najmanje dvije godine na ovim FC-MAMR HDD-ima serije MG09. Tako je prošle godine tvrtka izjavila da je uložila “značajna financijska sredstva u proizvodne pogone” i obećala započeti isporuke svojih tvrdih diskova od 18 TB do 31. ožujka 2021. Ovaj je tjedan tvrtka potvrdila svoj plan i rekla da će započeti isporuke svojih 18 TB MAMR HDD-ova serije MG09 ‘krajem ožujka 2021.’

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here