Samsung je nedavno i potvrdio nešto za što se smatralo da se samo radi o mogućnosti i o ničemu više nego o glasini: svi budući Snapdragon chipseti će imati mogućnost 5G brzine i biti će osmišljeni i izrađeni na čvoru od 7 nanometara.

Kada će točno novi Snapdragoni koji će biti tih mogućnosti otprilike postati dostupni na tržištu još uvijek se ne može reći. Ono što najviše raduje vrlo velik broj korisnika jest chipset od 7 nanometara.

 


 

 

”Curenje” informacija o 7-nanometarskoj budućnosti Snapdragon procesora

Prije otprilike dva tjedna na internetu je osvanula objava, odnosno ”curenje” informacija koje se odnosilo na novi Qualcommov Snapdragon 855 SoC. Ono što se moglo pročitati i saznati iz tih informacija bilo je da će Snapdragon 855 biti prvi Snapdragon koji će biti utemeljen na arhitekturi čipa od 7 nanometara.

Premda se to tada činilo kako dobra glasina i unatoč tomu što se nije moglo znati radi li se zaista o autentičnoj i istinitoj informaciji ili se ipak radi samo o glasinama proizašlim iz želja i žudnji korisnika, sada su stvari drugačije jer sada imamo konačno ”opipljive” potvrde tih informacija. Samsung je odlučio nešto reći o tome i samim time barem djelomično potvrditi to da će u budućnosti Qualcommovi chipsetovi zaista i biti na arhitekturi od 7 nm.

U konferenciji za novinare koja je održana na inicijativu Samsunga, mogli smo saznati da će novi Snapdragon zaista biti od 7 nanometara, tako da je barem ovaj dio glasina istinit. Nije tajna da dvije tvrtke imaju već dobar dio zajedničke povijesti i to kako najnoviji Snapdragon procesori vrlo često debitiraju u verzijama Samsung Galaxy ”S” serije pametnih telefona.

To znači da u posljednjih nekoliko godina Qualcomm, u suradnji sa Samsungom, u najnovije Samsungove flagshipove stavlja svoje najnovije procesore i na taj način ih testira, dok suput omogućuje korisnicima Samsungovih flagshipova da iz prve ruke vide i isprobaju kako novi Snapdragon radi na njihovim uređajima (recimo novi Samsung Galaxy S9 će u sebi imati Snapdragon 845 i to će biti prvi uređaj koji će u sebi imati novi Qualcommov procesor). To sve u svemu govori kako je ”curenje” informacija vezanih uz budućnost Qualcommovih procesora i njihov prelazak na 7-nanometarsku arhitekturu u cijelosti točan.

 

Nažalost, ne zna se kada bismo te procesore mogli vidjeti na tržištu

Ipak, bez obzira na neosporivu točnost informacija vezanih uz 7 nanometara i novu arhitekturu Snapdragon procesora, ono što je isto tako točno jest to da se ne zna kada bismo točno mi kao korisnici mogli vidjeti takve procesore na pametnim uređajima. Isto tako, ne postoji niti jedna informacija vezana uz to (a da je barem djelomično pouzdana i potvrđena od strane tvrtki) kako bi se novi procesori trebali zvati.

Hoće li to biti Qualcomm Snapdragon 855, procesor za kojeg očekujemo da će se na tržištu pojaviti (zajedno s novim flagshipovima) negdje u 2019. godini? Vrlo je vjerojatno da će to tako biti, s obzirom da tako logika nalaže. Novi procesor bi se isto tako mogao zvati i Snapdragon 846 ili Snapdragon 850. S obzirom da ne postoje još nikakve službene vijesti u vezi toga kako bi se novi 7-nanometarski procesor trebao zvati, ne možemo o tome ništa dodatno niti reći.

 

Novi Snapdragon bi trebao biti do 40 posto brži, uz do 35 posto nižu potrošnju energije od Snapdragona 845

Još jedna sigurna stvar koja se isto mogla saznati iz konferencije za novinare jest to da će novi Snapdragon u što je to moguće većoj mjeri, koristiti prednosti dizajna od 7 nanometara kao i Samsungovu EUV ili ”ekstremno ultraljubičastu” litografiju. Taj čip će navodno biti i do 40 posto brži od procesora čija sposobnost se tek treba pokazati na tržištu (radi se o Snapdragonu 845).

Osim toga novi procesor će za svoj rad i obavljanje operacija trebati i do 35 posto manje struje, odnosno trošiti će (ili bi trebao) do 35 posto manje energije baterije od Snapdragona 845.

 

Manji SoC = tanji uređaji s većim kapacitetom baterija ili ipak ne?

Isto tako, taj čip od 7 nanometara, s obzirom na to da će biti značajno manji od dosadašnjih čipova (koji su ionako sićušni, jer radi praktički o dimenzijama koje su nevidljive za ljudsko oko) će dovesti do potencijalno barem dvije stvari, s time da jednu prednost korisnici pozdravljaju, dok s drugom baš i nisu oduševljeni.

Uređaji će moći biti tanji (to jest- još tanji nego što su trenutno, što je nešto oko čega se dosta lome koplja, jer postavlja se pitanje – trebamo li još tanje, odnosno lomljivije pametne telefone), ali će moći isto tako imati i veću bateriju (to jest bateriju koje će u sebi imati puno veći kapacitet nego što je to trenutno slučaj, što bi svakako bilo vrlo dobro kada bi se obistinilo).

 

mobilna 5g mreža

Hoće li novi Snapdragon imati mogućnost 5G brzine ili ne?

Konačno, posljednja stvar u vezi koje se govorilo na konferenciji bilo je pitanje hoće li i bi li novi Qualcommov procesor mogao imati mogućnost 5G brzina. Ako bi novi Snapdragon imao mogućnost 5G brzina to bi onda značilo da će novi procesor (a onda i svi oni koji budu izašli nakon njega) imati u sebi modem od x50.

Hoće li se to dogoditi već sa Snapdragonom 855 ili ćemo na 5G brzine kod SoC-ova Android pametnih uređaja ipak trebati pričekati još koju godinu? Nažalost, potvrde u vezi ovih vijesti nije bilo, tako da se ne može sa sigurnošću reći hoćemo li 5G brzine vidjeti možda već iduće godine ili ipak ne.

Ono što je u osnovi Samsungovo predstavništvo u vezi ovog pitanja izjavilo jest to da će jednom u budućnosti Samsungovi pametni uređaji svakako imati SoC koji će biti osmišljen od strane tvrtke Qualcomm, kao i to da će takav SoC biti izrađen na arhitekturi od 7 nanometara.

Samsung naravno ovim odgovorom nije rekao ništa precizno, već je samo ponovio više-manje sve ono što dosad znamo. Ipak to ne znači da ne trebamo tražiti nove vijesti i ”curenja” informacija koje bi nam eventualno mogle potvrditi ovo o čemu se trenutno šuška.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here