Danas ćemo predstaviti ASRock H470 Steel Legend matičnu ploču dizajniranu za korisnike stolnih računala koji žele kvalitetu po umjerenoj cijeni. Ova matična ploča koristi Intelov H470 čip i prikladna je za sve Intelove procesore 10. generacije (Comet Lake) na njihovom najnovijem LGA1200 utoru.

H470 čipset je u osnovi smanjena verzija Z490 i sadrži dvadeset PCIE 3.0 traka (24 trake na Z490), a također i manje USB 3.2 priključaka prve i druge generacije. Matična ploča može podržavati samo brzine memorije do DDR4-2933 (ograničenje čipseta), ali dolazi s jedinstvenom ASRock-ovom tehnologijom pojačanja osnovne frekvencije („Base Frequency Boost“, BFB), koja omogućuje korisnicima da instaliraju „non-K“ seriju Intelovih procesora uz pojačanje osnovne frekvencije, pružajući vam povećane performanse.

ASRock H470 Steel Legend

Kako bi se nadoknadio nedostatak izvorne podrške za PCIE 4.0, ASRock je uključio dodatni generator osnovnog takta za isporuku PCIE 4.0 standarda. Međutim, ova je značajka rezervirana za buduće Intelove procesore i čipsete koji imaju ugrađenu podršku za PCIE 4.0, jer današnjim Intelovim Comet Lake procesorima to nedostaje.

ASRock H470 Steel Legend matična ploča dolazi s mnoštvom atraktivnih značajki uključujući 7.1-kanalni HD zvuk (Nahimic Audio), Dragon 2.5 GB LAN, PCIE x16 čelični utori, dvostruki M.2 utor za SSD-ove, naravno Super Alloy značajku i Polychrome Sync.

ASRock H470 Steel Legend recenzija

Pregledajte Intelov blok dijagram koji prikazuje H470 čipset. Primijetit ćete da nudi samo do dvadeset PCIE 3.0 traka (24 trake na Z490) i nema podršku za PCIE 4.0 priključak. Ne spominje se podrška za XMP memorijske profile, a maksimalna brzina koju bi mogao podržavati je samo DDR4-2933 MHz. Međutim, podržava Wi-Fi 6, 2.5G LAN i Optane memoriju.

Core i9-10900K

Budući da je H470 čipset dizajniran za prosječnog svakodnevnog korisnika stolnog računala, ne očekujem nekakav raskoš i vrhunske performanse. Jedina glavna briga je ograničenje čipseta, to je nešto što Intel treba riješiti. Testirat ćemo matičnu ploču s Intel Core i9-10900K koji sadrži 10 jezgri i 20 niti, 16 GB Thermaltake Toughram DDR3-3200 zajedno sa Zotac GeForce RTX 2080 AMP Extreme Core grafičkom karticom. Sve postavke će biti po „defaultu“, tako da ovdje nema overclockinga.

Unutar kutije ćete pronaći upute za upotrebu, vodič za postavljanje softvera, disk s upravljačkim programima, izlazno/ulazni štit, dva paketa SATA podatkovnih kabela i tri M.2 vijka za vaše SSD diskove. Matična ploča ima uobičajeni „Steel Legend“ izgled sa svojim crno-bijelo-sivim maskirnim dizajnom i velikim hladnjacima od legure aluminija za regulatore napona i MOSFET-e. Pronaći ćete i jedan oklopni hladnjak M.2 za SSD i drugi veliki hladnjak koji pokriva i skup čipova, te dodatni M.2 konektor. Na desnom rubu matične ploče se nalazi ugravirani Steel Legend logotip koji prilično lijepo nadopunjuje dizajn kada je aktivan Polychrome RGB.

ASRock H470 SL

Matična ploča dolazi s pristojnom količinom značajki, uključujući šest SATA priključaka, jedan PCIE 4.0 x16 čelični utor, jedan PCIE 3.0 x16 utor, dva PCIE 3.0 x1 utora, jedan Hyper M.2 (PCIE četvrte generacije) utor, jedan Ultra M.2 utor, jedan Hyper M.2 utor za SSD-ove i jedan M.2 Wi-Fi konektor. Za povezivanje postoje dva USB 2.0, PS/2 priključak za tipkovnicu i miš, HDMI, DisplayPort, dva USB 3.2 priključka (i Type-A i Type-C), dva USB 3.2 prve generacije, Dragon 2.5 GB LAN i uobičajeni niz priključaka za 7.1 HD zvuk.

