Qualcomm je jedan od tri najveća proizvođača procesora, odnosno ”sustava na čipu” (”System on a Chip” ili SoC) na svijetu. Već duži niz godina Qualcomm mnoge uređaje velikog broja proizvođača redovito opskrbljuje svojim procesorima, čime se tim uređajima jamči pouzdanost, brzina i kvaliteta. Naravno, nisu svi Snapdragoni koje naši pametni telefoni imaju u sebi slične snage.

Ako se malo više razumijemo u procesore pametnih telefona i tableta onda vjerojatno znamo da su najbolji Qualcommovi procesori Snapdragon serije 845 i 855. Na pomolu je i nova 855+ serija, ali samo za neke, točno određene uređaje. No, osim najsnažnijih i najbržih 845-ica i 855-ica koji su rezervirani samo za najbolje i najskuplje flagshipe, Qualcomm prozvodi cijeni niz drugih procesora. Imamo i Snapdragone serije 400, 500, 600 i 700, ovisno o tome za kakav uređaj je procesor potreban.

qualcomm-700-series

IFA 2019 je bilo mjesto na kojem je Qualcomm najavio nove procesore serije 600 i 700, sa 5G mogućnostima

Najave kako će nova serija srednjeg ranga procesora, odnosno procesori iz serije 600 i 700 na sebi imati između ostaloga i 5G mogućnosti, već su izašle u javnost ranije ove godine. Na ovogodišnjem MWC 2019 Qualcomm se javno pohvalio kako radi na procesorima koji će biti namijenjeni za pametne telefone srednjeg razreda (to jest na procesorima serije 600 i 700) i koji će na sebi imati mogućnost spajanja na 5G mreže.

IFA 2019 sajam samo je dodatno potvdio Qualcommove namjere. Ovo je naravno dobra vijest. U slučaju da serija 600 i 700 SoC-ova na sebi bude imala 5G mogućnosti, to znači da nam u bliskoj budućnosti neće nužno trebati Snapdragon serija 8 kako bismo uživali u svim najnovijim i najboljim tehnološkim postignućima.

snapdragon_s600

Pametni telefoni s novim procesorima iz serije 600 i 700 na tržištu u prvoj polovici 2020.

U skladu s novim vijestima i najavama, Qualcomm je ubrzao razvoj svojih novih procesora. Nova serija 700 trebala bi na tržištu biti dostupna do kraja ove godine, što bi trebalo značiti kako će pametni telefoni s tim procesorima na tržištu izaći do polovice iduće godine.

 

Dvanaest proizvođača pametnih telefona već planira koristiti seriju 700 Qualcommovih 5G procesora

Zasad je poznato da se dvanaest proizvođača već ”predbilježilo” za novu seriju 700 Qualcommovih 5G procesora. Neki od tih proizvođača su Oppo, Redmi, Vivo, Motorola, Realme i HMD Global.

Uređaji sa serijom 600 novih, 5G procesora na tržištu bi trebali biti dostupni do kraja 2020. godine. Uz to, Qualcomm obećaje nove vijesti o Snapdragon seriji 800 do kraja ove godine.

 

5G polako se širi i na ”mid-range” pametne telefone

Iako je 5G mogućnost mreže najnovija mogućnost, koja je tek u fazi implementacije i koja tek treba zaživjeti, činjenica da će s 5G mrežom biti kompatibilni i uređaji srednje klase dobra je vijest. Jer u slučaju da 5G mreža ubrzo zaživi, zašto kupovati flagship samo kako bismo uživali u 5G brzinama?

U slučaju da Qualcommov plan zaživi (a nema razloga da se to ne dogodi), u 5G mrežama moći ćemo uživati i koristeći ”mid-range” pametne telefone. Nadajmo se da će ostali proizvođači procesora za pametne telefone i tablete slijediti ovaj trend.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here