Nedavno je objavljen neslužbeni datum izlaska Intelovih grafičkih kartica za igrače, a danas imamo za vas neslužbeni leak performansi jednog od grafičkih procesora. Test u Geekbenchu otkrio je performanse Intel DG2-128EU i predložio da će ova jezgra također ići na ploču namjenskih grafičkih kartica.

Krenimo od pojašnjenja, jer ako pratite vijesti vezane uz Intelove grafičke kartice za igrače, vjerojatno znate za jezgre DG2-128EU kao GPU namijenjen APU procesorima i mobilnim uređajima. Pa pokazuje li ovaj test na desktop računalu s procesorom starije generacije da ćemo DG2-128EU vidjeti u najjeftinijim Intelovim grafičkim karticama?

Ne baš – to su samo testovi inženjerskih uzoraka, koji se također mogu provesti na stacionarnim računalima. Drugim riječima, ova grafička jezgra temeljena na Xe-HPG arhitekturi neće nužno debitirati u obliku namjenske grafičke kartice. Nije iznenađujuće s obzirom na performanse DG2-128EU, najsporijeg GPU-a u Intelovim planovima … ali čini se da mu je ovaj test u suprotnosti.

Test je proveden pomoću desktop računala s procesorom Intel Core i5-11400T i grafičkim procesorom Intel DG2-128EU koji je ubrzan do 2,2 GHz, što je vrijednost koju je teško očekivati od iGPU-a. Ranije su se spominjale glasine da u mobilnoj verziji ova jezgra ima Boost clock ispod 1,8 GHz, što, međutim, sugerira šanse za desktop izdanje ovog najslabijeg Intel GPU-a s 1024 FP32 jezgre.

Intel DG2-128EU GPU Performance in Geekbench V5 OpenCL Test, Source: Geekbench
Intel DG2-128EU GPU Performance in Geekbench V5 OpenCL Test, Source: Geekbench

Što se tiče performansi od 13.710 bodova, rangira se na razini GeForce GTX 660 Ti kartice ili nešto novijeg AMD Radeon RX 550. Stoga možemo očekivati model koji nije namijenjen toliko za igre, već za uredske ili multimedijske aplikacije, jer se performanse na ovoj razini više tiču iGPU regije nego dGPU-a.

Ne brinite – Intel neće tako lako otpustiti važniju premijeru, a kao što vjerojatno znate, priprema varijante DG2-512EU i DG2-384EU, čija će izvedba omogućiti veće uživanje u igrama. Očigledno, grafičke kartice opremljene ovim jezgrama debitirat će na CES-u 2022., dakle početkom siječnja.

Piše: Miljenko Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here