NVIDIA priprema nove grafičke kartice GeForce GTX 20 serije temeljene na Volta arhitekturi za treći kvartal ove godine.

 

Iz NVIDIA kuhinje nam dolazi vrlo zanimljiva vijest: NVIDIA je pokrenula svoju novu liniju Volta (Geforce 20 Series Graphics) grafičkih kartica, koje bi se trebale pojaviti na tržištu u ljeto ove godine.   Ovo su za sada još uvijek ne potvrđene glasine iz kineskih izvora tako da informacije treba uzeti sa dozom rezerve.

 

NVIDIA planira predstavljanje nove linije GeForce GTX 20 serije grafičkih kartica, GTX 2070 i GTX 2080 na ljeto ove godine?

Po svemu sudeći GTX 10 serija se bliži svome kraju, jer najave iz konkurentnog tabora ATI su sve žešče i pisane u superlativima. Sada kada je NVIDIA pokrenula svoj novi Pascal čip u TITAN Xp seriji grafičkih kartica, usporedo stižu najave i za najjeftiniju GTX 1030 varijantu koja bi trebala konkurirati barem cjenovno ATI-u.


Prema NVIDIA tradicionalnom vremenskom ciklusu nadogradnje grafičkih kartica, trebali bismo vidjeti nove kartice do kraja godine ili najkanije početkom 2018.. Ali prema neslužbenim informacijama ovaj ciklus bi se trebao jako ubrzati, najvjerojatnije zbog velikog buženja AMD-a na tržištu, tako da bi mogli očekivati NVIDIA nosu seriju negdje u trećem tromjesečju ove godine.

 

NVIDIA-Volta-GPU
NVIDIA je najavila korištenje stacked DRAM (HBM memorije) u svojoj novoj paleti Volta grafičkih kartica.

 

Zaključak koji prozlazi iz ovakvog  poteza je da dobit od prodaje nije bila u skladu s očekivanjima menadžmenta, bilo zbog činjenice da su troškovi vezani uz istraživanje i razvoj bili previsoki ili da tržište nije očekivano reagiralo prema NVIDIA planovima.

Stoga je izlaženje GeForce GTX 20 serije grafičkih kartica planirano za Q3 2017 kako bi se u potpunosti kapitaliziralo na nedostatku konkurencije i zauzele maksimalne pozicije tržišnog udjela. Čak i ako se Vega pojavi do tada NVIDIA želi spremno dočekati rivala sa svojim novim adutima.

Pa što NVIDIA nudi sa svojom najnovijom Volta arhitekturom? NVIDIA još uvijke skriva takve podatke, ali neke informacije se mogu pronaći iz neslužbenih izvora. NVIDIA radi na novim optimizacijama SM-a u GeForce 20 seriji, ali ne očekujte ogormne promjene kakve su zadnji put viđene kod prelaska sa Keplera na Maxwell arhitekturu. Primarna linija Volte podijelit će se u četiri glavne GPU-ove:

  •     Volta GV100 GPU (Enterprise/HPC)
  •     Volta GV104 GPU (GTX 2070, GTX 2080)
  •     Volta GV102 GPU (GTX 2080 Ti / GTX TITAN XV?)
  •     Volta GV110 GPU

Ovo je prilično poznata nomenklatura za svakoga tko prati NVIDIA proizvode. Dešifriranjem tih brojeva, u redosljedu snage, imamo glavnu GV104 Volta GPU, koja će vjerojatno biti ugrađena u GTX 2070 i GTX 2080 za početak.

Zatim imamo GV102 GPU, koji će vjerojatno biti dio Quadro serije GPU-ova, namjenjena segmentu vrhunskih stolnih računala u obliku GTX 2080 Ti i nove TITAN kartice, koja će NVIDIA-inom ljubavnom vezom s imenom TITAN X, vjerojatno završiti imenom TITAN Xv.

Konačno imamo GV110 GPU. Oznaka GV110 mogla bi se prevesti kao “rafinirana” verzija GV100 GPU, od drugog broja koji označava reviziju. Budući da će GV100 vjerojatno biti samo za serversko tržište, možemo samo pretpostaviti da će ovaj GPU biti posljednji iz ove linije proizvoda, nešto kao eksluzivno nabrijani GV 102 modeli.

Prema neslužbenim izvorima Volta arhitektura kao temelj GeForce 20 serije, napokon bi trebala ući u svijet HBM2 memorije. Nagađanja o broju jezgri i frekvencijama su zasad još uvijek samo velika nagađanja, stoga ćemo se suzdržati od takvih informacija, u ovom trenutku.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here