Driscoll je izvijestio da su kartice koje su generirale najveći obim prodaje na eBayu bile Nvidia GeForce RTX 3080, kao vodeći model i iz segmenta srednje klase RTX 3070 – s kombiniranim volumenom od 25.750 prodanih komada. Međutim i iznimno skupi model RTX 3090 koji se prodaje po cijeni od minimalno 1.499 dolara nije zaostajao previše sa prodanih 7.775 komada.

Slično tome, na StockX-u je najveća prodaja kartica pripala mid range modelu RTX 3070, a slijedila ju je RTX 3080. Ukupno je Driscoll registrirao 49.680 prodanih kartica. “U slučaju sve četiri serije RTX 30, došlo je do naglog porasta prodaje između Božića i nedugo nakon nove godine”, rekao je Driscoll, prema izvještavanju PCMaga.

Nvidia-GeForce-RTX-3060-Ti-cijena

Nvidia nije jedini proizvođač GPU-a koji se suočio s nedostatkom, a situacija je slično teška za igrače Team Reda koji se nadaju da će nabaviti AMD-ove najnovije GPU-ove. Povećana potražnja za grafičkim karticama i grafičkim procesorima mogla bi se pripisati na nekoliko razloga.

Proizvođači računala i proizvođači GPU-a poput AMD-a i Nvidie pripisali su potražnju zbog povećanog broja ljudi koji rade i igraju sada od kuće, zbog globalne pandemije, ali i nedavno oživljavanje interesa za kriptovalutom, koja je podsjetimo dostigla nove rekorde od svojeg postojanja, također je razlog zbog kojeg se stvorio siloviti skok potražnje, tako da rudari Bitcoin-a gomilaju kartice koliko god mogu.

NVIDIA-GeForce-RTX-3080-Ehtereum-Bitcoin-Mining-Rig-With-RGB-LEDs

To je sve uzrokovalo da i AMD i Nvidia imaju velikih problema sa nedostatkom isporuke, a možda je još ulje na vatru dolilo i to što je inventar GDDR6 memorije vrlo nizak i također problematičan.

Glavni financijski direktor Nvidije ranije je izjavio da će nestašica trajati do početka 2022. godine, a nedavno je i predsjednica AMD-a Lisa Su rekla da će nestašice za njezinu tvrtku trajati vjerojatno u prvoj polovici ove godine. S malo zaliha i velikom potražnjom, prekupci kapitaliziraju veliku dobit za nestrpljive igrače koji ne žele čekati, a cijene za GeForce RTX 3000 seriju i AMD-ove Radeon RX 6000 kartice porasle su poprilično na sekundarnim tržištima.

Driscoll je izjavio da su cijene RTX 3060 išle čak 210% više od preporučene maloprodajne cijene (MSRP-a), ali su lagano pale od početka nove godine. Slična je situacija i s ostalim karticama u Nvidijinoj postavi.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here