Sumirajući zaradu u drugom tromjesečju ove godine, predsjednica AMD -a dr. Lisa Su potvrdila je kada će Zen 4 i RDNA3 arhitekture doći na tržište. Drugim riječima, znamo godinu u kojoj će AMD revolucionirati segment CPU-a i GPU-a.

Dr. Lisa Su, dugogodišnja izvršna direktorica AMD-a, rekla je otvoreno da je tvrtka na putu da predstavi svoje proizvode sljedeće generacije 2022. godine. U igru će ući procesori temeljeni na Zen 4 arhitekturi i kartice s grafičkim jezgrama na bazi RDNA3.

AMD Zen 4

Dakle, u oba slučaja dolazi do preskakanja iz Zen 3 i RDNA2, ali postoji mnogo više u tom “skoku”. U ovom slučaju prijelaz s arhitekture na arhitekturu neće rezultirati samo poboljšanjima i popravcima, već i potpuno novim pristupom dizajnu.

Već znamo dosta o novoj generaciji AMD procesora, a prema procurjelim informacijama, njihova će se premijera dogoditi u drugoj polovici 2022. Ranije, na kraju sadašnje godine, vjerojatno ćemo vidjeti Zen 3+ ili Zen 3 3D V-Cache chipsete, što sugerira da će za godinu dana u igru doći chipseti serije Ryzen 7000 pod kodnim imenom Raphael. Uz njih će debitirati i procesori EPYC 7004 (Genoa) i APU (Phoenix) s iGPU-om na temelju RDNA2, a ne starog GCN-a.

Arhitektura Zen 4 bit će uparena s 5nm tehnološkim procesom, a sami procesori Ryzen 7000 za rad će zahtijevati novi AM5 socket i LGA socket, a ne PGA. Rečeno je da će nova platforma zadržati poznate dimenzije, uvesti DDR5 kompatibilnost i ostati s nama sljedećih nekoliko godina.

2022. vidjet ćemo i premijeru nove generacije GPU-a, ali ne znamo točan datum. Znamo, međutim, da će AMD navodno koristiti MCM pristup u svojim vodećim jezgrama (Navi 31 i Navi 32), kombinirajući dvije matrice (5 nm i 6 nm) u jednom paketu.
Slabije jezgre (Navi 33 i Navi 34) trebale bi ostati s monolitnom strukturom.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here