Za testni uređaj smo koristili Cooler Master MasterLiquid 240 AIO koji se lijepo uklopio bez ikakvih problema. Veliki srebrni hladnjaci dodaju pristojnu količinu estetike cijeloj izvedbi stolnog računala. Crno-bijelo-sivi Steel Legend maskirni dizajn je savršen za sve koji žele složiti računalo u kojemu prevladavaju svjetlije nijanse. Čim uklonite hladnjak s čipsetom, uključujući i M.2 hladnjak, odmah se uočava još jedna posebna značajka, a to je pet malih SMD RGB LED-ica koje su smještene ispod hladnjaka kao i na B460 Steel Legend. To nas dovodi do RGB osvjetljenja matične ploče ASRock Steel Legend.

ASRock H470 Steel Legend performanse

RGB osvjetljenje je već postalo ključni razlog kupovine za mnoge ljude, a ASRock je također puno učinio na ovom području. Na bijelo 4-ulazno 12 V RGB zaglavlje možete spojiti konvencionalne pruge LED-ica, na primjer da biste osvijetlili kućište. Uz to, tu je i sivi Polychrome RGB konektor koji podržava WS2812B s LED adresiranim LED-icama s adresiranim RGB trakama. Tamo se također nalazi RGB i aRGB zaglavlje u gornjem kutu u blizini priključka za ventilator procesora.

RGB zaglavlja i integrirane RGB LED-ice kontrolira UEFI ili priloženi ASRock Polychrome RGB LED softver. Tamo možete odabrati, na primjer, boje u RGB biraču boja i možete postaviti hoće li se RGB zaglavljima upravljati odvojeno ili zajedno s RGB osvjetljenjem. Osvjetljenje se također može potpuno deaktivirati.

ASRock H470 SL test

ASRock H470 Steel Legend matična ploča može biti opremljena s do četiri DDR4 modula i može se nadograditi do maksimalni 128 GB memorije, ovisno o korištenom operativnom sustavu. Ovdje možete vidjeti četiri DDR4 memorijska utora s dvokanalnom podrškom. Intelova LGA 1200 matična ploča podržava DDR4 memorijske module i može se optimizirati za DDR4-2933 četverokanalne module, ovisno o procesoru i BIOS-u.

asrock-h470-sl utori

Zahvaljujući XMP (Extreme Memory Profile) podršci, XMP memorijski moduli se mogu pravilno postaviti klikom miša u UEFI-u, ali o tome kasnije. Koji su točno RAM moduli službeno podržani treba pročitati prije kupnje u ASRock web stranici na odjeljku podrške za memoriju. ASRock H470 Steel Legend nudi ukupno šest SATA3 priključaka, četiri nagnuta pod kutem i dva ravna. Usput, obrubi ploče ASRock Steel Legend mogu biti od velike pomoći prilikom usmjeravanja SATA kabela na stražnju stranu kućišta.

SATA3 priključci podržavaju RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10, NCQ, AHCI i „hot-plug“ funkciju u AHCI načinu (AHCI je skraćeno od „Advanced Host Controller Interface“ i trebao bi biti odabran za SSD u UEFI). Zahvaljujući UEFI BIOS-u, pogoni s više od 2 TB se mogu koristiti i za instalaciju sustava Windows 10 x64. Instalacija upravljačkih programa se izvršila bez problema u Windows 10 sustavu tako da je 64-bitna instalacija izvršena prilično brzo.

ASRock H470 Steel legend test

ASRock H470 Steel Legend matična ploča ima bolji audio Realtek ALC1200 kodek sa zaštitom sadržaja, 120 dB SNR DAC koji podržava 7.1 surround zvuk i daje ga, primjerice, analogno preko 5 x 3.5 mm priključaka na ATX ploči ili preko audio konektora na unutarnjoj prednjoj ploči. Tu su i SPDIF digitalni izlaz i vrhunska podrška za Blu-Ray, kao i Nahimic audio softver. To čini dodatnu zvučnu karticu s digitalnim izlazima praktično nepotrebnom za većinu korisnika.

Novi LGA1200 utor 10. generacije izgleda slično LGA1151 utoru i utoru 9. generacije LGA1151 v2 prethodnih generacija, ali međusobno nisu kompatibilni. Stoga morate ugraditi novi Intel Comet Lake-S procesor ili slični kako biste mogli koristiti matičnu ploču Intel H470. Utor je opremljen polugom koja ravnomjerno pritiskuje relativno mali procesor kako bi igle sjele u utor. Kao i uvijek, ne dodirujte i ne savijajte kontakte tijekom instalacije. Prilikom spremanja ili transporta je nužno staviti zaštitni poklopac na utor.

ASRock H470 Steel Legend bios

BIOS

Glavna BIOS stranica vam omogućuje podešavanje procesorskih i memorijskih postavki, uključujući napone, množitelje i vremena memorije. Također možete omogućiti/onemogućiti razne ugrađene uređaje, kao i nadgledati stanje matične ploče i sustava.

