Pristupačan SSD velikog kapaciteta koji predstavlja dobar odabir za nadogradnju računala…

Silicon Power u svojoj ponudi ima poprilično velik broj SSD-ova koji dolaze iz S- (Slim) i V- (Velox) serija koje su namijenjene različitim kategorijama korisnika. S55 Slim serija ima debljinu kućišta od 7 mm zbog što ju čini pogodnom za ugradnju u ultraprijenosna računala i orijentirana je prema korisnicima koji traže pristupačnu nadogradnju računala SSD-om koji će pružiti dobru razinu performansi.

Pristupačan kapacitet 480 GB model kojeg smo isprobali odlikuje iznimno dobar omjer uloženog i dobivenog. Prije svega, cijena od 1160 kuna je više nego prihvatljiva za SSD ovakva kapaciteta koji pruža dosta prostora za instaliranje operacijskog sustava, većeg broja programa, te pohranu solidne količine podataka. Da stvar bude još bolja, performanse su mu na visokoj razini zahvaljujući čemu može poslužiti i za nešto zahtjevnije aplikacije. S55 serija se temelji na Phisonovu kontroleru PS3110-S10 čije smo varijante u posljednje vrijemečesto viđali u diskovima određenih proizvođača.

ssd disk phisonov kontroler


Činjenica je kako sve veći broj proizvođača uživa povjerenje Phisona, što između ostalih potvrđuje i Kingostonova HyperX Savage serija koja trenutačno predstavlja sam vrh ponude ovog poznatog proizvođača. PS3110-S10 kontroler predstavlja najnaprednije rješenje koje Phison ima u svojoj ponudi i dolazi s nizom tehnologija i algoritama koje se brinu za pouzdanost, sigurnost i zaštitu podataka u vidu hardverske enkripcije, kao i za dugotrajan rad. Riječ je o 32-bitnom quad-core SoC-u s osmokanalnom arhitekturom i podrškom za izmjenično nizanje, SATA III sučeljem, SATA 3.0 specifikacijama.

Performanse i pouzdanost Tu je i podrška za 256-AES hardversku enkripciju i većem broju tehnologija koje doprinose sigurnosti i pouzdanosti (Smart ECC, Smart Refresh, ETEP, no DevSleep, itd.). Također, uz SSD kapaciteta od 480 GB dolazi i 512 MB cache memorije za optimiziranje čitanja i pisanja. Korišteni su TLC NAND flash čipovi koji su nešto povoljniji u odnosu na MLC chipove što je u konačnici utjecalo na krajnju cijenu ovog SSD-a. Srećom, ne i na performanse i pouzdanost koji su poprilično dobri.

Maksimalne brzine se penju do 565 i 536 MB/s za čitanje i pisanje, dok su sekvencijalne brzine nešto niže, ali i dalje na visokoj razini (524 MB/s za čitanje i 492 MB/s za pisanje u testu AS SSD). Pored toga, ovaj se SSD može pohvaliti i dobrom sposobnošću prilikom rada s malim datotekama što je odlika koja doprinosi fluidnosti operacijskog sustava u svakodnevnim aplikacijama. Ukupni dojam upotpunjava i trogodišnje jamstvo, a najbolje u svemu je što ovaj SSD nije osobito skup zahvaljujući čemu će često biti u užem krugu prilikom odabira naprednijih korisnika.

SPECIFIKACIJE

kapacitet 480 GB, kontroler Phison PS3110-S10, 512 MB cache, TLC NAND, End-to-end data path protection (ETEP), Smart ECC, Smart Refresh, brzina čitanja 540 MB/s, brzina zapisivanja 480 MB/s, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine

USTUPIO Lost (01) 30 27 163

www.silicon-power.com

CIJENA  1157 KN

ZA velik kapacitet po pristupačnoj cijeni, performanse u svim segmentima, velik broj naprednih tehnologija za kontrolu grešaka, pouzdanost

PROTIV ništa značajno

OCJENA 4/5

Dalibor Misaljević

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here