Nvidia navodno proizvodi više GTX 1650 desktop kartica koja se isporučuju za tržište “uradi sam” računala, na uštrb prijenosnih računala.

Opskrba grafičkim karticama širom svijeta trenutno je u velikim problemima, a vjerojatno će biti takva u doglednoj budućnosti. Dakle, pronalazak bilo kojeg GPU-a na zalihi, mogli bi nazvati srećom.

Turingov GPU ima najslabiju specifikaciju silikona u posljednjoj generaciji kartica, ali navodno je i on nedostupan na tržištu stolnih računala, a njegova proizvodnja je prvenstveno išla prema mobilnim uređajima,  jer je bio tražena roba među proračunskim prijenosnim računalima za igre. Trenutno još uvijek možete kupiti čitav niz prijenosnih računala GTX 1650, i oni su u redu, ali su ujedno i relativno spori pored mnoštva novih nabildanih modela.

Izvještaj sugerira da će se povećana ponuda desktop GTX 1650 zadržati od travnja do kraja svibnja, kako bi se zadovoljila potražnja. I najvjerojatnije će otići u ruke igrača, ne zbog nekog pametnog ograničenja brzine Hash rate-a, već jednostavno zato što je previše loša za rudarstvo Ethereuma. Taj buffer od 4 GB i činjenica da će vam u najboljem slučaju donijeti samo nekih 16 MH/s, znači da nije baš idealan izbor za rudarstvo kriptovaluta.

Čak i najslabiji Nvidijin CMP GPU nudi 26 MH/s, to je kartica usmjerena na rudarstvo, točnije model GTX 1660 Super, koji je osjetno bolji za rudarstvo od GTX 1650.

Ako i pretpostavimo da bi netko želio kupiti stotine ili tisuće GTX 1650 kartica, to bi vjerojatno i dalje nosilo zaradu na kriptovalutama, ali se čini kao previše truda, obzirom na zaradu. Ipak, teško se previše uzbuditi zbog potencijalne povećanje proizvodnje i ponude jednog salabašnog desktop grafičkog procesora, osim ako vam trenutna kartica nije umrla ili ste jako ograničeni s budžetom.

Međutim nemojte se veseliti previše, jer je najdepresivniji dio ove depresivne priče taj, što će cijene GTX-a 1650 zapravo biti povećane sa svojih preporučenih 150 eura. Tako da je možda ipak najbolje pričekati jesen, kada bi se sve to skupa trebalo vratiti u neku normalu.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here