Prilikom sklapanja idealnog računala za gaming ono na što će svaki iskusan gamer obratiti veliku pozornost jest procesor. Osam jezgri ili još uvijek četiri jezgre? A što je sa ”mrcinama” od deset i više jezgri?

Iako se ovakve dileme mogu činiti logične i unatoč tomu što se može po logici činiti da procesor sa više jezgri donosi bolji rad igara i da pruža bolje performanse, istina je malo drugačija. Velik broj korisnika i dalje smatra da nove igre mogu iskoristiti sve jezgre u svome radu, no to nije tako.

Istina je da danas i dalje vrlo velik broj igara uvelike ovise o pojedinačnom radu procesora, odnosno o tome kakav je rad jedne jezgre procesora. To znači da procesor koji imate na svom računalu može imati i šesnaest jezgri, ali od tih šesnaest će možda tek dvije biti iskorištavane za rad i procesuiranje onoga što računalo radi, čak i kada je riječ o igranju igara što se smatra jednom od najzahtjevnijih aktivnosti na računalu.

Ovo se polako mijenja, jer polako ali sigurno na tržište izlaze igre koje će moći iskorištavati sve ono što procesor ima. To se najviše može zahvaliti programima Direct X 12 i u malo manjoj mjeri Vulcan programu. Sve u svemu, taj proces još uvijek ide dosta sporo.

Kako onda odabrati procesor koji će biti najbolji za rad vašeg računala, pogotovo ako ste gamer i ako od svog računala želite da vam pruža najbolje od najboljeg? Mi ćemo vam u tome pomoći. U nastavku ćemo nešto reći o najboljim procesorima za igranje igara uz koje će svaka igra, bez obzira na to koliko ona zahtjevna bila, moći raditi bez greške.


 

Intel Core i5 7600K

 

Intel Core i5 7600K

Cijena: 1.900kn

Nakon puštanja u prodaju tada nove Kaby Lake serije Intelovih procesora bilo je nekako za očekivati da će K serija tih procesora biti baš ono što trebamo kada govorimo o tip-top performansama kod igranja igara.

Danas se 4 jezgre i 4 threada ne čine toliko impresivnim, no bez obzira na to uz malo Hyper Threadinga i overclockanja, ovaj Intelov procesor i dalje sve igre može vrtjeti bez ikakvih problema na maksimalnim detaljima.

Odlična iskoristivost svake jezgre je ono na što Intel cilja sa svakom serijom procesora, tako da niti kod ove nije ništa drugačije, što je upravo jedan od glavnih razloga zbog kojeg je i5 7600K na našem popisu naj-procesora za gaming.

 

AMD Ryzen 5 1600X

 

AMD Ryzen 5 1600X

Cijena: 1.900kn

AMD-ov Ryzen spada pod srednji razred Ryzen 5 serije procesora, što je sasvim dovoljno da s trona makne Intelov i5 K serije i da bude i više nego iskoristiv za gaming nego što smo očekivali. Ono što je AMD htio postići i što je velikim djelom postigao s ovom serijom Ryzen procesora jest maksimalna iskoristivost resursa kod multi-threading igara kakvih je danas sve više.

Ako već imate Ryzen 5 1600X, to je dobro i nema potrebe da razmišljate o kupovini i ”nadogradnji” na Ryzen 7 1800X. Razlog zbog čega je to tako jest taj zato što je Ryzen 7 1800X puno skuplji, s time da dvije dodatne jezgre neće ponuditi nešto više u smislu iskoristivosti jezgri pri radu.

Sve u svemu, poprilično dobar procesor koji na vrlo dobar način koristi resurse koje ima na raspolaganju. Ako želite uštedjeti i svejedno imati odličan gaming procesor, AMD Ryzen 5 1600X je pravi izbor za vas.

 

Intel Core i7 7820X

 

Intel Core i7 7820X

Cijena: 4.600kn

Iako je Intel Core i9 7900X procesor koji trenutno slovi kao najsnažniji i najbrži procesor na tržištu, to opet ne znači da je taj procesor najbolji i za igranje igara. Osmojezgreni model i7 7820X će korisnicima ponuditi istu (ako ne i veću) razinu sličica po sekundi i to najviše iz razloga što ovaj Intelov procesor ima osnovni radni takt od 3.6 GHz s mogućnošću povećavanja na 4.3 GHz, s time da je njegova cijena upola manja od cijene Intelovog i9 7900X modela.

Ako želite solidan osmojezgreni procesor, postoje dobri Ryzen modeli koji će vas zadovoljiti, no ako želite procesor koji će biti idealan za gaming, onda bi ovaj model prije trebao doći u obzir i to najviše iz razloga što Intel još uvijek nudi bolje performanse. Skylake X serija Intelovih procesora je najnaprednija serija Intelovih procesora koja je danas dostupna na tržištu.

Iako AMD želi skinuti Intel s trona (posebice sa svojim Threadripper procesorima), hoće li u tome uspjeti ili neće to nam još uvijek ostaje za vidjeti. Opet, ako kupujete novo ”high-end” gaming računalo i ako želite najbolje i najnovije u pogledu performansi, a novac vam ne predstavlja problem, zašto ne kupiti jedan ovakav?

