Najnovije grafičke kartice ”teške” su i za računalni sustav kojeg korisnik koristi, ali i za njegov novčanik. Specifikacije bivaju sve zahtjevnije i više i tako s vremenom postaje sve teže gamerima i svima onima koji to žele postati održavati korak s tehnologijom, a da pritom ne potroše cijelo malo bogatstvo na komponente.

No postoji i alternativa. ”Budget” ili cjenovno pristupačne grafičke kartice neće od korisnika zahtijevati igranje na niskim detaljima i niskim postavkama. Istina je da na tržištu i danas postoje neke jako dobre ”budget” grafičke kartice koje korisniku mogu pružiti više nego jako dobro gaming iskustvo. Koje su najbolje cjenovno pristupačne gaming grafičke kartice, pročitajte u nastavku ovog članka!

 

 

Nvidia GTX 1650 4GB

Nvidia GTX 1650 4GB

Ova Nvidia-ina grafička kartica spada pod one izvrsne, a ne jako skupe, bez obzira kakvog ste novčanika. Osim što je cjenovno pristupačna, Nvidia GTX 1650 4G osmišljena je na novoj Turing arhitekturi, nudi 4 Gigabajta GDDR6 memorije i svakom gameru će osigurati odlično vrijeme provedeno u igranju čak i onih najnovijih naslova.

Svi igrači koji su u potrazi za odličnom grafičkom karticom, koja i dalje pruža najbolju tehnologiju, koja je osmišljena na izvrsnoj i novoj arhitekturi i koja je cjenovno sasvim prihvatljiva, a nudi igranje na visokim ili čak maksimalnim detaljima, bit će prezadovoljni ovim modelom. Još jedna od pozitivnih strana ove grafičke kartice jest način na koji je dizajnirana, kao i njezine dimenzije.

Jedan ventilator bit će više nego dovoljan da se grafička kartica optimalno hladi dok budete igrali svoje PUBG-ove i Call od Dutyje na visokim detaljima, a njezina relativno niska potrošnja energije dugoročno gledano uštedjet će vam jako puno novca. Sve u svemu, Nvidia je s ovom grafičkom karticom napravila odličan posao. Siguran sam da su mnogi koji već koriste ovu grafičku karticu u to itekako uvjereni. Oni koji nisu trebali bi se uvjeriti što prije.

 

 

AMD RX 580 8GB

AMD RX 580 8GB

Odlične ”budget” grafičke kartice ne bi bile odlične kada ne bismo spomenuli i AMD-ov model. RX 580 grafička kartica s 8 GB GDDR5 RAM još je jedna od fantastičnih rješenja za sve one koji žele ”gejmati”, a da za to ne žele potrošiti nekoliko tisuća kuna (ili neke druge valute).

Što je sve dobro u vezi ove grafičke kartice? Dva HDMI utora, DVI-D utor, dva Display utora i 8 Gigabajta GDDR5 radne memorije samo su neki od asova iz rukava ove grafičke kartice. RX 580 većinu će najnovijih igara pokretati na maksimalnim postavkama, a ako to poželite, moći ćete odigrati igre i na 1440p i to na vrlo fluidnim sličicama po sekundi.

Prema benchmark mjerenjima RX 580, u prosjeku, ovisno o ostalim komponentama i detaljima igre, postiže 60-ak sličica po sekundi u igrama kao što su Battlefield 5, PUBG i GTA V. Ako tražite AMD-ovu verziju cjenovno pristupačne, a kvalitetne grafičke kartice, RX 580 je ona na koju biste trebali baciti pogled.

 

 

Nvidia GTX 1050 Ti

Nvidia GTX 1050 Ti

Iako je Nvidia-ina GTX 1050 Ti nasljednica GTX 1050 modela (koju je opet naslijedila GTX 1650) i dalje se radi o jednoj jako dobroj grafičkoj kartici. GTX 1050 Ti jedna je od najboljih grafičkih kartica s jednim ventilatorom, koja je prema specifikacijama i sposobnostima vrlo blizu AMD-ovoj RX 580 sa 4 GB RAM.

