Sedam dugih mjeseci je prošlo otkako je nova Nvidia-ina arhitektura grafičkih kartica doživjela i svoj debut na Tesla V100. Napokon, Volta tehnologija je prisutna i na grafičkim karticama koje će moći koristiti svaki korisnik. Model s kojime se najviše (barem zasad ) veže Volta tehnologija je svakako nova Nvidia-ina GeForce Titan V grafička kartica.

No je li primarna svrha ove grafičke kartice davanje vrhunskih performansi gamerima i onima koji se tako osjećaju ili je posrijedi ipak nešto drugo? Za što sve jedna grafička koja košta oko 3000 USD može biti ”dobra” ako ne za gaming? Odgovor na ovo pitanje glasi – za neke druge aktivnosti. Na kraju krajeva – želite li zaista kupiti grafičku karticu od 3000 USD samo kako biste recimo u COD dobili više fps-a?

Je li Nvidia Volta GPU zaista za nas, obične smrtnike i korisnike koji se vole nazivati entuzijastima? Je li ova grafička namijenjena gamerima? Saznajte u nastavku.

 


NVIDIA VOLTA

 

Ova grafička kartica još uvijek nije za nas. Barem ne zasad.

Ako ste u potrazi za nekim svježim detaljima vezanim uz budućnost GeForce grafičkih kartica, na to ćete se trebati strpiti. Slično kao što je to bio slučaj sa Pasacal GPU-ovima u prošlosti, Voltino otkrivanje je došlo u obliku i formi nečega što se nazvalo Tesla V100 GPU.

Nvidia-ina Titan V ipak dolazi u nešto drugačijem obliku i sa ipak smanjenim sustavom memorije nego što je to bio slučaj kod ”testne” Tesle V100. S obzirom na to kako su Nvidia grafičke kartice iz serije 1000 još uvijek itekakav hit (bez obzira na cijenu i to najviše zajvaljujući rastućem ”kriptominiranju”), možemo biti sigurni kako će ovo ostati nepromijenjeno i u sljedećim mjesecima.

Volta je nešto što nam tek daje maleni uvid (nešto kao demo prikaz) onoga što bismo mogli očekivati i vidjeti u sljedećim generacijama i u novijim iteracijama Nvidia grafičkih kartica. Naravno, nema potrebe za davanjem više informacija nego što je to potrebno kako bi se korisnike ”navuklo” na nešto što tek treba doći. A Nvidia, kao i svi veliki igrači, su maheri kada se radi i govori o privlačenju pozornosti na svoje nove, ”upcoming” proizvode.

 

NVIDIA TESLA

 

Volta ”gazi” Pascal arhitekturu. U svakom pogledu. Točka.

I Titan V i Tesla V100 imaju nevjerojatnih 21 bilijun tranzistora i čak 5120 CUDA jezgri koji rade na radnom taktu od 1455 MHz. Ovo u svakom pogledu pobjeđuje Tesla-in flagship u pogledu grafičkih kartica, Tesla P100 koji iako impresivan, se ipak ne može nositi s onime što nudi Volta-ina arhitektura (Tesla P100 ima 15 bilijuna tranzistora, 3840 CUDA jezgri koje rade na brzini od 1480 MHz).

Iako je trenutno nemoguće znati kako bi uopće mogle izgledati grafičke kartice koje će biti zasnovane na Volta-inoj arhitekturi, no ako pogledamo podatke iznad vidjeti ćemo kako će nove grafičke kartice biti nenormalno dobre (i brze i skupe). Ako je Tesla-ina P100 GPU trenutno najbrža grafička kartica na svijetu, a Volta-ina arhitektura ju pobjeđuje u gotovo svakom segmentu, možemo samo maštati o tome kako će to izgledati kada Volta arhitektura bude implementirana u mainstream obliku.

Nvidia govori kako Tesla V100 nudi za 1.5 puta bolje performanse u pogledu teraflopova za razliku od svojih Pascal prethodnika. Samo radi usporedbe, Titan V ima i do četiri puta više CUDA jezgri od GeForce GTX 1060 i čak dvostruko više CUDA jezgri od ”superbrze” Nvidia GeForce GTX 1080 i čak do 320 jedinica za teksturu više u usporedbi sa Nvidia GeForce GTX 1080 Ti (koja ima 224 jedinice).

