Samsung je u svijetu poznat po mnogobrojnim svojim uređajima, a posebno su dominantni na području pametnih telefona i televizora. No, poslovanje Samsunga obuhvaća puno širi spektar djelatnosti i gotovo da ne postoji tehnološka grana u kojoj Samsung nema svoje kvalitetne proizvode. Samsungove su komponente često ugrađene i u razne druge uređaje poznatih brendova pa možemo reći kako je Samsung zaslužan za opstojanje velikog dijela tehnološkog tržišta. Jedan dio poslovanja Samsunga vezan je i uz razvoj SSD memorije koja je danas primarni izbor kada pričamo o prostoru za pohranu podataka.

Samsung već neko vrijeme radi na razvoju inovativnih SSD-ova, a ovog su puta javnosti predstavili kvalitetan disk koji oduševljava brzinom i može se pohvaliti novim standardom prijenosa podataka. Samsung SSD 980 PRO je inovativni disk za brzu pohranu podataka koji je u stanju postizati velike brzine prijenosa podataka. Istraživanja su pokazala kako novi disk može podatke čitati brzinom 7000 MB/s, dok kod zapisivanja podataka ostvaruje brzine do 5000 MB/s.

Radi se o impozantnim brzinama, a velike zasluge u svemu tome ima i nova tehnologija prijenosa – odnosno novi PCIe 4.0 standard. Novi Samsung SSD 980 PRO zapravo je premijerno predstavljanje i za inovativni PCIe 4.0 NVMe M.2 standard koji je Samsung kvalitetno uklopio u svoj novi disk.

Novi diskovi na tržištu bi se trebali pojaviti do kraja listopada, a u ponudi će biti nekoliko različitih varijanti ovih uređaja. Cjenovno najpristupačniji zasigurno će biti i disk kapaciteta 250 GB, a u ponudi će još biti i 500 GB te 1 TB SSD. No, prema nekim informacijama do kraja ove godine na tržištu bi se trebao pojaviti i svojevrsni premium disk koji će imati kapacitet od 2TB. Uz iznimne brzine prijenosa podataka, novi Samsung SSD 980 PRO može se pohvaliti i raznim drugim implementiranim tehnologijama koje rad čine bržim i sigurnijim.

Prije svega valja spomenuti kako disk dolazi s prilagođenim Elpis kontrolerom, V-NAND-om i DRAM-om, a tu je i Samsungova tehnologija pasivnog hlađenja. Zahvaljujući provodniku topline, Samsung SSD 980 PRO može raditi iznimno brzo bez da se zagrijava prilikom rada. Vjerujemo kako će ovi SSD-ovi biti itekako popularni na tržištu, a uskoro bismo trebali saznati i konkretnu cijenu ovih brzih diskova.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here