U siječnju je stigla novost kako Nvidia vraća na tržište veliku zalihu RTX 2060 i 2060 Super grafičkih kartica, što je trebalo da koliko toliko poboljša tržišno stanje. Kasnije je na scenu stupila RTX 3060 grafička kartica. Međutim, čini se da bi Nvidia mogla ponovno oživjeti RTX 2060.

Prema portalu VideoCardz, Nvidia se sprema u siječnju objaviti “ažuriranu” verziju GeForce RTX 2060 grafičke kartice temeljene na Turing arhitekturi, s jednom malom promjenom u odnosu na original.

Model poznat kao PG161 s istim TU106-300-KX grafičkim čipom imao bi 12 GB GDDR6 VRAM-a (umjesto 6 GB u originalnoj verziji), što je isto koliko ima i Nvidia GeForce RTX 3060 kartica. To je u biti jedina razlika od originalnog izdanja. Sabirnica će i dalje ostati 192-bitna, kao i ostali parametri GPU-a. Međutim, veća količina VRAM-a može utjecati, na primjer, na mogućnost postavljanja tekstura više rezolucije.

No, na koncu se postavlja pitanje zašto Nvidia želi ažurirati RTX 2060 grafičku karticu? Vjerojatno je u pitanju nedostatak GeForce RTX 30 serije (prvenstveno GeForce RTX 3060 grafičke kartice) i njezine previsoke cijene.

Prema portalu VideoCardz, Nvidia je već obavijestila svoje partnere da će osvježeni modeli biti isporučeni do kraja godine ili u siječnju 2022. godine, a premijeru bismo mogli vidjeti na CES sajmu koji će se održati od 5-8 siječnja 2022. godine. Ne može se reći da je ovo loš potez, no tek treba vidjeti što Nvidia planira kada je u pitanju ovakav način osvježavanja RTX 2060 grafičke kartice, te kako će rudari kriptovaluta reagirati na sve ovo.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here