Možemo reći kako Huawei grabi ogromnim koracima naprijed prema dominaciji na tržištu 5G mreža, dok konkurenti još uvijek teturaju i pokušavaju osmisliti kvalitetnu strategiju proboja na 5G tržište. Za sada su neki proizvođači čipova pokazali svoje ambicije za napad na ovo potencijalno iznimno vrijedno tržište, no malo je bilo govora o MediaTek-ovim ambicijama. Ipak, nedavno se MediaTek pojavio pred javnosti kako bi obznanio svoje financijske rezultate, a tom je prilikom najavio i skorašnje predstavljanje čipa s podrškom za 5G mreže.

Huawei će prema svemu sudeći svoj čip s integriranom 5G podrškom predstaviti krajem ove godine, Qualcomm je najavio kako njihov čip sličnih karakteristika stiže u prvom kvartalu sljedeće godine – a slične najave sada su stigle i iz MediaTek-a. Ova poznata kompanija do sada nije trošila previše riječi na predstavljanje svoje 5G strategije, no čini se kako su iznimno zagrijani za taj sektor i kako žarko žele konkurirati Huawei-ju i Qualcomm-u. Stoga ne čudi što će svoje čipove predstaviti ubrzo nakon ostalih konkurenata, čime će pokušati održati korak s njima i osigurati proboj na nova tržišta.

Prema najavama iz MediaTek-a predstavljanje ovog novog čipa trebalo bi se dogoditi već u narednim mjesecima, dok će u masovnu proizvodnju čip krenuti u prvom kvartalu iduće godine. Masovna proizvodnja takvog čipa definitivno će pogurati cijeli sektor naprijed prema 5G mrežama te ćemo sljedeću godinu vrlo vjerojatno pamtiti po širokom uvođenju 5G mreža. Kada već spominjemo predstavljanje čipova, čini se kako bi testni primjerci čipova s 5G podrškom trebali zaživjeti zahvaljujući Helio M70 5G modemu.

Čip će biti utemeljen na 7-nanometarskom FinFET proizvodnom procesu, a radit će zahvaljujući Cortex-A77 i Mali-G77 arhitekturama. Dakako, važnu ulogu igrat će umjetna inteligencija koja će olakšavati obradu fotografija, a ovaj bi čip trebao podržavati kamere do čak 80 megapiksela (te dakako snimanje 4K sadržaja). Prve kompanije koje bi mogla koristiti ove čipove spominju se dobro nam poznati Vivo i Oppo – koji osvajaju sve veći dio tržišta mobilne tehnologije.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here