Crveni ili plavi? Manchester United ili Chelsea? Ne, ovdje nećemo govoriti o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Ovdje ćemo govoriti o bojama koje obilježavaju neke od najsnažnijih i najbržih gaming procesora na tržištu: AMD-ov Ryzen Threadripper 1950X i Intelov Core i9-7960X. Koji od ova dva procesora je bolji i po čemu je koji od njih bolji, a samim time i isplativiji za eventualnu kupovinu – saznajte u nastavku članka!

 

AMD Ryzen Threadripper 1950X ili Intel Core i9-7960X

 

Brzina zapisivanja i očitavanja podataka je približna kod oba procesora


Tko je osmislio i proizveo bolji procesor sa 16 jezgri? Da bismo to saznali, ono što je najbolje što možemo učiniti jest zaista vidjeti koji je od ova dva procesora bolji. Najbolji način da se sazna koji je procesor bolji, pogotovo kada su dva procesora u istom rangu jest ako se njihove mogućnosti i sposobnosti testiraju u identičnim računalnim konfiguracijama, kao što je i ovdje to bio slučaj. Evo o kakvim konfiguracijama računala se radilo prilikom testiranja AMD-ovog i Intelovog konkurenta:

  • Radna memorija od 128 GB DDR4
  • Dvije Nvidia Titan XP grafičke kartice u SLI formaciji
  • Dva Samsungova SSD-a 960 Pro od kojih svaki ima po 1 TB
  • Čvrsti disk Western Digital od 6 TB

Treba još reći i to kako su obje testne konfiguracije računala u sebi imala isti EVGA Super Nova G3 PSU od 1000 watta kao i sličan način hlađenja te isti broj ventilatora za hlađenje. Unatoč tomu što obje konfiguracije računala imaju slične konfiguracije i kada govorimo o pohrani podataka, neke razlike ipak postoje.

Naime Samsungov 960 Pro NVMe SSD-ovi koji se nalaze u konfiguraciji računala na kojem se nalazio i Intelov i9 je konfiguriran kao Pcle uređaj u RAID 0, dok je računalo u kojem se nalazio AMD-ov procesor oba Samsungova 960 Pro SSD-a kao odvojene diskove.

Promatrajući brzinu zapisivanja i očitavanja podataka s diskova, vidjeti ćemo da razlike neke i nema, odnosno ona postoji ali nije toliko važna. Intelova konfiguracija ima malo veću brzinu očitavanja podataka dok AMD-ova konfiguracija ima malo veću brzinu zapisivanja.

 

Intel Core i9-7960X

 

Kada govorimo o iskoristivosti radne memorije, situacija je malo drugačija. Intelova konfiguracija pokazuje brzinu od 3000 za 128 GB DDR4, dok je u isto vrijeme najveća brzina očitavanja i spremanja na radnu memoriju kod AMD-ove konfiguracije iznosila 2400/DDR4 (s time da je kod AMD-ove konfiguracije korišteno 8 DIMMS).

To je ono što se okvirno tiče testiranja brzine zapisivanja/čitanja podataka sa diskova i radne memorije. Ipak, ono što nas sve zanima jest kako to izgleda kada se ova dva procesora stave jedan nasuprot drugog u pogledu izravnih testiranja performansi. Da bismo testirali performanse oba ova procesora, koristiti ćemo se Cinebench R15 rezultatima testova.

 

AMD Ryzen Threadripper 1950X

 

Testovi performansi procesora: prvi je Cinebench R15 test performansi

Prvi od svij testova koje ćemo razmotriti i na koji ćemo obratiti pozornost jest Cinebench R15 test performansi procesora. Za one koji su malo slabije upućeni treba samo reći da se radi inače o besplatnom benchmark testiranju procesora koji je zasnovan na istom engineu za renderiranje koje Maxon koristi u svojoj profesionalnoj Cinema4D aplikaciji.

Test funkcionira na način da je moguće testirati rad procesora kroz testove rada jezgri pojedinačno ili u multi-core načinu rada. Predefinirani način testiranja jest testiranje rada svih jezgri procesora odjednom. U ovakvom testiranju vidljivo je da je ovdje Intelov procesor pobjednik, ali ne za puno. Intelov i9 odnosi pobjedu za samo nekoliko postotnih bodova.

Ryzen 1950X vs i9-7960X cinebench 1 jezgra

 

Ryzen 1950X vs i9-7960X_cinebench

 

Kao što smo već napisali Cinebench R15 test omogućuje testiranje performansi rada procesora u single i u multi-core načinu rada i upravo kada se procesori testiraju kroz njihov single core način rada vidi se prava prednost Intelovih procesora.

Naime, i9 ovdje vodi u odnosu na AMD-ov procesor za osjetnijih 15%, što je samo po sebi znak da je Intel (ponovno) odnio pobjedu (iz razloga što je single core način rada procesora ipak još uvijek važniji i mjerodavniji od multi-core načina rada).

