AMD je nedavno otvorio dvije nove bojišnice kada govorimo o AMD-ovom ”ratu” sa svojim rivalom Intelom i to preko dva nova Ryzen procesora za prijenosna računala. Nakon izlaska na tržište dvaju novih procesora AMD je nedugo nakon toga suvereno i samopouzdano izjavio kako je uspio osmisliti dva najbrža procesora za ultrabookove koji su trenutno dostupni na tržištu.

O kakvim procesorima se ovdje radi te jesu li novi AMD-ovi procesori za ultrabookove zaista najbrži kao što AMD tvrdi da jesu?

 

ryzen_7_mobilni cpu specifikacije


 

Upoznajte AMD Ryzen 7 2700U i Ryzen 5 2500U

Ryzen 7 2700U model je četverojezgreni procesor sa mogućnošću simultanog multi-threading obavljanja procesa, s time što je najsvjetlija točka ovog procesora to što je zasnovan na Vega arhitekturi. Osnovni radni takt procesora je 2.2 GHz, s time da zahvaljujući Turbo Boost mogućnosti radni takt ovog modela može ”skočiti’ i do 3.8 GHz. Brzina streamanja procesora je do 1300 MHz.

 

Ryzen 7 2700U

 

Drugi model je AMD Ryzen 5 2500U. Glavna i najvažnija razlika između ovog modela i 2700U jest osnovni radni takt te grafička podržanost. Ryzen 5 procesor ima 8 umjesto 10 jedinica za obradu podataka, dok je streaming brzina obrada podataka 1100 MHz. Osnovni radni takt je 2.0 GHz, dok Turbo Boost omogućuje penjanje brzine sve do 3.6 GHz.

 

amd Ryzen 7 2700U

 

S obzirom da su oba procesora rangirana kao 15-wattni TDP, to ih stavlja u izravno sučeljavanje s Intelovim Core i7 i i5, istim procesorima koji se danas koriste u velikoj većini prijenosnih računala.

Unatoč tomu što se AMD-ov zadatak da ugrozi dominaciju koju Intel ima na polju prijnosnih računala čini možda preambiciozan, na stvar ne treba odmah odmahivati rukom. Iz tog razloga ćemo u nastavku ovog članka nešto više reći o tome što je AMD točnije dobio i donio ovim dvama procesorima te u konačnici – je li Intelova dominacija ugrožena i koliko.

 

amd-mobile-ryzen-radeon-vega-graphics

 

Arhitektura ”ista” kao i na Threadripperu, ali uz neke izmjene i prilagodbe

I AMD Ryzen 7 2700U i Ryzen 5 2500U su osmišljeni na arhitekturi na kojoj su osmišljeni i AMD-ovi procesori iz Threadripper serije. To je svakako dobra vijest, jer je na ovaj način AMD htio i korisnicima prijenosnih računala pružiti sve ono u čemu mogu uživati korisnici stolnih računala, odnosno AMD Ryzen Threadripper procesora. Ipak, s obzirom da se ipak radi o procesorima za prijenosna računala, da bi stvari funkcionirale na najbolji mogući način bilo je potrebno napraviti neke tweakove i izmjene.

Jedna od izmjena koja se odmah da primjetiti jest Precision Boost 2 tehnologija. Radi se o tehnologiji obrade podataka koja je u stvari nadogradnja na Precision Boost tehnologiju s kojom smo bili upoznati s Ryzen procesorima za stolna računala. U osnovi Precision Boost 2 pokušava na učinkovitiji način obrađivati podatke i od procesora izvući ono najviše i to bez potrebe Turbo Boost mogućnosti.

 

amd vs intel cpu

 

Precision Boost 2 bi tako trebao poboljšati osnovne radne taktove novih AMD procesora na prijenosnim računalima za oko 23%. AMD već sada tvrdi kako su čipovi koji koriste Precision Boost 2 puno brži od procesora iz sedme generacije Bristol Ridgeovih APU-ova.

AMD je ovim potezom htio dobiti povećanje u pogledu performansi rada procesora od 50%, povećanje učinkovitosti iskoristivosti grafičke kartice od 40% uz do 50% manju potrošnju struje. Sudeći po dosadašnjim testovima tvrtka je u tome i uspjela. Sve u svemu, AMD je novim Ryzen 7 i Ryzen 5 procesorima uspio nadmašiti ono što su dosad postigli APU-ovi iz Bristol Ridge serije.

