Na što sve trebate pripaziti prilikom kupnje RAM-a? Koji su parametri važni ako želite nadograditi svoju radnu memoriju i zašto morate biti pažljivi prilikom kupnje memorije? Koje sve karakteristike vaša nova radna memorija mora zadovoljiti da bi odgovarala uređaju u koji je želite postaviti?

RAM (radna memorija) izuzetno je važan dio svakog računala i bez nje računalo jednostavno ne bi moglo funkcionirati. Uz snagu procesora, upravo je radna memorija glavni čimbenik koji određuje koliko će brzo biti vaše računalo, tablet ili pametni telefon. Što više RAM-a imate unutar svojeg računala to će ono biti brže, dakako ako količina radne memorije bude popraćena i ostalim kvalitetnim elementima.

Ponekad se korisnici odlučuju na dodatno ugrađivanje radne memorije kako bi unaprijedili svoje računalo, odnosno kako bi svoje računalo podigli na jednu višu/bržu razinu. No, prilikom nabavke te dodatne radne memorije nastaje problem jer mnogi korisnici nisu sigurni kakvu memoriju trebaju nabaviti što znače sve one karakteristike koje se mogu naći na pakiranju radne memorije. Da bismo pomogli tim korisnicima, odlučili smo navesti čak 9 elemenata na koje trebate paziti prilikom kupnje radne memorije:

kako instalirati ram

 

Tip RAM-a

Prvi u nizu kriterija na koje morate pripaziti kod kupnje radne memorije svakako je tip memorije. Kako se radna memorija s vremenom razvijala tako je dobivala i nove nazive pa danas na tržištu imami sljedeće tipove memorije: SDRAM, DDR, DDR2, DDR3, So-Dimm, itd. Svaki tip memorije po nećemo je specifičan, a na vama je da istražite kakav tip memorije imate u svojem računalu i na temelju toga se bacite na pregled zadovoljavanja sljedećeg kriterija.

QVL – Qualified Vendors List

Radna memorija stavlja se u za to posebno predviđeno mjesto koje se nalazi na matičnoj ploči. S obzirom na to da na tržištu postoje razne vrste matičnih ploča potrebno je pronaći popis RAM-a koje vaša matična ploča podržava. QVL je zapravo lista na kojoj se nalazi popis radne memorije koji je testiran na vašoj matičnoj ploči i koji će sigurno raditi. Dakle, provjerom te liste možete zaključiti da li se radna memorija koju planirate kupiti nalazi na listi i da li će raditi u vašem računalu. Ovaj korak nikako nemojte propustiti napraviti.

Frekvencija

Generalno gledajući, viša frekvencija znači i brži rad, no morate pripaziti prilikom odabiranja frekvencije. Naime, vaša matična ploča ima točno definiranu frekvenciju koju podržava i sve iznad ili ispod te frekvencije moglo bi vam stvarati probleme. Ako odaberete radnu memoriju koja ima veću frekvenciju ona ili neće dobro raditi i bacat će grešku ili ćete frekvenciju memorije morati smanjivati da bude u skladu s ostalim komponentama. Ako pak odaberete nižu frekvenciju od one koja je propisana matičnom pločom, onda će ta radna memorija biti ‘slaba točka’ vašeg računala i neće biti iskorišten maksimum performansi koje računalo nudi.

Koliko RAM memorije treba računalo za videoigre

Voltaža RAM-a

Radna memorija više klase ponekad zahtjeva više volta nego što je to propisano standardom matične ploče. Tu ponovno može nastati problem jer preveliko opterećenje može stvoriti probleme. Ipak, matična ploča bi vam trebala dozvoliti maleno povećanje voltaže pa tu informaciju svakako provjerite prije kupnje RAM-a. U slučaju da uspijete dobiti više volti na stranu radne memorije to može imati efekt i na neke druge dijelove računala, a može biti pogubno za sam procesor koji neće biti u skladu s tom komponentom.

Vremena prijenosa

Vrijeme igra izuzetno važnu ulogu u životu radne memorije, ali i svih ostalih komponenti računala. Ipak, važno je znati kako su kod RAM-a manja vremena bolja i kako manja vremena reduciranju kašnjenje i povećavaju protočnost podataka. Dakle, valja pripaziti i na taj dio jer može imati pozitivan, ali i negativan efekt na rad cjelokupnog računala.

Količina radne memorije

Rekli smo već prethodno da je više RAM-a uvijek bolja solucija i teško da se može desiti da vaše računalo ima previše radne memorije (osim ako to nije drugačije definirano matičnom pločom). No, ono što smo u ovom odlomku htjeli objasniti je razlika između 4x1GB i 2x2GB memorije. Pokazalo se kako je uvijek bolje imati manje komada memorije, ali koji su veće veličine. U tom slučaju računalo mora baratati samo s dva utora, umjesto s četiri, što smanjuje broj nepotrebnih zadataka i održava frekvenciju na zadovoljavajućoj razini. Dakle, manje je više – barem kada je broj utora u pitanju.

Garancija

Iako živimo u vremenu kad je radna memorija prilično jeftina i lako dostupna uvijek je pametno kao finalni čimbenik kupnje memorije pogledati koliko nudi garancije. Zanimljivo je da je radna memorija sastavljena od dijelova koji nisu pokretni pa nema nekih problema s dugotrajnim korištenjem, ali problem se može javiti već prilikom samog umetanja radne memorije i njenog podešavanja. Pitanje je da li će u slučaju vaše nespretnosti garancija biti priznata, ali svakako obratite pažnju kod kupnje i odaberite onu memoriju koja ima dužu garanciju. Dakako, garancija ne smije biti primarni razlog odabira neke memorije – već je ona zadnji dio slagalice.

 

Zaključak

Radna memorija sastavni je dio svakog računala, tableta, pametnog telefona i svih ostalih uređaja koji rade na principu računala. Kod većih uređaja navikli smo na to da radnu memoriju možemo mijenjati i nadograđivati i često se to pokazuje kao vrlo dobra odluka – jer ubrzava rad vašeg računala. Srećom, radna memorija danas nije suviše skupa i lako se do nje dolazi pa se jedan omanji dio ljudi zbilja i odlučuje na nadogradnju RAM-a.

Ako ste među ekipom koja želi nadograditi svoju radnu memoriju u računalu, onda se nadamo da smo vam donijeli kvalitetne informacije u tekstu iznad. Pobrojali smo sve važne faktore na koje biste trebali pripaziti prilikom kupnje radne memorije kako biste izbjegli sve potencijalne probleme (kojih može biti iznimno puno). Vjerujemo da ste nešto naučili i želimo vam puno uspjeha u nadograđivanju vaše radne memorije.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here