Nadolazeći Galaxy S9 na prvi pogled s vanjske strane, će izgledati kao obična nadogradnja postojećeg Galaxy S8, ali ispod “haube”, donosi mnoštvo promjena, ponajviše zahvaljujući Exynosu 9810. Novi čipset za Galaxy S9 je već u masovnoj proizvodnji i Samsung je konačno podjelio neke detalje specifikacija koje će Exynos 9810 imati u sebi. 


Novi Exynos 9810 ističe se prilagođenim jezgrama koje mogu raditi na 2.90 GHz i značajkama poboljšanog prepoznavanje lica zahvaljujući ugrađenoj funkciji “deep learning”. Proizveden na 10nm LPP arhitekturi, Exynos 9810, kao okta-core procesor sastojiat će se od sljedećih cjelina: 

  • 4 prilagođene jezgre treće generacije koje rade na 2.90 GHz
  • 4 ARM Cortex-A55 za poboljšanu učinkovitost


Prema Samsungu, nova arhitektura čipa proširuje propusnost i poboljšava keš memoriju, što rezultira dvostrukim povećanjem perfomansi kod jedne jezgre i do 40 posto poboljšanja kod multi-jezgrenih performansi. Vidjet ćemo kako će to sve skupa izgledati kada se čipset zaista i pojavi i kako će se nositi u usporedbi sa Exynosu 8895. 

Prema izjavi iz Samsunga: “Exynos 9 Series 9810 je naš najinovativniji mobilni procesor, s prilagođenim CPU-om treće generacije, iznimno brzim gigabitnim LTE modemom i “deep learning” procesom za obrade slike. Exynos 9810 bit će ključni proizvod za inovacije na nadolazećim pametnim platformama, poput pametnih telefona, osobnih računala i pametnih automobila za nadolazeću eru umjetne inteligencije.”

Prema Samsungu, Exynos 9810 već sada ima jaču sigurnost i iskorištava “deep learning”, kako bi poboljšao sigurnosne značajke koje ćemo eventualno koristiti u Galaxy S9 i Galaxy S9 +. To će očigledno uključivati i ​​prepoznavanje lica, a ovaj put će skeniranje biti provedeno dubinskim očitavanjem za veću točnost rezultata. 


Exynos 9810 također pruža podršku za 4K video zapis do 120 sličica u sekundi (FPS-a). Stoga je za očekivati ovakve video performanse i kod nadolazećih flagship modela Galaxy S9 i Galaxy S9+. SoC također dobiva LTE modem s brzinom downloada od čak 1,2 Gbps i brzinom uploada od 200 Mb/s.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here