Samsung, kao jedan od najboljih proizvođača SSD-ova, najavio je novu generaciju izuzetno popularne linije M.2 SSD-ova – 970 Pro i Evo koji će svjetlo dana ugledati 7. svibnja.

Samsung je prvi puta impresionirao korisnike sa svojom V-NAND tehnologijom 2015. godine kada je predstavio 950 Pro SSD. Taj SSD je odbacio SATA-u i prigrlio M.2 2280 i PCIe 3×4. To je bila velika promjena čak i prema starijem modelu 850 Pro koji je bio također vrlo popularan.

Godinu danas kasnije, Samsung izbacuje na tržište 960 Evo i Pro, koji nude poboljšane brzine pisanja i čitanja, kao i novi kontroler s pet jezgri. Kada smo testirali 960 Pro bez ikakve sumnje smo zaključili da je to najbrži SSD na tržištu u to vrijeme. Čak smo se i pitali trebaju li nam uopće takve brzine. Sada vidimo da su nam trebale.

Što se tiče novih SSD-ova koji dolaze, Samsung je još malo pogurao prema naprijed spomenute brzine. Evo, slabiji model, će nuditi sekvencijalno čitanje brzinom od oko 3.500 MB/s, sekvencijalno pisanje od oko 2.500 MB/s s 480.000 IOPS (engl. input/output operations per second).


Jači model, Pro, će imati malo veću brzinu pisanja – 2.700 MB/s s 500.000 IOPS-a. Također, ovaj model koristi 2-bitnu MLC memoriju, dok Evo koristi 3-bitnu.
Samsung se, također, prebacio na 64-razinski 3D NAND, te obje varijante koriste Phoenix kontrolere, koji su se prije pojavljivali jedino u high-end poslovnim modelima diskova.

Ovi SSD-ovi su namijenjeni gamerima, te profesionalcima koji zahtijevaju najbolje moguće performanse. Ostali ih mogu koristiti, pitanje je samo hoće li ih moći iskoristiti u punom smislu te riječi.

Pošto će ovi diskovi i koštati, ključ cijele priče su – performanse, ali i izdržljivost. Zato ovaj SSD dolazi s petogodišnjom garancijom, kao i podrškom za 1.200 TB pisanja/brisanja, što je 50 posto više nego za prošli model.

Pro verzija će biti dostupna u varijantama od 512 GB i 1 TB, dok će Ebo biti dostupan u varijantama 250 GB, 500 GB, 1 TB i 2 TB. Početna cijena u Americi će biti 199 dolara, dok u Hrvatskoj cijena nije poznata, ali će sigurno biti veća od spomenute cifre.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here