Dimensity 1000 je prvi procesor namijenjen za pametne uređaje visokog razreda, koji je tajvanska tvrtka MediaTek ove godine izbacila na tržište.

Dimensity 1000 je prvi takav ”high-end” procesor kojeg je tvrtka osmislila i izbacila u prodaju u posljednje dvije godine. Dosadašnja istraživanja govore u prilog tomu kako isplatilo čekati dvije godine na jedan takav procesor, jer radi se o procesoru koji je i dalje dovoljno brz i kvalitetan da zadovolji sve potrebe tržišta, a opet je cjenovno pristupačniji od svojih konkurenata, što znači da se Dimensity 1000 može pronaći u uređajima koji su isto tako cjenovno pristupačniji.

Jedna od najvećih prednosti ovog sustava na čipu svakako je njegova mogućnost spajanja na 5G mreže, ali i visoko broj jezgri, zbog čega se Dimensity 1000 s punim pravom našao u društvu drugih ”velikih” dečki, kao što su Snapdragon 865, Exynos 990 i Kirin 990. Vidjevši kakav su uspjeh postigli svojim novim 5G-kompatibilnim procesorom, stručnjaci iz MediaTek-a odlučili su otići korak dalje.

Dimensity 1000

Dimensity 1000+ podržat će razine osvježenja zaslona od 144Hz i pružit će znatno bolje i stabilnije mogućnosti spajanja na 5G mreže

Dosad je to radio samo Qualcomm, no čini se da bi praksu osmišljavanja procesora sa predznakom ”Plus” mogao nastaviti i MediaTek. Naime, tajvanska tvrtka nedavno je najavila kako ozbiljno radi na poboljšanju svog Dimensity 1000 procesora i kako bi se taj novi procesor trebao zvati Dimensity 1000+.

S obzirom na to da se neće raditi o novome modelu, već samo o poboljšanju, Dimensity 1000+ imat će samo neka poboljšanja u odnosu na standardni model. Najveća razlika između dva modela ogledat će se u tome što će Plus inačica imati podršku za razine osvježavanja zaslona od 144 Hz i bolje mogućnosti konekcije kao i skidanja te učitavanja podataka korištenjem 5G mreža.

U usporedbi s njime, obični Dimensity 1000 podržava razinu osvježavanja zaslona uređaja do 120 Hz na Full HD+ rezoluciji ili ako bi uređaj imao QHD+ zaslon, u tom slučaju Dimensity 1000 podržavao bi razinu osvježenja do 90 Hz. To bi se sada trebalo promijeniti, što je svakako dobrodošlo, budući da smo ove godine već imali prilike vidjeti kako neki od proizvođača na svoje pametne telefone polako, ali sigurno počinju implementirati razinu osvježenja zaslona pametnih telefona od 144 Hz.

Što se ostalih specifikacija i obilježja tiče, pretpostavlja se da će Dimensity 1000+ biti dosta sličan Dimensity 1000 modelu. I dalje će se raditi o procesoru sa osam jezgri (od čega će četiri biti Cortex A77, a druge četiri Cortex A55). Grafički procesor trebao bi biti Mali G77 MP9, što znači da bi Plus verzija imala istu grafičku karticu kao i Dimensity 1000. Iz MediaTek-a kažu kako to ipak nije sve te kako će njihov novi procesor imati nadogradnje u pogledu još nekih tehnologija, kao što su 5G+5G dual SIM, mogućnost pretvaranja SDR u HDR te nova tehnologija prilagodbe kvalitete prikaza slike uz pomoć umjetne inteligencije.

 

Ranije ove godine MediaTek već je na tržište izbacio još jednu verziju Dimensity 1000 procesora

Ranije ove godine, tvrtka je na tržište izbacila još jednu verziju Dimensity 1000 procesora. Radilo se o Dimensity 1000L procesoru, verziji koja ima niži radni takt od standardne verzije. Kada bismo 1000+ verzije mogli vidjeti nije poznato, no postoje neka nagađanja koja govore o tome kako bismo poboljšanje Dimensity 1000 procesore na tržištu mogli vidjeti do kraja ove godine.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here