 

AMD Ryzen 7 1700X

 

AMD Ryzen 7 1700X

Cijena: 3.000kn

AMD-ov Ryzen 7 1700X je idealan procesor za one koji ne žele da im procesor odmah ”po defaultu” bude overclockan kao i za one kojima je produktivnost i multi-tasking važniji od samog gaminga. To opet ne znači da se ne radi o dosta dobrom gaming procesoru, nego više o procesoru koji je namijenjen za posao.

Ako sklapate računalo za koje želite da bude namijenjeno za gaming, ali s kojim ćete raditi i neke zahtjevne poslove i aktivnosti, ovaj Ryzen 7 procesor je idealan izbor. Može se očekivati blagi pad u frame rateu, no od editiranja video-isječaka ili rada u Photoshopu Ryzen 7 1700X radi nepogrešivo.

 

Intel Pentium G4560

 

Intel Pentium G4560

Cijena: 550kn

Intelov Pentium G4560 je dvojezgreni procesor sa 4 threada čija cijena se kreće oko stotinjak američkih dolara, što znači da je ovaj procesor idealan za one koji žele objediniti solidan gamerski procesor sa pristupačnošću cijene. Radi se o procesoru iz Kaby Lake serije koji nema Turbo Core mogućnost, no zahvaljujući Intelovoj arhitekturi, svaki megaherc od svekukupno 3.5 GHz će biti iskorišteno na najbolji mogući način.

Ono što je isto tako dobro kod ovog procesora jest Hyper Threading mogućnost, što znači da će se mogućnosti procesora dodatno iskoristiti pri radu. Ako ste malo ”tanji” u pogledu novčanih mogućnosti, a i dalje želite imati solidan gamerski procesor, s ovim ćete dobiti sve ono što možete dobiti od gaming procesora koji košta oko 550kn.

 

AMD Ryzen 3 1300X

 

AMD Ryzen 3 1300X

Cijena: 1.000kn

Još jedan ”jeftinjak” Ryzen 3 1300X procesor je za one koji žele okusiti novo i kvalitetno, ali po pristupačnoj cijeni. Ryzen 3 1300X je osmišljen baš za one korisnike koji bi htjeli na svojim računalima igrati najnovije naslove (iz ove godine) bez da trebaju izdvajati neke veće svote novca (ovaj procesor je dostupan po cijeni od oko 1000 kn, što nije puno, pogotovo ako uzmemo u obzir to da se radi o novom procesoru).

Četiri jezgre i četiri threada, s osnovnim radnim taktom od 3.5 GHz i mogućnošću overclockanja na 3.7 GHz, Ryzen 3 1300X u sebi odlično objedinjuje sve ono što će ”casual” gamer trebati.

 

Stvari na koje treba obratiti pozornost prilikom kupnje novog procesora

Jedna od stvari na koju će većina korisnika obratiti najveću pozornost prilikom kupnje svog novog procesora je svakako cijena. No, to ne znači da je najskuplji procesor i najbolji. Postoje mnogi i7 i i9 procesori koji ”zvuče bolje nego što zapravo jesu”, odnosno koji koštaju puno novca, no to ne znači da će vam pružiti najviše u pogledu igranja igara.

Stvar oko koje se lome mnoga koplja se odnosi na to treba li se odabrati AMD ili Intelov procesor. AMD-ovi procesori su više usredotočeni na multi-threading kao nešto za što AMD smatra da će biti od ključne važnosti u budućnosti kada će igre moći iskorištavati sve jezgre i sve threadove procesora.

Intel se opet skoncentrirao na to da iz jedne jezgre svojih procesora izvuče najviše u pogledu performansi, zbog čega je trenutno Intel, barem u pogledu gaminga, u vodstvu. Kod igranja igara danas još uvijek ključnu ulogu vodi to koliko čiste snage se može izvući iz pojedinačnog rada jezgri. Vulcan i Direct X 12 pokušavaju iskorištavati što je više moguće jezgri u igrama koje podržavaju ova dva programa, no to je još uvijek u začetku.

Nadalje, AMD veliku pozornost obraća na to da svojim korisnicima pruža kombinaciju novih tehnologija sa pristupačnom cijenom (primjer je AMD Ryzen 3 1300X), što je još jedan način na koji AMD želi privući svoje potencijalne kupce. Sve u svemu, više jezgri će davati više performansi, što je još uvijek nešto što u gamingu nije najpotrebnije.

Piše: A.M.

1 komentar

  1. Dakle, i opet autori ne znaju što su dretve (niti, threadovi) i zašto je dobro da procesor ima više jezgri.
    Naime, ako programeri ne znaju napisati nešto u stilu nekaDretva = new std::thread([=] { NekaMetoda(); }); onda da… neće moći iskoristiti ni jezgre procesora. Ali ne živio u 90-ima. Svi su sustavi višedretveni (multithread) i svatko tko sebe želi zvati programerom mora znati pokrenuti dretve, koristiti sinkronizacijske mehanizme poput semafora i monitora, i uopće je deplasirano govoriti da se onda neće moći iskoristiti sve jezgre. Dapače. Svatko tko zna čemu ovo služi:
    brojJezgri = std::thread::hardware_concurrency();
    znat će koliko jezgri ima na raspolaganju. I znat će koristiti sve njih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here