Benchmark mjerenja pokazala su kako bi GTX 1050 Ti i danas najnovije igre trebala (naravno, ovisno o i sustavu i ostalim komponentama) bez problema pokretati na 30-35 sličica po sekundi i to na visokim detaljima.

Ako niste jedan od onih igrača kojemu je najvažnije da igra radi i na maksimalnim detaljima i na minimalno 60 sličica po sekundi, već samo da radi fluidno i da to na nešto izgleda, onda će vam ova GTX 1050 Ti biti vrlo dobra za vaše potrebe. Jedna od prednosti koju ova grafička kartica ima nad RX 580 od 4 GB RAM jest potrošnja energije.

Naime, GTX 1050 Ti troši gotovo upola manje električne energije, što ovu grafičku karticu smješta u razred solidnih grafičkih kartica, nižeg-srednjeg razreda, odlične potrošnje.

 

 

Nvidia GeForce GT 1030 2GB

Nvidia GeForce GT 1030 2GB

Nvidia-ina GeForce GT 1030 grafička kartica sa 2 GB radne memorije nije nešto naročito poznata kod korisnika. Razlog za to jest taj što je ovaj model vrlo često zasjenjen cjenovno nepristupačnijim (no ne nužno i boljim) modelima grafičkih kartica, koje onda ovaj model ostave negdje iza.

Radi se o grafičkoj kartici s jednim ventilatorom uz pomoć koje ćete i danas moći odigrati neke od zahtjevnih igara na pristojnim detaljima i količini sličica u sekundi. Na primjer, The Witcher 3 moći ćete odigrati na solidnih 35-40 sličica po sekundi, pogotovo ako uz ovu grafičku karticu budete imali i prikladan procesor.

Nvidia GeForce GT 1030 2GB je dimenzijama malena grafička kartica i kao takva troši jako malo električne energije (tek 30W), što ovaj model čini idealnim za sklapanje gamerskih računala niske potrošnje energije. Osim toga, grafička kartica dolazi sa 2 Gigabajta GDDR5 radne memorije, što će biti sasvim dovoljno za fluidno igranje čak i novijih naslova na srednjim detaljima.

 

 

Nvidia GTX 1660 6 GB

Nvidia GTX 1660 6 GB

Nvidia GTX 1660 6 GB je model koji je svakako najskuplji od svih koje sam dosad spomenuo. No ovu grafičku itekako vrijedi uzeti u obzir, budući da za više novca nudi puno toga boljega po pitanju performansi, pogotovo iz razloga jer se radi o sljedniku popularne Nvidia-ine GTX 1060 grafičke kartice.

Benchmark ispitivanja pokazala su odlične rezultate u vezi igara. Prosječan broj sličica po sekundi kod većine novijih igara bio je 110. Ovo se najviše može zahvaliti jako brzoj GDDR6 radnoj memoriji koju ova grafička kartica posjeduje, kao i Turing arhitekturi na kojoj je osmišljena i koja je zapravo najnovija arhitektura Nvidia-inih grafičkih kartica.

Ako ste spremni izdvojiti malo više za ono što ćete dobiti zauzvrat (a dobit ćete puno toga), onda bi Nvidia GTX 1660 6 GB mogla biti grafička kartica koju tražite. Iako se i dalje nominalno radi o ”budget” razredu grafičkih kartica, ovaj model jedva da u njega ulazi, ali s velikim razlogom: performanse koje ova grafička kartica daje najbolje su u usporedbi sa svim ostalim grafičkim karticama iz ovog članka. Želite uštedjeti na procesoru ili disku, a uložiti malo više u grafički segment? U tom slučaju, ova grafička bi za vas mogla biti pun pogodak!

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here