U redakciju nam je stigao najnoviji, najjači i najskuplji novi Intelov i7 procesor…

Riječ je o 6950X modelu koji ima deset fizičkih jezgri, a uz pomoć HT-a može vrtjeti dvadeset paralelnih threadova. Radi na osnovnom taktu od 3.0 GHz, te maksimalnom Turbo taktu od 3.5 GHz, a uz pomoć Turbo Boost Max 3.0 tehnologije jedna od jezgri ide i do 4.0 GHz kada se za to ukaže potreba.

Intel i7 6950X procesor

21 mjesec je Intelu trebalo za predstavljanje novih procesora namijenjenih najzahtjevnijim desktop entuzijastima, koji su sada bazirani na Broadwell E arhitekturi, a zamjenjuju stare Haswell E modele. Riječ je o starijoj arhitekturi od trenutno aktualne Skylake koja je namijenjena srednjem tržišnom segmentu. Broadwell procesori za srednji tržišni segment su bili kratkog životnog vijeka, i Intel ih je sa zakašnjenjem zbog problema s 14 nm proizvodnim procesom predstavio prošlo ljeto.


Sada je tako pred nama Broadwell E platforma, koja se vrlo malo razlikuje u odnosu na Skylake a eto najvažnija stvar je prijelaz sa 22 na 14 nm proizvodni proces. To je značilo kako Intel može napraviti kompleksniji desktop procesor, pa tako ovaj pred nama, kao i neki Xeoni ranije, ima deset fizičkih i dvadeset logičkih jezgri zahvaljujući Hyper Threading tehnologiji. Haswell E platforma je imala maksimalno 8/16 konfiguraciju, pa je tako ovo prvi desktop sa 10/20 konfiguracijom i jasno je kako će samo na temelju multithreadinga imat znatno više performanse.

Intel je ovaj procesor namijenio gamerima, content creation-u i overclockerima. Kao content creation procesor idealan je za 4K editiranje, VR/360° video materijal, obradu fotografija, animaciju, računalno crtanje, renderiranje, kreiranje muzike i soundtrack-a itd. I igranje je danas postalo zahtjevnije pa je procesor dovoljno brz za 4K i VR gaming, livestreaming, webcam/green screen, capture i transkodiranje videa, a overclockeri će doći na svoje s otključanim množiteljem, per core overclockingom, AVX ratio offset-om i kontrolom VccU napona. i7 6950X, kao i ostatak Broadwell E serije je u potpunosti kompatibilan s X99 pločama uz nadogradnju UEFI-a kod starijih ploča. Svi su se proizvođači ploča potrudili, te izbacili i nove revizije X99 ploča koje su modernizirane za buduće potrebe.

intel procesro tablica i7

6950X je dakle Socket 2011-v3 procesor, napravljen u 14 nm Tri-gate 3D proizvodnom procesu, ima 40 PCI-e stazica i 25 MB L3 priručne memorije (Smart Cache). Puna cache arhitektura govori kako svaka fizička jezgra ima po 32KB podatkovne i instrukcijske L1 memorije (8-way set associative, 64-byte line size), te po 256KB L2 memorije (8-way set associative, 64-byte line size).

L3 memorija je djeljiva među jezgrama i ima je 25 MB (20-way set associative, 64byte line size). Radni napon procesora je 1 V, TDP je 140 W a osnovna radna frekvencija je 3.0 GHz uz osnovni takt sabirnice od 100 MHz. Turbo Boost 2.0 tehnologija je u mogućnosti podići frekvenciju svim jezgrama na 3.5 GHz, a nova Turbo Boost 3.0 jednoj odabranoj jezgri i još više. Procesor podržava SSE4.1 instrukcije, zatim AES/2, AVX/2, FMA3 i TSX. Integrirani memorijski kontroler podržava DDR4 memoriju, i to brzine 2400 MHz.

Uz već ionako odlične višenitne performanse koje donosi rijetko kome će trebati još performansi. Svejedno, smo ga još i overclockirali. Došli do 4.5 GHz pri iznimno visokih 1.4 V, gdje smo procesor hladili i dodatnim ventilatorima, a i klima uređaj u prostoriji je bio na maksimumu. Jasno je kako ovo nije 24/7 stabilan takt (za to preporučujemo 4.3 GHz pri 1.3 V), ali smo uspjeli izvrtjeti benchmarke.

intel i7 procesor usporedba

Iz svega viđenog možemo zaključiti kako je i7 6950X odličan procesor jer donosi potrošnju koja je na razini 5820K koji ima šest fizičkih jezgri, a pri tome se jednako zagrijava. 6950X donosi i veliki skok u performansama u odnosu na svog prethodnika 5960X. Očekivano, uz porast broja jezgri od 25%, toliko su (u grubo) rasle i performanse. U nekim slučajevima procesor bolje skalira pa je porast i veći. Određeni je napredak donijela i Turbo Boost Max 3.0 tehnologija koja aplikacijama koje koriste samo jednu procesorsku jezgru omogućuje rad na najbržoj jezgri u procesoru i to na frekvenciji od 4.0 GHz.

Uz to, korisnicima je omogućeno i dodatno podešavanje parametara rada procesora, uz dodjeljivanje aplikacija pojedinim jezgrama. Sve u svemu, ovaj je novi procesor donio veliki napredak u multi threaded aplikacijama, najmoćniji je desktop procesor i zbog toga će biti omiljen kod naprednih korisnika. Nažalost, preporučena cijena od 1723 USD je iznimno visoka, za 723 USD viša od 5960X-a kada je predstavljen i time je Intel njegove blagodati namijenio samo najimućnijima. Za sve ostale tu su tri “jeftinija” modela, za koje tek trebamo vidjeti koliko su brži od svojih prethodnika.

SPECIFIKACIJE

10 jezgreni procesor (s podrškom za Hyper Threading – 20 logičkih jezgara), Osnovni radni takt: 3.0 GHz, Turbo takt: 3.5 GHz, L3 cache: 25 MB, TDP: 140 W

USTUPIO: Intel

CIJENA: 1723 USD

ZA: Višenitne preformanse, potrošnja, zagrijavanje, solidan OC potencijal.

PROTIV: Cijena

OCJENA 5/5

Piše Krešimir Matanović

 

7 Komentari

  • O cemu pricas ti?
   10 core(jezgreni) procesor niko nema, jedina konkurencija je AMD sa 6 corova(jezgara) i intel je na vrhu trenutno

  • I PC biznis ne opada samo zato sto medije tvrde, sada je doba inovacije to sto postoje kompaktni laptopovi sa cipovima i7 koji su sranje i nisu UNLOCKED ili Top of the line.
   Graficke su sa modelom M 980M 1080M sto znaci da su sranje
   Svi apple proizvodi koriste Intelove procesore, Samsung takodje

 1. Businessinsider sam lajkovao na FB jer su objavili jednom nešto zanimljivo, potrefilo se, i odma sledeći dan sam ih dislajk.
  To su idioti samo takvi, kao i BGR npr…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here