Appleov A10 Bionic bio je superbrz i odličan procesor s kojime se niti jedan drugi procesor nije mogao nositi. Qualcomm, HiSilicon i Samsung sa svojim Exynos procesorima ostali su daleko iza A10 Bionica koji je za njih bio neriješiva zagonetka.

A onda se pojavio A11 Bionic, procesor koji je zaživio na najnovijim Appleovim mobitelima- iPhoneu 8 i iPhoneu X. Qualcomm se silom trudi nekako dostignuti A11 i (ponovno) doći na tron najboljeg proizvođača najboljih i najbržih procesora za pametne telefone. Hoće li u tome uspjeti?

 

A11 procesor - usporedba Galaxy Note 8 vs iPhone X


 

Dok Apple smanjuje broj jezgri i povećava brzinu, Qualcomm ih povećava i usredotočuje se na druge aspekte

Unatoč tomu što baš i ne izgleda kao da bi Qualcomm sa svojim novim Snapdragonom 845 mogao ”prestići” A11 Bionic u smislu performansi i pogotovo brzine, činjenica jest kako 845 ima druge kvalitete. Qualcomm Snapdragon 845 sa osam Kryo 385 jezgri možda i neće biti najbrži procesor na tržištu i čini se kako se Qualcomm s time pomirio.

U proteklom tjednu Qualcomm je uložio jako puno novca i vremena ne bi li njegovi inženjeri i stručnjaci objasnili sve prednosti heterogenskog računaliziranja uz korištenje drugih dijelova procesora ne bi li svaki od tih dijelova procesora obavljao drugačije zadatke. Iz načina na koji Qualcomm pristupa problematici oko procesora jasno je vidljivo kako je Qualcommov pristup puno drugačiji od onog pristupa kojeg njeguje Apple.

Dok Qualcomm ide za time da njegovi procesori imaju više jezgri, Apple ide za smanjenjem broja jezgri. Prema CPU benchmark mjerenjima čini se kako će A11 Bionic vrlo lako prešišati Qualcommov Snapdragon 845 i u pogledu mjerenja rada jedne jezgre kao i u pogledu mjerenja rada više jezgri odjednom.

No, izgleda kako bi se Qualcommu njegov ”multifunkcionalni” pristup mogao itekako isplatiti. U četiri aspekta koja ćemo opisati u nastavku članka, Qualcomm ima jako velikih izgleda preskočiti Appleov A11 Bionic i tako zasjesti na vrh najkvalitetnijeg proizvođača procesora. Čini se da nije baš sve u brzini.

 

snapdragon-845-procesor

 

Kvaliteta boja i njihova sposobnost pretočavanja na zaslone

Apple zasad koristi DCI-P3 prostor boja za prikazivanje svih boja, što zasad zauzima sveukupno do 53 posto od sveukupnog CIE 1931 raspona boja. U isto vrijeme Snapdragon 845 ima mogućnost hvatanja fotografija i videa u Rec 2020 prostoru boja, što je u odnosu na DCI-P3 poboljšanje za oko 23%.

Prema ovome čini se kako će oni uređaji koji će imati Qualcomm Snapdragon 845 moći davati značajno kvalitetniji grafički prikaz: zasad je poznato to kako procesor podržava rezoluciju do 2K i do čak 120 sličica po sekundi i sa Rec 2020 i HDR-om. To bi moglo značiti kako će neki uređaji koji će zasigurno imati u sebi Snapdragon 845 (kao što je recimo Samsung Galaxy S9) davati još bolju i detaljnju kvalitetu slike, bez obzira na to fotografiramo li, snimamo li video ili pregledavamo internet.

S obzirom kako je Samsung odavno poznat po gotovo nenadmašivoj kvaliteti grafičkog prikaza (što se najviše vidi po kvalitetama fotografija), ne bi nas čudilo da Snapdragon 845 ovo sve još dodatno poboljša.