 

 

Cutting-edge tehnologija koja jamči puno bolji prijenos podataka uz značajno manju potrošnju energije

Nvidia kao Nvidia, htjela se maksimalno ”isprsiti” pokazivanjem i prikazivanjem svog Volta-inog flagshipa u pogledu grafičkih kartica. GV100 GPU koji se nalazi unutar Titan V i Tesla V100 koriste TSMC-ov novi 12-nanometarsku FFN tehnologiju proizvodnje, koja je po svemu sudeći nadogradnja u odnosu na dosadašnju 16-nanometarsu tehnologiju na temelju koje su osmišljene i izrađene GeForce GTX 1000 grafičke kartice.

Više manjih tranzistora znače puno bolje performanse, bolju iskoristivost električne energije, nižu potrošnju i sve u svemu, puno veću kvalitetu u odnosu na protekle modele.

Sve ovo uključuje i prisutnost čak 640 ”tensor” jezgri čija prvenstvena namjena jest ubrzavanje strojnog učenja. Tesla-in V100 ima podršku za drugu generaciju Nvidia-ine NVLink Tehnologije, za koju se govori kako će biti neusporedivo bolja i kvalitetnija u usporedbi sa brzinama prijenosa podataka koju daje PCIe i do čak deset puta.

 

NVIDIA TESLA specifikacije
Izvor: NVIDIA

 

Koliko je ovo sve važno gamerima? Pa, barem zasad- ne puno. Ono što bi itekako bilo važno jest memorija. Slično što je slučaj i sa AMD-ovom Radeon Fury i Radeon Vega, ovaj GPU će uključivati tehnologiju vrlo širokog prijenosa memorije, čak 16 GB druge generacije HBM2 koja se nalazi u Tesla V100 koja će imati brzinu do 900 GB po sekundi.

Je li ovo brzo? Naravno da jest! Ipak zasad ne postoji pouzdan podatak u vezi toga hoće li HBM2 biti prisutan na Nvidia grafičkim karticama koje će biti zasnovane na Volta arhitekturi. GTX serija 1000 se zasad kako je poznato, oslanja na tradicionalnu GDDR5 i GDDR5X radnu memoriju. Na kojim modelima će biti prisutna HBM2 memorija zasad nije poznato.

 

Volta je – ogroman!

Sva ova tehnologija i njezino ”guranje” u jedan grafički procesor neće biti baš lagan zadatak. Ne trebamo niti pretpostavljati koliko će Volta grafičke kartice biti velike. Neki podaci govore o čak 815 mm (u usporedbi s njima recimo Radeon Fury su tek 600 mm).

 

Kada Voltu možemo očekivati na Nvidia grafičkim karticama?

To je pravo pitanje. GTX serija koja je zasnovana na Pascal arhitekturi bila je puštena u opticaj prošle godine. S obzirom kako je već prošlo nekoliko mjeseci otkako je Nvidia najavila Volta-u, bilo bi poželjno kada bismo znali i točnije datume u vezi toga kada bismo Volta GPU-ove mogli vidjeti na tržištima, a onda i unutar naših računala.

Da bi neka nova serija grafičkih kartica izašla za to se treba pokazati potreba. Činjenica jest kako trenutno ne postoji potreba za izlaskom nove serije Nvidia GPU-ova i Nvidia je toga itekako svjesna. Modeli GTX 1080 i 1080 Ti se dosta dobro prodaju bez obzira na njihovu cijenu, što se najviše može ”zahvaliti” minerima kriptovalute.

S obzirom na performane, dugo najavljivana AMD Radeon Vega GTX 1080, a pogotovo 1080 Ti ipak nije uspjela ugroziti. Prema tome, s obzirom kako ne postoji opravdan razlog za izbacivanjem nove serije grafičkih kartica koje će biti zasnovane na novoj arhitekturi – takvo što se i ne događa.

Ipak, možemo biti sigurni kako bi se uskoro ovo sve moglo promijeniti. Sve što je potrebno jest maleni izazov od strane konkurencije da Nvidia otkrije svoje novo oružje. Nadamo se da će se takvo što dogoditi što prije.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here