No, je li ovdje kraj? Završava li sve na ovome ili AMD ipak želi još nešto više?

 

AMD Ryzen 5 2500U

 

Što je ono zbog čega AMD tvrdi da će Ryzen 7 i Ryzen 5 biti najbrži procesori na svijetu za prijenosna računala?

Premašivanje onoga što je postigla Bristol Ridge serija naravno nije sve ono što je AMD htip postići. AMD je već prije izjavio da će njegovi novi Ryzen 7 i Ryzen 5 procesori u suradnji sa performansama Vega jezgri ne samo da će se moći nositi s onime što su dosad pokazali Intelovi Core i7 i i5 procesori na prijenosnim računalima već da će to i nadmašiti.

AMD je tako pokazao neke od rezultata testiranja između Ryzen 7 i 5 modela nasuprot i starijim i novijim Intelovim Core i7 procesorima. U testovima mjerenja učinkovitosti i brzine rada procesora po jednoj jezgri preko Cinebench R15 testa Ryzen 7 2700U je na podjednakom nivou kao i Intelov Core i7-7500U iz sedme generacije, dok je u usporedbi sa Intel Core i7 iz osme generacije Ryzen 7 ipak osjetno ispod.

Kod multi-threaded testova Ryzen 7 vrlo lako pobjeđuje Intel Core i7-7500U, pa čak i nadmašuje u radu brži, četverojezgreni Core i7-8550U. Na papiru bi Ryzen 7 zaista i mogao nadmašiti nove Intelove procesore iz osme generacije.

Osim ovih rezultata AMD je vidno odnio pobjedu i u još nekim testovima kao što su POVRay, PCMark10, TrueCrypt. U svim tim testovima se Ryzen 7 pokazao kao vodeći u odnosu na Intelovog rivala. Jedini test u kojem je Intelov rival bio na podjednakoj razini bio je PassMark 9.

 

amd_ryzen_processor_sa_radeon_graphics

 

U čemu je tajna?

Jedna od tajni AMD-ove prednosti je svakako snaga i brzina GPU jedinice. Vega-ine jedinice za obradu podataka su bile najzaslužnije za to što je Ryzen 7 odnio takoreći pobjedu u odnosu na Intelove procesore.

AMD je s Vega arhitekturom, barem zasad odnio pobjedu nad Intelom, s time da će se pravi rezultati vidjeti s vremenom, jer pravo mjerilo koliko je neki procesor učinkovit u odnosu na neki drugi je samo ”teško opterećenje” kakvo na procesorima može proizvesti samo testiranje putem igranja igara.

Zasad AMD tvrdi kako Ryzen 7 ”šije” integrirani grafički procesor u Intelovim 15-wattnim čipovima u 3Dmark Time Spy benchmark testu. U istom tom testu Ryzen 7 je čak i ”tu negdje” sa Nvidia-inoom GeForce GTX 950M modelom.

U praksi, to jest pri igranju igara AMD tvrdi kako od Ryzen 7 konfiguracije očekuje ”igrivu količinu” fps-ova i u novim naslovima. Na primjer, LOL ili League of Legends može na rezoluciji od 1080p dati 60 fps-a na osrednjim detaljima, dok recimo u Overwatchu igra treba biti postavljena na ”low” detalje i na rezoluciju od 1280 x 720 ne bi li igra prešla 60 fps-a. To su naravno samo prvi testovi. Kako će stvari ići i u kojem smjeru će se sve odvijati pokazati će vrijeme.

 

Koji prijenosnici bi trebali imati nove Ryzen procesore?

Iako zasad ne postoje točne niti precizne vijesti o tome koji sve laptopi bi unutar sebe trebali imati jedan od dva nova AMD-ova procesora, dosadašnje najave i vijesti spominju tri modela. Ta tri modela su: Lenovo IdeaPad 720S, Acer Swift 3 i HP Envy x360.

Hoće li AMD sa svojim Ryzen 7 2700U i Ryzen 5 2500U procesorima ”prestići” Intel i njegovu osmu generaciju procesora? Zasad stvari idu u AMD-ovu korist. Hoće li tako i ostati – vrijeme će nam reći.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here