Qualcomm svoje Snapdragon procesore već duži niz godina osmišljava i proizvodi za uređaje srednjeg i visokog razreda. Velika većina današnjih Android telefona (i tableta) koji spadaju u ova dva razreda imaju u sebi jedan od Snapdragonovih procesora.

Trenutno najnoviji, najbolji i najskuplji od Qualcommovih procesora svakako je njegov Snapdragon 865. Budući da se radi o najboljem od najboljih od onoga što Qualcomm može ponuditi, ti procesori nalaze se samo u najboljim od najboljih pametnih telefona (odnosno u najnovijim perjanicama, kao što je Samsung Galaxy S20 na primjer). No, to ”najbolje od najboljeg” u nastavku ove godine postat će još bolje.

 

Qualcomm navodno na jesen (rujan ili listopad) na tržište planira izbaciti Snapdragon 865+

Na internetu su nedavno osvanule vijesti o tome kako Qualcomm u nastavku ove godine, točnije na jesen, tržištu planira pokazati svoj dodatno nadograđeni Snapdragon 865: Snapdragon 865 Plus. Snapdragon 865 tržištu i javnosti prikazan je na završetku prošle godine. To je bilo razdoblje kada smo dobili konačne informacije o tome što će novi SD 865 u sebi sadržavati.

Jedna od svakako najboljih stvari koja nas je najviše razveselila novi je X55 RF modem, zahvaljujući kojem Snapdragon 865 ima mogućnosti spajanja na 5G mreže. Osim većeg radnog takta procesora, bolje grafičke kartice koja standardno dolazi sa Snapdragonom 865, kao i mogućnostima da se na pametne telefone stavi veći broj senzora kamera (koje imaju mogućnost više megapixela), najnoviji sustav na čipu donio je i brojne druge pozitivne stvari, od kojih je jedna od najpozitivnijih svakako njegova 5G mogućnost.

Plus verzija procesora trebala bi biti ono što je donio 855+ u odnosu na ”obični” Snapdragon 855. No, iz Qualcomma još uvijek nema nikakvih službenih vijesti o dolasku ”novog” procesora. Tek zahvaljujući jednom od doušnika koji je zaslužan za ove glasine (za koje bi se vrlo lako moglo ispostaviti da su zapravo autentične vijesti) saznali smo da Qualcomm ubrzano radi na Snapdragonu 865+.

 

 

Novi 865+ trebao bi donijeti viši radni takt procesora i grafičke kartice

Što je točno ”leaker” informacija iskopao i objavio, a da bi nas trebalo i moglo zanimati? Prva informacija odnosi se na vrijeme izlaska procesora na tržište. Radi se o jeseni, točnije najvjerojatnije o rujnu ili listopadu ove godine. Što možemo očekivati po pitanju poboljšanja i performansi? Možemo li pretpostaviti nešto? Plus verzije su, logično, poboljšane verzije već postojećih procesora.

Snapdragon 855+ je, prema specifikacijama, malo bolja verzija Snapdragona 855. To znači da bi Plus verzija 865-ice trebala donijeti poboljšanja u performansama. Točnije, radni takt procesora i grafičke kartice trebao bi biti stavljen na višu razinu u odnosu na standardni model. Osim toga, Qualcomm bi navodno za svoj novi Plus model trebao implementirati bolji ISP.

Zahvaljujući njemu, korisnik će imati mogućnost snimanja videozapisa u 8K kvaliteti duže od dosadašnjih 5 minuta. Koji bi uređaji prvi mogli na sebi imati Snapdragon 865+? Neke glasine sugeriraju da bi uređaji tvrtki OnePlus, Vivo, Nubia, Xiaomi i Black Shark trebali biti prvi pametni telefoni sa ovim procesorom.

No, točnijih informacija o ovome zasad nema. Dok se ne pojave neke opipljivije informacije, sve ostalo (osim podatka o izlasku procesora na tržište, koji je vrlo blizu istini, sudeći prema prijašnjim iskustvima) spada pod glasine. Pričekajmo još koji mjesec i nadajmo se da će nas Qualcomm počastiti kakvim informacijama.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here