Ova godina vrlo vjerojatno bit će obilježena puštanjem na tržište prvih ozbiljnijih savitljivih pametnih telefona, ali isto tako i prvih telefona s 5G modemima. No, da bi sve to funkcioniralo i da bi rad na tim uređajima bio kvalitetan potrebno je neprestano razvijati i srce samog uređaja – procesor. Kada pričamo o procesorima na pametnim telefonima, nema sumnje, iznimnu dominaciju ima tvrtka Qualcomm i njezin brend procesora Snapdragon. Jako je teško nabrojati sve uređaje u kojima se nalaze Snapdragon procesori, a činjenica je da uz njih tek nekolicina proizvođača razvija svoje vlastite procesora kako bi dodatno podesili uređaje prema svojim potrebama. Dakle, Qualcomm dominira, a da bi dominantan ostao i dalje neprestano ulaže u istraživanje i razvoj novih procesora i hardverskih rješenja.

Novo u ponudi Qualcomma su procesori Snapdragon 712, koji će se uskoro pojaviti na tržištu, nedavno su predstavljeni kao novi zamašnjak pametnim telefonima. Prema navodima Qualcomma novi Snapdragon procesor imat će 10 posto bolje performanse od svojeg prethodnika, što bi trebalo značiti da će uređaji srednjeg cjenovnog ranga u budućnosti raditi još bolje i brže. Naime, ova serija procesora namijenjena je uređajima srednjeg cjenovnog ranga, a poboljšanja vidimo u raznim segmentima.

Ovaj SoC izrađen je u 10nm procesu, a ima nešto brži 8 jezgreni procesor (Kyro 360 jezgre) od prethodnika te nešto bolji takt procesora. Sad takt iznosi 2,3 GHz (u odnosu na 2,2 Ghz prije), a poboljšanje se očituje i kod brzog punjenja gdje sada imamo novi Quick Charge 4+ standard. Zahvaljujući TrueWireless Stereo Plus i Broadcast Audio tehnologiji ovaj uređaj ima poboljšan bluetooth audio, a svi ostali parametri ostali su više-manje nepromijenjeni. To konkretno znači da ovaj SoC ima još Adreno 616 grafički procesor te LTE Cat 15 modem za prijenos podataka, dok istovremeno podržava 20MP dvostruku kameru ili 32MP jednostruku kameru. Iako poboljšanja nisu značajna, 10 posto bolje performanse mogle bi biti itekako primjetne jer ipak se ovdje radi o pametnim telefonima srednjeg cjenovnog razreda.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here