Nismo vidjeli nijednu opciju za ASRock-ovu jedinstvenu tehnologiju pojačavanja osnovne frekvencije („Base Frequency Boost“, BFB), koja bi trebala omogućiti instaliranje procesora koji ne pripadaju „K“ seriji i općenito povećanje performansi. Pretpostavljamo da će BIOS automatski prepoznati vrstu procesora i prilagoditi se tome.

Nažalost zbog ograničenja čipseta nije bilo mogućnosti za XMP memorijske profile, a uspjeli smo odabrati najviše DDR4-2933 MHz. Preporučili bismo vam da provjerite kompatibilnost na Memory QVL i Storage QVL popisima putem ASRock web stranice.

 

asrock-h470-sl recenzija

Zaključak

Sve u svemu, ASRock H470 Steel Legend je dobro dizajnirana matična ploča koja nudi dobre performanse i značajke. Sviđa nam se bijelo-sivo-crni maskirni dizajn kao i veliki srebrni hladnjaci. Postoji nekoliko stvari za koje sam mislio da ograničavaju njihov potencijal, ali za to nije kriv ASRock nego je zapravo Intelov problem. Nedostatak podrške za PCIE 4.0 jedan je od njih. Da, novo je i istina je da još uvijek nije široko prihvaćeno. Ako usporedite Intel seriju 400 s AMD X570 i B550 matičnim pločama, prednosti koje dobijete od PCIE četvrte generacije SSD-a je teško zanemariti.

ASRock-H470-Steel-Legend-Tests

Većina proizvođača matičnih ploča, uključujući ASRock, su sada na svoje matične ploče Intel 400 serije uključili zasebni PCIE 4.0 koji će pružiti buduću podršku za PCIE 4.0 kada Intel pusti svoje buduće procesore (moguće 11. ili 12. generacija). Na ovoj matičnoj ploči se nalazi M.2 konektor koji je rezerviran za četvrtu generaciju PCIE SSD-a, a čelični utor PCIE x16 je također spreman podržati i buduće PCIE 4.0 grafičke kartice.

Što se tiče značajki, ASRock H470 Steel Legend ima puno toga, uključujući Nahimic HD zvuk, Super Alloy, 11 faza napajanja, DR.MOS i naravno Polychrome sinkronizaciju kao i podršku za AMD CrossFireX. Za povezivanje, tu su šest SATA priključaka, jedan PCIE 4.0 x16 čelični utor, jedan PCIE 3.0 utor, dva PCIE 3.0 x1 utora, jedan Hyper M.2 (PCIE četvrte generacije) utor, jedan Ultra M.2 utor i jedan Hyper M.2 utor za SSD. Tu su i HDMI, DisplayPort, dva USB 3.2 prve generacije i dva druge generacije (Type-A i Type-C), te Dragon LAN od 2.5 GB.

Dakle, naoružani smo Intel Core i9-10900K na zadanoj brzini takta zajedno s DDR4 memorijom na maksimalnoj brzini od 2933 MHz. Uspjeli smo dobiti neke stvarno dobre rezultate, uključujući Cinebench ocjenu od 2.597 i PCMark 10 ocjenu 7.927. Za Port Royal smo dobili ocjenu 6.696 i DLSS ocjenu 45.32 FPS. Za 3DMark Timespy i Firestrike smo dobili rezultate od 11.443, odnosno 24.484. Sve u svemu smo prilično zadovoljni rezultatima.

Na kraju, nešto što je prilično jedinstveno za ASRock, a to je Base Frequency Boost (BFB) tehnologija koja se nalazi na odabranim ASRock-ovim matičnim pločama serije 400. Omogućuje korisnicima da ugrade Intelove procesore koji ne pripadaju „K“ seriji, što vam daje povećane performanse. Iako ovo nismo testirali s procesorima koji ne pripadaju toj seriji, sigurni smo da je to dobrodošla značajka.

 

Asrock Intel LGA1200 H470 STEEL LEGEND specifikacije:

 • Supports 10th Gen Intel Core processors (Socket 1200)
 • 11 Phase Dr.MOS Power Design
 • Supports DDR4 2933MHz
 • 2 PCIe 3.0 x16, 2 PCIe 3.0 x1, 1 M.2(Key E) For WiFi AMD CrossFireX Graphics Output Options:
 • HDMI, DisplayPort 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1200 Audio Codec),
 • Nahimic Audio 6 SATA3,
 • 2 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 SATA3) 2 USB 3.2 Gen2 (Rear Type-A C),
 • 7 USB 3.2 Gen1 (4Front, 2 Rear, 1 Front Type-C)
 • Dragon 2.5 Gigabit LAN
 • ASRock Polychrome SYNC
 • Cijena: 1.100 kn

Ustupio ASRock

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here