Ram memorija je nevjerojatno važna komponenta za gaming, tako da trebate jako dobro paziti oko toga ima li vaš sustav dovoljno RAM memorije (eng. ”Random Access Memory” – radna memorija računala) da biste mogli izvući maksimum iz vašeg gaming računala.Standardna ram memorija je sasvim uredu za standardna računala ali ako volite nabrijati svoje računalo treba obratiti pačnju i na ram memoriju. Danas je DDR4 ram memorija postala standard i nakon stare DDR3 donjela je značajna poboljšanja na brzini i na kapacitetima memorije. Već smo pisali koji je najbolji procesor za gaming, a u ovome članku reći ćemo nešto o najboljim ram memorijama u 2016. godini.

RAM MEMORIJA DDR4

Ako ste odlučili sklopiti novo računalo, zasigurno ste čuli da je memorija jako važna. Najjednostavnije rečeno, RAM memorija pruža vašem procesoru prostor za obavljanje operacija koji on treba obaviti. Više memorije znači brže funkcioniranje i brže pristupanje procesora svim podacima. No, u gamingu memorija koja je dostupna je naravno ograničena.

Najkraće rečeno, 4-8-16 GB RAM-a je ono što trebate, ovisno o snazi procesora, ali ako planirate raditi kompliciranije zadatke kao što je kreiranje/editiranje slika ili vide-a, više RAM memorije će biti više nego dobrodošlo. Osobno ne preporučujem više od 16 GB RAM-a, jer sve više od toga je jednostavno previše. Najbolja stvar u vezi RAM memorije jest ta da je to jedna od komponenti hardvera u računalu koja će u odnosu na svoju cijenu pružiti zasigurno najveće povećanje kvalitete performansi. To znači da ćete za samo 300,00-400,00kn moći kupiti 8 GB RAM-a od 1600 MHz- što je ‘zlatna sredina’ količine RAM memorije koju ćete trebati.


RAM MEMORIJA Corsair Vengeance LPX

U ovome članku ćemo proći kroz najbolje memorije za 2016.godinu koje se razlikuju u rangu cijene. Sam vodič sam podijelio u dva dijela- za DDR3 i DDR4 memoriju.

Za svaki dio sam odabrao memorije, ovisno o cijeni, brzini i količini, tako da iako ovaj popis nije cjelokupan popis svih postojećih memorija, ipak bi vam trebao poslužiti kao dobar pokazatelj najboljih memorija za vaše gamersko računalo koje planirate sklopiti.

RAM memorija DDR4 na koje matične ploče?

Intelovi procesori Broadwell ne podržavaju DDR4. Većina Skylake matičnih ploče podržavaju DDR4, a samo manji broj isključivo DDR3. Postoji čak i ploče koje podržavaju obje vrste ram memorije. Osim Skylake matičnih ploča, Haswell-E X99 chipset matične ploče podržavaju i DDR4. Dakle bilo da slaćete novo računalo ili jednostavno nadograđujete postojeće, važno je znati da su i X99 matične ploče i Skylake matične ploče one koje mogu iskoristiti DDR4 puni potencijal.

ram memorija recenzija

Vrijedi još spomenuti koje su glavne razlike između DDR3 I DDR4 memorije. DDR4 memorija je mnogo učinkovitija nego DDR3 radi na 1.2 volti umjesto 1,5. Iako to neće imati veliki učinak za većinu korisnika gaming računala, postoje velike prednosti za serverska računala, kao i za laptope koji su u stalnoj borbi  za dulje trajanje baterije. Razlika je i u kapacitetu dok DDR3 može imati do 8 GB memorije u 1 komadu, DDR4 može imati 16GB u komadu, osim toga, standard omogućuje DIMM-ove od 128 Gib kapaciteta naspram 16 Gib po DIMM-u za DDR3 RAM memorije. Još bi spomenuo da DDR4 postiže viša MT/s-a (Mega transactions a second). Počevši od 2133 MTs-a, očekuje se da će porasti na potencijal od 4266 MTs-a, ali to nam za gaming računalo sad nije jako bitno.

ram memorija usporedba

 

