Dugo su nas upozoravali da ne kupujemo starije, rabljene grafičke kartice s eBaya koje su korištene za rudarstvo. Iz razloga što se pretpostavlja da njihova daljnja upotreba utječe na smanjenje performansi kod igara. Da ne ostane sve na pretpostavkama, poznati YouTube kanal “Testing Games” istražio je ovu tvrdnju, testirajući RTX 2080 Ti koji je bio intenzivno korišten za rudarenje u periodu od 18 mjeseci, uspoređujući ga sa potpuno novim RTX 2080 Ti.

Naime kada su grafičke kartice izložene intenzivnom rudarenju kriptovaluta tijekom dužeg vremenskog perioda, to može uzrokovati ubrzano trošenje komponenti i rashladnog sustava kartice. Sve ove promjene mogu dugoročno uzrokovati pogoršanje performansi kartice.

U videozapisu su Testing Games izbacili niz mjerenja za igre, uključujući Cyberpunk 2077, Battlefield V i Forza Horizon 4. Dobiveni rezultati nam govore da je u prosjeku, RTX 2080 Ti korišten za rudarenje bio oko 10% sporiji od potpuno novog 2080 Ti. Ta razlika je bila još veća kod igre Forza Horizon 4, gdje su rezultati dobiveni za rudarsku karticu bili 20% sporiji od nove kartice.

Glavni krivci za smanjene performansi su GPU taktovi i temperature. Tako je u prosjeku korištena RTX 2080 Ti rudarska kartica bila za 16 C toplija od potpuno nove RTX 2080 Ti. To je uzrokovalo pad za više od 100 MHz osnovnog takta grafičkog procesora, stvarajući gubitke u performansama. To je potpuno normalno jer je Nvidijin algoritam GPU Boost 4.0 (opremljen na Turingovim i Ampereovim karticama), podešen da bude vrlo osjetljiv na temperaturu GPU-a.

Čak i ako niste rudar kriptovaluta, ovaj test pokazuje zašto je sjajna ideja svako malo ispuhati ili usisati računalo, pa čak i nanijeti svježi sloj termalne paste na svoj CPU i GPU nakon nekoliko godina uporabe. Poznato je da se termalna pasta nakon par godina uporabe osuši, posebno na prijenosnim računalima, što će svakako smanjiti njezine toplinske performanse. Osim toga, nakon tri godine vjerojatno je isteklo i jamstveno razdoblje na kartici, tako da nemate što izgubiti.

To se također odnosi na igrače koji kupuju rabljene rudarske kartice na eBayu ili od nekog drugog trgovca. Ako utvrdite da rabljena grafička kartica ima slabe rezultate, možda će trebati malo održavanja kako bi se kartica vratila na punu brzinu. Samo pazite da prilikom kupovine polovnih kartica odaberete samo privlačne cijene, jer garancije više nema.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here