Qualcomm je početkom godine predstavio svoj novi Snapdragon 835 i ponosno ga pokazao svijetu, kao najbolju mobilnu platformu rezerviranu, samo za najbolje modele high-end pametnih telefona.

Spomenut ćemo samo neke; Samsung Galaxy S8 i S8 Plus, Xiaomi Mi 6, Sony Xperia XZ Premium, HTC U11, Microsoft Surface Phone, dok mnogi drugi moraju čekati u redu da dobiju priliku, poput Nokia 8, ZTE Nubia Z17, OnePlus 5 i mnogi drugi.

Svi manje više znamo zašto je nastala pomama za ovim procesorom, a jedan od glavnih razloga je da je to prvi procesor izrađen na Samsungovoj 10nm procesnoj tehnologiji, uz mnoštvo značajki koje prate ovu tehnologiju.

Kako bi mogli uvidjeti najbolje što sve nosi ovaj novi čip moramo se malo dotaknuti i ne tako davne Snapdragonove prošlosti. To bi trebalo dati jasniju sliku o tome što možemo očekivati ​​od Snapdragon 835 procesora i u kojim segmentima je Qualcomm najviše unaprijedio Snapdragona obzirom na prethodne SD 820/821 proizvode.

 

Snapdragon 835 performanse

 

Snapdragon 835: 5 najvažnijih značajki

Qualcomm stvara priču oko Snapdragon 835 procesora s onim što nazivaju “pet stupova”, tj. pet različitih aspekata dizajna mobilnog procesora na koje su najviše obračali pažnju prilikom dizajniranja novog Snaspdragona. Tih 5 glavnih stupova prema Qualcommu su: životni vijek baterije (ili drugim riječima energetsdka učinkovitost), performanse, mogućnosti, povezivanje i sigurnost.

Počevši od prvog stupa, trajanje baterije ili učinkovitosti, Snapdragon 835 ima jedinstven fokus koji bi mogao iznenaditi mnoge. Zašto? Pa umjesto da rade na poboljšanjima performansi novih jezgri kod procesora ili snazi ​​novog Adreno GPU-a, Qualcomm se fokusirao na vijek trajanja baterije između dva punjenja. I što je uspio dobiti? Snapdragon 835 treba duplo manje električne energije od svog davnog predhodnika Snapdragon 801.

Budući da smo već odavno znali da će Snapdragon 835 biti izrađen na 10nm arhitekturi procesora, i biti prvi uređaj takvih visokih performansi , iznenađuje činjenica da Qualcomm zapravo ne pripisuje taj velik dio poboljšanja energetske učinkovitosti na promjeni arhitekture procseora sa 14nm na 10nm.

 

Snapdragon 835 brzina

 

Dapače,  većina industrije vidi ovaj prijelaz kao skroman u odnosu na ono što ćemo vidjeti kod slijedeće 7nm tehnologije. Za razliku od pomaka sa 28nm na 14/16nm tehnologiju za GPU-ove, gdje je promjena procesne tehnologije rezultirala velikom uštedom u potrebnoj količini energije.

Promjene kod Snapdragona 835 dolaze iz kombinacije napredaka u sustavu upravljanja energijom i prebacivanju zadataka s primarnih CPU jezgri na druge procesore kao što su GPU i DSP. Što rezultira ovom mnogo većom energetskom efikasnošću kod Snapdragona 835, nego sam prelazak na 10nm tehnologiju.

 

Kryo 280

 

Novi CPU, Kryo 280

Kryo 280 je prvi procesor izrađen na ARM-ovom novom polu prilagođenom programu pod nazivom “Izrađen na ARM Cortex tehnologiji” koji omogućuje partneru poput Qualcomma da preuzme osnovnu jezgru (Kao što je Cortex-A73) i napravi modifikacije na njemu koje želi i plasira svoj novi proizvod na bazi Kryo 280 ARM procesora.

Ovo je veliki pomak od prethodnih opcija ARM jezgri, jer sada su potpuno prilagodljive. Qualcomm, uz Apple i Samsung, su najbolji primjeri vlastite proizvodnje  prilagođenih jezgri dizajniranih na ARM SoCs, koji dokazuju da možete napraviti i bolji uređaj ako izradite vlastitie CPU jezgre s postojećom mikroarhitekturom.

Rezultat je 8-jezgreni procesor s četiri velike jezgre i četiri manje jezgre, slično onome što poznajemo kao ARM-ov veliki dizajn LITTLE. Performanse jezgre  kreću se do 2,45 GHz, dijele 2MB L2 predmemorije i 20% su brže od prethodne generacije, uključujući učitavanje aplikacija i VR upotrebe.