Najbolje DDR4 RAM memorije

S obzirom da cijene DDR4 memorija padaju i polako dosežu razinu DDR3, stvarno ne postoji neki poseban razlog zbog kojeg biste htjeli imati DDR3 memoriju (pod uvjetom da, naravno imate dovoljno novca za DDR4). No, kupovina DDR3 RAM-a  još uvijek može biti dobra investicija, pogotovo ako sklapate računalo koje je AMD AM3+ ili ako želite izvući najbolje od Haswell procesora. No za sve one koji sklapaju računalo koje će imati nove Skylake ili Haswell Extreme procesore, DDR4 će biti ‘pod obavezno’. Srećom, cijene DDR4 memorija su sada već dosta pale pa su čak i u razini cijena DDR3 memorija.

Slijedi popis najboljih DDR4 memorija koje možete kupiti:

 

  • RAM memorija Crucial Ballistix Sport – ocjena: 8.9/10 – cijena: 8Gb oko 400,00kn 16Gb oko 750,00kn

  • RAM memorija Kingston HyperX FURY – ocjena: 8.9/10 – cijena: 8Gb oko 450kn – 16Gg oko 800,00kn

  • RAM memorija Corsair Vengeance LPX – ocjena: 8.9/10 – cijena: 8Gb oko 350,00kn – 16Gb oko 750,00kn

  • RAM memorija G.SKILL Ripjaws V Series – ocjena: 8.9/10 – cijena: 8Gb oko 350,00kn – 16Gb oko 650,00kn

 

 

Najbolje DDR3 RAM memorije

Da, DDR4 je stigao već odavno i da, već je postao jako pristupačan po cijeni koja je blizu cijene DDR3 memorije. No, to još uvijek ne znači da ne postoji razlog eventualne kupovine DDR3 memorija. Dapače, ako planirate sklopiti gaming računalo koje će imati AMD AM3+, tada nećete niti imati drugi izbor nego da kupite DDR3 memoriju (slično je ako planirate nadograditi Haswell ili stariji Intel na više memorije).

No, bez brige. U većini srednje zahtjevnih igara, razlike između DDR4 i DDR3 memorija su zanemarive, tako da većina ljudi neće nitii osjetiti razliku. Ako tražite neku kvalitetnu DDR3 memoriju, evo popisa koji se nalazi u nastavku:

Najbolje DDR3 memorije

 

  • RAM memorija Crucial Ballistix Sport – ocjena: 8.6/10 – cijena: 4Gb oko 200,00kn – 8Gb oko 330,00kn

  • RAM memorija Kingston HyperX Fury – ocjena: 8.6/10 – cijena: 4Gb oko 230,00kn – 8Gb oko 390,00kn

  • RAM memorija Corsair Vengeance – ocjena: 8.6/10 – cijena: 4Gb oko 230,00kn – 8Gb oko 350,00kn

  • RAM memorija G.SKILL Ripjaws – ocjena: 8.6/10 – cijena: 4Gb oko 180,00kn – 8Gb oko 350,00kn

  • RAM memorija Patriot Signature – ocjena: 8.6/10 – cijena: 4Gb oko 190,00kn – 8Gb oko 310,00kn

  • RAM memorija Patriot Viper 3 – ocjena: 8.6/10 – cijena: 4Gb oko 220,00kn – 8Gb oko 360,00kn

 

Trebate li pomoć u odabiru RAM memorije?

Iako ovaj popis pokriva one koje su po mom mišljenju, najbolje memorije za gaming, neizbježno je da se neki neće složiti sa mnom oko ovoga izbora. Bazirao sam ovaj popis RAM memorije po načelu odnos performanse i cijene, a ne nužno prema tome koje memorije su najbrže i najbolje.

Ovakvu podjelu RAM memorije sam napravio prvenstveno iz razloga što u gamingu nema velike razlike između ‘ekstremnih’ 3200MHz i ‘standardnih’ 1600 MHz ‘kitova’, osobito ako se uzme u obzir razliku u cijeni, koja po meni ne opravdava uloženo za sastavljanje gaming računala. Ovaj izbor RAM memorije se odnosi prvenstveno ako želite sklopiti novo računalo za gaming ili ako samo želite nadograditi računalo koje već imate sa naglaskom na igranje igrica.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here