Danas je dan kada znamo što slijedi nakon Alder Lakea, četiri godine unaprijed. Drugim riječima, ovdje su detalji Intel procesora, iako s obzirom na vrstu leaka, uzmite ih s malom dozom zadrške.

Intel-Alder-Lake

Ovaj leak zanimljiv je po tome što uključuje popis koji je navodno objavljen na Redditu, a zatim brzo uklonjen, ali nedovoljno brzo da ostavi svjedoke bez ičega, pa ga je član Anandtech foruma (Curmudgeon666) ponovno objavio. Videocardz je potvrdio da autor prvog posta nije Moore’s Law is Dead s YouTubea, na koji se navodno odnosio nadimak, ali je sam YouTube u prošlosti otkrio nekoliko detalja, koji se podudaraju s današnjim curenjem informacija.

Pa počnimo sa spominjanjem onoga što smo već znali. Odmah nakon Alder Lake serije, Raptor Lake će debitirati (u trećem / četvrtom tromjesečju 2022.), što je svojevrsno osvježenje s 10% povećanjem performansi i dvostrukim povećanjem maksimalnog broja malih jezgri (s 8 na 16).

Nakon toga, u drugom tromjesečju 2023., održat će se premijera Meteor Lake procesora s novim Redwood Cove i Crestmont jezgrama proizvedenima u tvornicama Intel i TSMC. Upravo se ti čipovi danas nazivaju Intelovim „doista prvim čipletima“.

Kasnije postaje zanimljivije jer bi Arrow Lake trebao debitirati u četvrtom tromjesečju iste godine, a Lunar Lake godinu dana kasnije. Spominjemo ih zajedno jer će predstaviti potpuno nove jezgre (Lion Cove i Skymont). Prema glasinama, Arrow Lake također će udvostručiti broj jezgri za uštedu energije (do 32), a Lunar Lake preći će na 3 nm TSMC proces.

Intelov neslužbeni popis planova zatvara Nova Lake obitelj, čija će premijera biti 2025. Tada ćemo vidjeti najveću promjenu u arhitekturi jezgri, o kojoj se brine od 2006. To znači 50% povećanje performansi u usporedbi s prethodnicima, uz zadržavanje podjele na učinkovita (Panther Cove) i štedna (Darkmont) jezgra. Za Intel, ovi procesori u smislu arhitekture trebaju biti ono što su Ryzeni bili za AMD.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here