Tipično, Qualcomm izdaje samo jedan vodeći čip godišnje za flagship modele telefona. Uzmimo za primjer trenutni top procesor tvrtke: Snapdragon 855. Nakon što je objavljen krajem prošle godine, pojavio se na tržištu u flagship modelima početkom ovog proljeća, prvo na Galaxy S10, a zatim na gotovo svim drugim high-end android telefonima. Ali sada, čini se da Qualcomm krši ovu tradiciju.

Novi Snapdragon 855 Plus donosi nove osvježene specifikacije, uključujući nove Qualcomm Kyro 485 Prime CPU jezgre s poboljšanim brzinama takta do 2,96 GHz, za razliku od 2,84 GHz na standardnom SD 855, te 15% bolje performansne za Adreno 640 GPU.

Uz poboljšane performanse, Snapdragon 855 Plus također dolazi s brojnim ranije najavljenim poboljšanjima u igrama, kao što je Qualcommov “Game Jank Reducer” koji navodno smanjuje podrhtavanje i trzanje koje ponekad doživljavate u mobilnim igrama, kao i stvari kao što su Game AntiCheat Extensions, i Game Fast Loader kako biste smanjili vrijeme potrebno za pokretanje aplikacije.

Snapdragon 855 Plus će također podržavati Qualcommov 5G X50 modem, međutim, 5G veza na modelu 855 Plus donekle je upitna jer Qualcomm nije spomenuo je li 855 Plus kompatibilan sa svojim sljedećim generacijskim X55 5G modemom, koji podržava i mmWave 5G (kao što ste dobili s X50), i pod- 6GHz 5G bendova (što ne može učiniti 5G X50 5G).

Uključivanje značajki igranja Qualcomma na 855 Plus ima smisla jer je Asus već najavio da će uključiti novi Qualcommov čip u nadolazećem ROG Phone 2. Nažalost, zbog toga će se odgoditi planirani službeni debi ROG Phone 2 za 23. srpnja, a trenutno oko toga nema drugih informacija.

S obzirom na vrijeme predstavljanja novog Snapdragona 855 plus, osim ROG Phone 2, postoji mogućnost da se prvi puta pojavi i na novom Samsung Galaxy Note 10, koji se najavljuje za 7. kolovoza, a možda i niz drugih vodeći telefoni postavljeni za lansiranje kasnije ove jeseni kao npr. Pixel 4.

Iako 855 Plus ne uključuje nikakve značajne nadogradnje u pogledu performansi, osvježavanje najjačeg smartphone procesora trebalo bi dodatno privući ljubitelje vrhunskih Android telefona.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here