AMD i Intel dva su najveća (i jedina) proizvođača i osmišljavatelja procesorskih rješenja za stolna i prijenosna računala. Otkako ove dvije tvrtke postoje na tržištu se između njih vodi velika bitka. Ponekad je rezultat bitke znao otići na stranu AMD-a, dok je ipak puno češće ipak Intel bio taj koji je odnosio pobjedu u međusobnim srazovima.

No, taj trend se izgleda mijenja i to sve češće. Sve je počelo otkako je AMD osmislio svoje nove Ryzen procesore. Danas, kada su Ryzen procesori već ”debelo” etablirani na tržištu i kada ih sve veći broj korisnika ima mogućnosti koristiti i kupiti (pogotovo zbog njihove pristupačne cijene i vrlo visokih performansi), voda dodatno ide AMD-u ”na mlin”.

 

Treća generacija AMD Ryzen procesora samo što nije izašla, no prvi rezultati benchmark ispitivanja su tu!

Vijesti i najave govore u prilog tomu da bismo treću i najnoviju generaciju AMD-ovih Ryzen procesora mogli na tržištu vidjeti početkom srpnja, točnije 07. dana idućeg mjeseca.  S obzirom na uzbuđenje i iščekivanje koje svaki ljubitelj računalnih procesora ovih dana proživljava i osjeća, stvar dodatno začinjavaju benchmark ispitivanja (ili bolje rečeno njihovi rezultati). Hoće li najnoviji AMD-ov procesor biti brži i bolji od najnovijeg Intelovog procesora? Ovo je pitanje koje muči i čiji odgovor zanima, ne samo korisnike već i računalne stručnjake širom svijeta.

Predviđanja su da bi AMD Ryzen 7 3800X trebao ”prešišati” Intelov Core i9-9900K

Vjeruje se da bi ovogodišnji AMD Ryzen 7 3800X trebao doslovno ”pomesti pod” s Intelovim Core i9-9900K procesorom. OK, možda je ovako nešto pretenciozno za izjaviti (jer ipak se radi o Intelovom i9 procesoru), ali za takve izjave postoje osnove. Barem što se tiče mjerenja rada više jezgri.

Ako pogledamo najnovije rezultate benchmark ispitivanja uvjerit ćemo se i sami da bi AMD Ryzen 7 3800X zaista mogao ”prešišati” Intel Core i9-9900K. Rezultati ispitivanja sa Geekbench benchmarka, odnosno ”curenje” informacija pokazuju kako je Ryzen 7 već ostvario bolje rezultate od i9 procesora! Ryzen 7 3800X prema Geekbench-u ostvario je rezultate mjerenja rada više jezgri u iznosu od 34.059 bodova! Ovo je za 886 bodova bolji rezultat od onoga kojeg je ostvario Intelov Core i9-9900K.

Rezultat postaje još upečatljiviji ako se uzme u obzir jedna vrlo važna stvar kod kupovanja procesora: cijena. Naime, AMD bi svoj Ryzen 7 3800X trebao prodavati po početnoj cijeni od oko 400 američkih dolara (što je oko 2.500 kuna)! Osim što će procesor, odmah nakon što bude dostupan na tržištu, koštati znatno manje od Intelovog konkurenta, procesor je već u startu u prednosti (zbog navedenih benchmark rezultata)! Je li ovo razlog zbog kojeg se Intel nedavno odlučio na smanjivanje cijena svojih procesora? Vrlo vjerojatno.

AMD-Ryzen-3000-APU-Lineup

Rezultati mjerenja performansi rada više jezgri su viši, no kada govorimo o mjerenjima ”single core” rada…

U ”single core” ili ispitivanjima rada jezgri pojedinačno stvari nisu baš naklonjene AMD-u (što je nešto u čemu AMD nikako da ”pretekne” Intel). Naime, Geekbench pokazuje single core rezultate za AMD Ryzen 7 3800X od 5.406 bodova, dok je Intelov i9-9900K ostvario rezultat od 6.633 boda. Ovi podaci govore u prilog tomu da bi, što se tiče performansi rada jezgri pojedinačno, Intel ponovno mogao ostati na vrhu.

No, stvari će se bolje znati nakon što procesor bude službeno dostupan na tržištu! Je li AMD konačno osmislio ”mrcinu” kojom bi mogao ”potući” Intelovog konkurenta ili je to još uvijek nedostižan cilj, saznat ćemo kroz nekih desetak dana!

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here