Novi Snapdragon priprema se za tržište procesora. Iako je proizvođač čipova Qualcomm tek početkom lipnja u Tajvanu predstavio procesor Snapdragon 850, američka tvrtka već radi na novom modelu, SOC-u 1000. Najavljeni bi model trebao imati 16 GB LPDDR4X RAM-a, gigabitni WLAN, 256 GB memorije te čip za upravljanje energijom.

Snapdragon 850 – što slijedi?

Snapdragon 1000 postat će tako rival Intelove Y/U serije, s maksimalnom razinom topline čipa (TDP) do 12 W. Doduše, snaga navedenih Intelovih modela iznosi 15 W, ali novi Snapdragon ipak oduševljava zato što ima duplo veću snagu u odnosu na model 850. Čipovi, dakle, ciljaju na snažne računalne sustave, moćnije od onih koje je Qualcomm do danas opskrbljivao. Prvotno su namijenjeni uporabi u Windows 10 kompjuterima temeljenim na ARM procesorima.


Naime, Snapdragon će imati do 6,5 W za glavni procesor, te do 12 W za SOC. U System on a chip uključeni će biti grafički procesor i hardver za umjetnu inteligenciju. Procesor neće biti integriran u matičnu ploču, nego vezan za socket. Očekivana veličina modela 1000 je 20×15 milimetara.

SOC 1000 – kada ga možemo očekivati?

Uz specifikacije, stigla je i informacija da će Snapdragon 1000 vjerojatno doći s Cortex-A76 procesorskim jezgrama. Službena oznaka modela trebala bi biti SDM1000. Qualcommu se u razvitku i proizvodnji procesora pridružio Microsoft jer Snapdragon žele ugraditi u svoje buduće Surface uređaje.

Procesor možemo na tržištu očekivati tijekom sljedeće godine. Zbog nedavnog izlaska Snapdragona 850, s novim modelom sigurno se još neće žuriti. Video s informacijama o nadolazećem SOC-u 1000 pogledajte ovdje:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here