 

brzina interneta

 

Brzina bežičnog surfanja

Iako najnoviji Appleovi modemi još uvijek nisu sastavni dio A11 Bionic procesora, činjenica jest kako su i LTE i Wi-Fi koje koristi Snapdragon 845 bolji i brži od onih modema koji se nalaze na sadašnjim Appleovim pametnim telefonima. Appleovi uređaji su ograničeni na 600Mbps LTE, dok Snapdragon 845 koristi brzinu do čak 1.2 Gbps.

Ovo su naravno brzine u teoriji, ali opet dobro zvuči, čak i ako se to odnosi samo za podatke na papiru. Osim toga, Snapdragon 845 koristi i WiGig mogućnost. Radi se o vrlo brzom načinu prebacivanja podatka preko kratke udaljenosti i puno brži pronalazak mreža na 802.11ac, što u praksi znači da će Snapdragon 845 svojim korisnicima omogućivati još brže spajanje na dostupne mreže kao i pouzdanost.

 

google assistant vs apple siri

 

Glasovna podrška

Koristite li glasovne podrške na svojim uređajima? Ako da onda ste vrlo vjerojatno upoznati s Appleovom Siri ili Google Alexa-om i Cortana-om. S obzirom na to kako Apple ima podršku samo za Siri, a da će Snapdragon 845 imati podršku za više različitih glasovnih ”pomagača”, to isto tako znači kako je vrlo vjerojatno to da će Snapdragon 845 omogućiti istovremeno postojanje više programa za glasovnu podršku na jednom Android uređaju.

Primjer nečega sličnog je recimo HTC U11 koji na sebi ima i Google Assistant i Alexa-u, s time da uređaj na sebi ima Snapdragon 835. Njegov nasljednik bi ovo multi-praktik korištenje glasovnih pomagača trebao dovesti na novu razinu.

 

AR ili Augmented Reality

Zasad umjetno stvorene stvarnosti koje nam pružaju recimo ARKit ili ARCore i nisu baš nešto. Mišljenja sam kako AR sustav, iako je još uvijek u svome svojevrsnom začetku, može biti puno bolji i kako se ”umjetno” stvorena stvarnost može prikazivati na realističniji način. I ovo je ono u čemu bi se Snapdragon 845 mogao posebno iskazati.

Sadašnji AR kitovi jedino što prikazuju su ravne, horizontalne površine, što i nije baš nešto. Ako ćemo prosuđivati prema onome što dolazi iz Qualcomma, ovo bi se uskoro trebalo promijeniti i to nabolje. Navodno će Snapdragon 845 biti u mogućnosti precizno mapirati cijele prostorije i to uz korištenje 3D preciznog mapiranja preko jedne od kamera pametnog telefona.

Ako ovo spojimo sa dual kamerom koju će zasigurno imati Samsung Galaxy Note 9, kvaliteta ne bi trebala izostati. Navodno će prikaz AR-a biti toliko detaljan i kvalitetan da će recimo baš kamera Notea 9 biti u mogućnosti pravilno mapirati sve objekte u jednoj prostoriji te da će čak moći i prepoznavati ljudska lica. Živi bili pa vidjeli!

 

iphone 8 brzina

 

Brzina ili… nešto drugo?

Kada god spomenemo procesor, bio on za računala, tablete ili pametne telefone, prvo što nam pada na pamet je pitanje ”a koliko je brz?” i to je u redu. Brzina je svakako važan segment svakog procesora i nešto što ga definitvno određuje na ljestvici kvalitete.

Ipak, brzina nije jedini važan segment po kojemu se procesori gledaju i testiraju i to je nešto čega su neki proizvođači itekako svjesni, kao što je i Qualcomm. A11 možda jest brži i vrlo je vjerojatno kako još neko vrijeme neće biti procesora koji će se moći nositi s brzinskim sposobnostima koje pruža bionični Appleov procesor.

No, kako to nije jedino mjerilo kvalitete, već su tu i neki drugi atributi u igri, ne sumnjamo kako će utrka za najboljeg procesora i sljedeće godine biti vrlo zanimljiva. Ipak, nije u brzini sve.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here