Apple je u samo dva mjeseca imao tri velika eventa na kojima je predstavio svoje nove proizvode. Zadnji u nizu je bio event pod nazivom “One More Thing” i to je vjerojatno zadnji event ove godine. Na njemu je fokus prvenstveno bio na Appleovom hardveru. Apple je predstavio nove verzije MacBook Aira, 13-inčnog MacBook Proa, Mac mini, te svoj novi M1 čip baziran na ARM-u.

Apple je još ranije ove godine najavio da će se “maknuti” od Intela te prijeći na svoj vlastiti procesor, a sada je došlo to vrijeme. Naravno, ova tranzicija će trajati barem dvije do tri godine jer ne možete samo promijeniti arhitekturu CPU-a i očekivati da će sve raditi “out of the box”.

Ako ste propustili stream, definitivno vam preporučujemo da ga pogledate. Ili da barem pogledate 10-minutni sažetak u kojem ćete vidjeti najvažnije stvari s dotične konferencije. U nastavku donosimo više detalja o tome, te 5 najvećih stvari predstavljenih na “One More Thing” eventu.

Apple M1 – novi ARM procesor za Macove

Kao što smo u uvodi u rekli, Apple je “skočio” na nove 5nm M1 čipove. Apple još zove svoje čipove “Apple Silicone” pa se nemojte iznenaditi ako vidite taj naziv. No, vratimo se na M1 čipove. To su 8-jezgreni procesori, za koje Apple tvrdi da imaju najbrže jezgre ikada proizvedene, te najbolji omjer snage po wattu, odnosno potrošnji energije. Naravno, Apple ima svoju računicu i procesore s kojima se uspoređuje, ali ne sumnjamo da će M1 procesori biti fantastični.

M1 također ima integriran i GPU s 8 jezgri, što će omogućiti lakše igranje igri na Macu, te rad na zahtjevnim operacijama koje zahtijevaju GPU. Iskreno govoreći, jedva čekamo to vidjeti u praksi.

MacBook Air s novim M1 čipom već od 999 dolara

Početna cijena novog MacBook Aira se ne bi trebala mijenjati u odnosu na prošlu godinu, te ona iznosi 999 dolara. Ovo je i prvi predstavljeni Mac uređaj s novim M1 čipom i vjerujemo da će ovo biti najprodavaniji Mac ikada. Što se dizajna tiče, on je isti kao i na prošlom modelu, ali Apple tvrdi da će korisnici s novim Airom dobiti bolju bateriju, te mogućnost rada i do 18 sati. U biti dobiti ćete generalno bolji Mac u svakom pogledu, a ovaj će moći koristiti i “profesionalci” koji su do sada uvijek radije odabirali “Pro” modele.

M1 dolazi i u Mac Mini

Ni Mac mini neće ostati “kratkih rukava”. U prvom valu, Mac mini će dobiti upgrade u obliku novog M1 procesora. To i ima smisla, jer “Apple’s developers kit” dolazi u obliku Mac minija i vjerujemo da ga mnogi profesionalci, posebice programeri, imaju kod kuće. Navodno bi ovaj Mac mini trebao imati do 3 puta bolje performanse od prethodnika koji je dolazio s Intelovim četverojezgrenim procesorom.

Novi Mini će imati I/O panel s podrškom za USB 4 i Thunderbolt, te na njega možete spojiti Appleov skupi XDR monitor s maksimalnom 6K rezolucijom.

Što se cijene tiče, Mini će počinjati na 699 dolara, ali ćete ga moći nadograditi do maksimalnih 16 GB RAM-a, te 2 TB interne memorije.

MacBook Pro također dobiva M1 čip

Appleov 13-inčni MacBook Pro je zadnji MacOS uređaj koji će trenutačno dobiti nadogradnju na M1 čip. On će imati također odličnu bateriju, koja će u kombinaciji s M1 čipom nuditi rad do maksimalnih 20 sati s jednim punjenjem. Naravno, u idealnim uvjetima. Ali vjerujemo da će se vidjeti poboljšanje u odnosu na stariji model. Nadalje, M1 bi se trebao koristiti i za poboljšanje video razgovora, odnosno mnogo brže će se obrađivati slika pa bi i video pozivi trebali biti ugodniji. Posebice danas kad ljudi sve više rade od kuće i imaju virtualne sastanke.
I ovaj model će imati podršku za XDR Pro Display monitor, a početna cijena mu je 1299 dolara.

Big Sur dolazi kao podrška za M1 čipove

Novi MacOS Big Sur dolazi na tržište 12. studenog i to će biti prvi OS u nizu koji će iskoristiti prednosti M1 čipa. Zato i ne čudi činjenica da ga Apple nije htio duže razdoblje pustiti na tržište, nego su čekali “pravi trenutak”.
Big Sur bi trebao gotovo 2 puta brže učitavati aplikacije, te će pružati podršku za nove aplikacije koje će se napraviti za ARM arhitekturu. Ako i nemate novi M1 čip u svom Macu, ne brinite. I vama će biti mnogo ugodnije raditi s ovim MacOS-om nego s Catalinom.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here