Kada je flash memorija velikog kapaciteta prvi put došla na tržište kao alternativa konvencionalnim tvrdim diskovima, najveća briga, osim naravno cijene, bila je dugovječnost superbrzih diskova. Manje više svi ljubitelji informatičkih tehnologija imali su prilično dobru predodžbu o općoj pouzdanosti tvrdih diskova, ali SSD-ovi su tada još uvijek bili velika nepoznanica.

Nekoliko godina kasnije, tržište SSD-ova se potpuno ukorijenilo, i SSD mnogima postaje kao prvi odabir prilikom kupovine novog laptopa ili računala. Dok mi danas imamo puno više podataka o njihovom radu, problemima i slično direktno sa tržišta. A podaci sa tržišta govore da se SSD diskovi sve više kupuju, zbog dobro nam znanih prednosti i karakteristika, tako da je dobra vijest, da su SSD-ovi vjerojatno mnogo pouzdaniji nego se u početku mislilo i sigurno barem jednako dobri kao tvrdi diskovi u smislu zadržavanja podataka i stope kvarova. Loša vijest je da SSD-ovi ipak imaju blagu tendenciju da s godinama propadaju, ali ne zbog česte uporabe, tj. čestog čitanja i pisanja podataka, kao što se ranije predviđalo.

To ne znači da će te vjerojatnije izgubiti podatke s SSD diska u odnosu na standardni tvrdi disk… ali još uvijek stoji ona preporuka, obavezno čuvajte sigurnosnu kopiju Vaših važnih datoteka.

Prije nego što krenemo na konkretne stvari, važno je spomenuti i neke tehničke pojmova povezane s SSD diskovima:

  • MLC i SLC: Multi-Level Cell memorija je jeftinija i sporija, obično se nalazi na SSD pogonima potrošačke klase. Single-Level Cell memorija predviđena za zahtjevnije korisnike i servere je brža i tehnički manje podložna gubitku podataka.
  • Memory Block: dio fizičke memorije na flash pogonu. Takozvani Bad block ili sektor na disku je nedostupan ili slabo dostupan dio diska, koji ne dozvoljava operativnom sustavu pristup podacima ili uzrokue potencijalne pogreške prilikom čitanje i pisanje datoteka.
  • TBW: Terabytes Written. Ukupna količina zapisanih i prepisanih podataka na SSD disk tijekom svog životnog vijeka, izražen u terabajtima.

S ovim tehničkim detaljima možemo krenuti dalje na sljedeća pitanja.

Koliko dugo će SSD disk trajati?

Iako je skoro nemoguće testirati neki SSD disk dok se ne pokvari, postoje neki komparativni slučajevi koji nam puno govore o njihovoj izdržljivosti prilikom kontinuirane uporabe. Testovi na industrijskim poslužiteljima podataka, poput onih koje koriste Google i Facebook, daju nam vrlo precizan uvid u dugovječnost SSD-a.

Nedavno je provedeno nekoliko studija koje pokušavaju odrediti precizniji životni vijek za SDD. Neke od najpoznatijih su:

Zajednička studija Googlea i Sveučilišta u Torontu provela je istraživanje stope kvarova SSD diskova na serverima, koji su u kontinuiranom pogonu. Studija je došla do zanimljivog zaključka da je zapravo presudna fizička dob SSD-a, a ne količina ili učestalost pisanih podataka, glavna odrednica za procjenu trajnosti SSD diska.

Također je utvrđeno da su SSD diskovi u Googleovim podatkovnim centrima zamjenjivani daleko rjeđe od konvencionalnih tvrdih diskova, u omjeru od jedan prema četiri. Ali nije sve bilo pozitivno u korist SSD-ova, Naime tijekom četverogodišnjeg testiranja, SSD diskovi su imali više nepopravljivih pogrešaka i “bad blocks” nego klasični tvrdi diskovi. Zaključak je da u okruženju s velikim opterećenjem, brzim čitanjem, SSD-ovi će trajati dulje od tvrdih diskova, ali će biti podložniji “non-catastrophic ” greškama. Stariji SSD-ovi skloniji su tkzv. “total failure” greškama bez obzira na TBW ili DWPD.

Sljedeći primjer je studija Tech Reporta o dugovječnosti SSD diskova među glavnim brendovima. Među šest SSD marki koji su testirani, samo su Kingston, Samsung i Corsair high-end diskovi uspjeli preživjeti nakon što su napisali više od 1000 terabajta podataka. Ostali pogoni su podlegli u rasponu od 700 do 900 TBW. Glavni razlog kod neuspjelih SSD diskova je bio korištenje jeftinijeg MLC standarda memorije.

SSD-ovi većih kapaciteta bi, zbog postojanja više dostupnih sektora i više „prostora“ za korištenje prije pojavljivanja grešaka, trebali trajati duže. Na primjer, ako je 250GB Samsung  840 MLC pogon podbacio na 900 TBW, bilo bi razumno očekivati da će 1TB pogon trajati znatno duže, čak i do golemih 3,6 petabajta zapisa.

Facebook je javno objavio internu studiju (PDF link) o životnom vijeku SSD-ova koji se koriste u njegovim korporativnim podatkovnim centrima. Zaključci su bili usredotočeni na ekološke uvjete samih podatkovnih centara, na primjer, došli su do prilično očiglednog zaključka da je izloženost prevelikim temperaturama vrlo štetna za životni vijek SSD-a.

Međutim, studija je također utvrdila da ako SSD ne podbaci na samom početku svog rada, onda je vrlo vjerojatno da će trajati dugo. Suprotno Googleovoj zajedničkoj studiji, Facebook je otkrio da veće stope pisanja i čitanja podataka mogu značajno utjecati na životni vijek diska, iako nije jasno je li kasnije kontrolirao fizičku dob samog diska. Zaključak: osim u slučaju ranog kvara (dok je ionako pod garancijom), SSD-ovi će vjerojatno trajati dugo, a vektori podataka kao što je TDW vjerojatno će biti precijenjeni.

Ne trebate se brinuti

Dakle, kada se sagledaju svi podaci, koji je ukupni zaključak? Gledajući ove studije, može se činiti da će se vaš SSD brzo pokvariti, još dok je pod garancijom, ili će trajati dugo. No, imajte na umu, ove dvije studije su bile na podatkovnim centrima u klasi enterprise, čitanje i pisanje podataka manje je konstanto i svakodnevno već godinama, a istraživanje usmjereno na običnog potrošača bilo bi malo drugačije.

Kako bi dostigao petabajt ukupnih pisanih podataka, prosječan potrošač bi morao koristiti svoje računalo više ili manje cijelo vrijeme tijekom desetljeća, možda čak i više desetljeća. Čak i gejmeri ili zahtjevni korisnici vjerojatno nikada neće dostići navedenu maksimalnu količinu podataka u toku korištenja.

Drugim riječima: vjerojatno ćete nadograditi cijelo računalo prije nego SSD otkaže.

Još je uvijek moguće da vaš SSD otkaže u smislu svojih elektroničkih komponenti, kao što može otkazati grafička kartica ili bilo koji dio računala. Izgleda da se vjerojatnost otkazivanja SSD-a povećava sa dužinom vremena koje se on koristi. Budući da je to realna mogućnost, uvijek je pametno čuvati vaše važne podatke na vanjskom disku i (ako je moguće) na udaljenoj lokaciji.

Ali ako ste zabrinuti da će vaš SSD podbaciti u bilo kojem trenutku ili je manje pouzdan od vašeg starog tvrdog diska: nemojte biti.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here