Dok čekamo datum izlaska CMP 220HX, Nvidijine najmoćnije grafičke kartice za rudarenje, na internetu se pojavljuje sve više informacija o drugim karticama iz Nvidia CMP linije. Naravno, radi se o CMP 170HX, koja također koristi GA100 grafički procesor, kao i CMP 220HX. No, za razliku od drugih modela iz serije CMP, ovaj put karticu ne proizvodi treća strana, već je za nju odgovorna sama Nvidia.

Prema pretpostavkama Nvidije, model CMP 170HX je drugi najučinkovitiji GPU u ponudi tvrtke specijaliziran za rudarenje kriptovaluta. Jedino CMP 220HX treba biti brži. Samo podaci iz Nvidije pokazali su da bi očekivane performanse u rudarenju Ethereuma bile 164 MH / s, što je više nego kod GeForce RTX 3080.

I čini se da su se dosad dostupne informacije o Nvidia CMP 170HX kartici pokazale točnima. Zahvaljujući korisniku Codefordl s web stranice Zhihu, saznali smo koliko je kartica učinkovita u rudarenju, koje su njene specifikacije i kakav je dizajn.

Nvidia CMP 170HX sadrži 4.480 CUDA jezgri, što je znatno manje od 8.192 CUDA jezgri koje nudi GA100, no i dalje dosta dobro.
Kao i u Nvidiji A100, najmoćnijem GPU-u za podatkovne centre, možemo pronaći HBM2e memoriju. Međutim, riječ je o 8 GB, umjesto 40 GB ili čak 80 GB, koje su dostupne u gore spomenutom A100 (i dalje bolja i brža varijanta za razliku od GDDR6 memorije na prethodnim rudarskim karticama).
Gledajući specifikacije, možemo vidjeti da je Nvidia implementirala četiri memorijska steka koristeći 4096-bitnu sabirnicu, nudeći maksimalnu propusnost od 1,493 GB / s (kako je opisano u GPU-Z).

 

GPU-Z prepoznaje da kartica ima PCIE sučelje sa samo 4 trake koje rade, iako sama kartica ima puni priključak od 16 traka. Base Clock od 1.140 MHz i Boost Clock od 1.410 MHz nisu toliko zanimljivi, no ono što jeste je to da unatoč TDP-u od 250 W, CMP 170HX kartica koristi pasivan sustav hlađenja. Što znači, vanjski ventilatori odgovorni su za cirkulaciju zraka i odvođenje topline. Za opskrbu energijom zadužen je 8-pinski EPS konektor, koji se pomoću adaptera može podijeliti u dva 8-pinska PCI Express konektora.

Podijeljene fotografije prikazuju dizajn Nvidia CMP 170HX kartice koja nudi vrlo minimalističku bijelu i crnu shemu boja. Kao i sve CMP kartice, CMP 170HX također nema video izlaza, Na kućištu se nalazi i Nvidia logotip te naziv kartice.

Gledajući podatke koje dijeli gore spomenuti Codefordl, možemo vidjeti da se CMP 170HX doista dobro pokazao u rudarenju kriptovaluta te onako kako je Nvidia navela u specifikacijama.
U slučaju Ethereuma sa standardnim postavkama CMP 170HX postiže oko 164 MH / s , a nakon smanjenja potrošnje energije za 60 W, postiže čak 158 MH / s. Zanimljivo je da trenutna verzija BIOS-a ne dopušta ni overclock memorije.

No, i dalje kartica radi vrlo dobro. Šteta je što vjerojatno neće biti jeftina i za nju će biti zainteresirane samo najveće farme kriptovaluta, dok će manji rudari nastaviti iscrpljivati zalihe grafičkih kartica za gaming.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here