Kod manjih jezgri, takt će porasti do 1,9 GHz i imaju 1MB L2 pred memorije. Dok svih osam jezgri imaju svoju ulogu u SoC-u, čip dobiva 80% bolju učinkovitost jezgri, tako da promjene ovdje mogu biti značajnije na ukupnoj učinkovitosti cijelog procesora. Važno je napomenuti da sve te jezgre neće moći raditi istovremeno, ili će raditi one za jače performanse ili one manje za energetsku učinkovitosti u jednom trenutku.

 

Adreno 540 GPU

Što se tiče drugog stupa o kojem Qualcomm govori, odnosi se na poboljšanju performansi Snapdragona 835. Najvažnija komponenta u ovom području je novi Adreno 540 GPU. Temelji se na istom osnovnom dizajnu kao i Adreno 4x serija GPU-a bez drastičnih promjena same arhitekture.

Ipak, Qualcomm tvrdi da Snapdragon 835 ima za 25% jače GPU performanse od predhodnog SD 820. Odakle to dolazi? Qualcommovi inženjeri su istraživali primarne nedostatke na predhodnim procesorima i napravili neke manje prilagodbe i ugađanja. Z-culling je poboljšan kako bi se smanjilo trošenje resursa na nepotrebnim pikselima. I još mnoga manja unapređenja učinkovitosti grafičkog procesora.

Bez obzira na to kako je to učinjeno, povećanje grafičkih performansi od 25%, trebalo bi izravno djelovati na poboljšanje igranja i VR iskustva na Snapdragon-u 835.

Na temelju svih tih podataka Snapdragon 835 nudi skromniji napredak u performansama CPU-a, ali značajniji napredak u GPU performansama, u odnosu na Snapdragon 821 platformu, koja je izdana prije njega. Tako da najveći napredak možemo očekivati u smanjenoj potrošnji energije i poboljšanje vijeka trajanja baterije, između dva punjenja.

 

Snapdragon 835 performanse

Snapdragon 835 (s kodnim nazivom proizvoda MSM8998) koristi 8-jezgreni dizajn s četiri velike jezgre visokih performansi i četiri manje jezgre s više energetske učinkovitosti. Jezgre visokih performansi rade na taktu od 2,46 GHz, a jezgre visoke energetske učinkovitosti rade na taktu od 1,90 GHz.

Kryo 280 CPU performanse

 

Geekbench je jedan od naših najdražih i najpouzdanijih testova za mobilne uređaje s razvojnim timom koji zna kako treba napraviti procjenu performansi. U našim cjelokupnim rezultatima, jednostruka izvedba Snapdragon 835 SoC dolazi odmah iza Apple A9 i A10 dijelova, koji su smatrani vrhuncom mobilnih performansi.

U usporedbi s Qualcommovim Snapdragonom 821 procesorom, SD 835 je 35% brži. Bolji je za neđto manje od 20% od Kirin 960 procesora ugrađenim u Huawei Mate 9, koji su do izlaska SD 835, bili najbrži Android procesori za pojedinačna radna opterećenja.

 

snapdragon 835 benchmark

 

Snapdragon 835 je pokazao i bolje performanse od A10 Fusiona ugrađenog u iPhone 7 za nešto malo više od 20%. Brži je i za 52% od Snapdragona 821, što nije iznenađujuće s obzirom na udvostručeni broj raspoloživih jezgri.

 

Adreno 540 GPU performanse

Očekuje se da će grafički podsustav Snapdragon 835 biti znatno brži od GPU-a u 821, na temelju marketinških informacija koje je Qualcomm davao rano u procesu izdavanja proizvoda. Jesu li se tvrdnje obistinle?

Koristimo 3DMark Ice Storm Unlimited test za mjerenje grafičkih performansi. Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti da novi Snapdragon 835 i Adreno 540 ima 30% GPU prednosti u odnosu na Kirin 960 i Snapdragon 821!

 

snapdragon 835 3d mark

 

Koristimo 3DMarkovu Ice Storm Unlimited za mjerenje izvedbe grafike, a Snapdragon 835 s Adreno 540 GPU nadmašuje konkurenciju ovdje. Snapdragon 835 bilježi 38.518 bodova u ovom testu, ispred iPhone 7 Plus sa 36.104 bodova. Također je osjetno namdašio Pixel XL i Galaxy S7 Edge, pogonjeni sa prošlogodišnjim Snapdragonovim čipovima 820/821.

 

snapdragon 835 jetstream

 

Snapdragon 835 je očekivano postigao najbolji rezultat i na Jetstream 1.1 Javascript testu, za pregledavanje web stranica, s 71,4 bodova. Huaweijev Mate 9 je zauzeo drugo mjesto, s rezultatom od visokih 67,8, dok je Pixel XL osvojio 55,9, a Galaxy S7 49,9 bodova.

Nastavak 2. strana “Koje zaključke iz svega ovoga možemo izvući”

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here