 

 

Testiranje performansi u POV Ray-u

POV ili Persistence of Vision Raytrack je aplikacija za koju se može slobodno reći da njezini počeci datiraju još od vremena Comodoreove Amige, s time da je naravno aplikacija, kako je vrijeme odmicalo, doživljavala različite preinake i prilagodbe novijih hardverima i hardverskim zahtjevima.

POV Ray tester je još jedan od programa koji su zaduženi za testiranje rada procesora, bilo da se radi o testovima rada jezgri pojedinačno ili svih jezgri odjednom. I kada govorimo o multi-core testiranju procesora u POV-u, opet možemo vidjeti da je Intelov i9 odnio pobjedu nad AMD-ovim Ryzen Threadripperom 1950X, s time da je i ovoga puta borba bila vrlo neizvjesna do samoga kraja, tako da je Intelov konkurent odnio pobjedu da tako kažemo- na samoj crti cilja.

Slično kao i kod Cinebencha i ovdje možemo vidjeti da kada se radi o single core testiranju, pobjednik je opet (i to opet više nego očito) Intelov i9. Razlozi zbog kojih Intelov procesor uvijek vrlo lako pobjeđuje AMD-ove konkurente kada se govori o single core testiranjima jest u brzini rada svake jezgre koja je viša nego što je to slučaj kod AMD-ovih procesora.

 

Testiranje brzine kompresiranja podataka – 7-Zip test

Da bismo saznali koji od ova dva procesora, odnosno koja računala od ove dvije konfiguracije brže kompresiraju podatke, korišten je popularan i potpuno besplatan program- 7-Zip.

Ryzen 1950X vs i9-7960X 7 zip single

Ryzen 1950X vs i9-7960X 7 zip multi

 

 

Nakon što je testiranje završeno, otkriveno je da je računalo koje u sebi ima Intelov i9 za otprilike 9% brže kompresiralo podatke od AMD-ovog konkurenta. S obzirom da 7-Zip u sebi sadržava i tester za testiranje rada jezgri pojedinačno i taj test je pokrenut. Ovim pak testom je otkriveno da je i9 brži od 1950X-a za otprilike 21%.

 

Testiranje performansi u gamingu

Iako se procesori sa 16 jezgri ne mogu smatrati gamerskim procesorima, činjenica jest da gotovo svi korisnici koji imaju high-end računalne konfiguracije sa snažnim i brzim procesorima često znaju ili igrati igre na njima ili ta računala koristiti za isprobavanje najnovijih naslova jer su baš videoigre jedni od najboljih pokazatelja koliko je neki procesor brz i kvalitetan te koliko se može nositi sa zahtjevima modernog igraćeg tržišta.

Prvi od gaming testova je Futuremarkov 3Dmark Time Spy test. Radi se o najnovijem DirectX 12 testeru gdje se opet jasno vidjelo da je Intel u prednosti u odnosu na AMD s time da je ovoga puta prednost bila očigledna.

Ryzen 1950X vs i9-7960X 7 3dmark_time_spy

 

Drugi dio testova je testiranje u Extreme verziji 3Dmark-a. Ovdje je situacija dosta drugačija. Iako je i9 sa 8864 boda bolji, prednost je minimalna, jer je AMD-ov procesor osvojio 8630 bodova.

Ryzen 1950X vs i9-7960X 7deus_ex_mankind_divided_4k_ultra

 

Kako testovi performansi izgledaju ”u praksi” ili prilikom igranja nekih od igara? Recimo kod igranja Middle-Earth: Shadow of Mordor igre, obje računalne konfiguracije su bile postavljene na najveće detalje u 4K rezoluciji. Rezultat je takav da su oba procesora izjednačena. Kod na primjer Deus Ex: Mankind Divided stvari opet idu u Intelovu korist. Bez obzira na to što je igra više ”AMD-friendly”, i9 ovdje odnosi osjetniju pobjedu.

 

Koji je bolji/isplativiji?

Ove dvije stvari – koji od ova dva procesora je bolji, a koji isplativiji za kupovinu treba odvojiti. Ako nećemo gledati cijenu onda možemo slobodno reći kako je Intelov procesor u svemu bolji, brži i sve u svemu kvalitetniji komad hardvera u odnosu na AMD-ovog konkurenta.

Ipak, ako uzmemo u obzir da se radi o 16-jezgrenim procesorima i da ovaj Intelov model košta otprilike 10 400 kuna, dok AMD-ov košta oko 6100 kuna, sve je jasno. Ako želite imati odličan 16-jezgreni procesor koji će svaki zadatak, bez obzira kako on zahtjevan bio obavljati bez ikakvih problema i novac vam nije problem – odaberite Intel.

Ako želite softverski malo slabiji procesor koji je 4300 kuna jeftiniji (za taj novac si možete složiti gamersko računalo koje će imati pristojne performanse), odaberite AMD.

Piše: S.M.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here