Sjajne vijesti za sve one koji ne žele potrošiti brdo novaca na kupnju pametnih telefona, a ipak bi htjeli uživati u blagodatima novih 5G mreža. Iako je razvoj i implementacija 5G mreža u Hrvatskoj i svijetu nešto sporija nego što su mnogi mislili, činjenica je da se novi 5G pametni telefoni odlično prodaju. Sve to moglo bi još dodatno kulminirati pojavom prvih jeftinih 5G pametnih telefona, koji bi nam trebali stići vrlo brzo na tržište.

Qualcomm se definitivno može pohvaliti statusom jednog od najvećih igrača na području procesorskih čipova za pametne telefone. Čipovi ove kompanije nalaze su u ogromnom broju uređaja, a Qualcomm radi sve kako bi taj svoj status još dodatno ojačao. Nakon što su prije nekoliko mjeseci predstavili sjajne čipove za pametne telefone višeg cjenovnog razreda, sada nam predstavljaju čip koji će se vrlo vjerojatno pojaviti u mnogobrojnim uređajima nižeg cjenovnog razreda. Razlog tome je sasvim logičan – ovo je prvi jeftini čip koji podržava 5G tehnologiju.

Qualcommov Snapdragon 690 čip podržava 5G mreže do frekvencije 6 GHz. Ovo je zapravo prvi čip unutar Snapdragon 600 serije koji dolazi s podrškom za mobilne mreže nove generacije. 5G podrška ostvariva je zahvaljujući Snapdragon X51 modemu – a koji bi trebao iskustvo korištenja 5G mreža donijeti do širokih masa ljudi.

Uz to što Snapdragon 690 dolazi s podrškom za 5G mreže, sa sobom donosi i 20% bolje CPU performanse, ali i vrlo veliko poboljšanje od 60% na području grafike. S ovim čipom stiže i podrška za 120 Hz osvježavanje zaslona, ali i podrška za AI na pametnim telefonima. Što se tiče kamera, ovaj će novi čip podržavati do čak 192 megapiksela. Možemo zaključiti kako će ovaj novi čip donijeti fantastične stvari u niži i srednji sektor pametnih telefona. Bit će iznimno zanimljivo vidjeti kako će nove mogućnosti čipa iskoristiti kineske kompanije koje bi mogle nadodati svašta na pametne telefone niske cijene. Prema trenutnim informacijama, prvi pametni telefoni s ovim novim čipom donijeti će kompanije Motorola, LG, HDM Global, TLC i Sharp.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here