Na internetu se pojavljuje sve više i više detalja o nadolazećoj 12. generaciji Intel Core procesora, a nove informacije se tiču mobilnih verzija Intel Alder Lake procesora.

Za otkrivanje novih detalja zaslužan je Coelacanth˙s Dream, koji je otkrio da najnovije ažuriranje za Coreboot BIOS koji je vezan za Chromebook ima detalje u kodu, koji otkrivaju ograničenja po pitanju snage mobilne verzije Intel Alder Lake procesora s ažuriranim PL4.

To je ujedno i najviša razina do koje procesor ide, povećavajući svoje taktove (u skladu s dopuštenjem temperature) i tako pruža najviše. Ustvari, PL4 definira ograničenje snage koje napajanje i baterija ne smiju prekoračiti za dulje od 10 ms.

Angažirana snaga otkrivena je za četiri Intel Alder Lake procesora mobilne konfiguracije, što se odnosi na velike i male jezgre, te integrirani grafički procesor (vjerojatno je u pitanju GT2 s 96 izvršnih jedinica):

Alder Lake-P (2 + 8 + 2)
Alder Lake-P (4 + 8 + 2)
Alder Lake-P (6 + 8 + 2)
Alder Lake-M (2 + 8 + 2)

Napomena. “Velike jezgre” su energetski najgladnije, zbog najveće efikasnosti, dok su “male jezgre” štediše bez Hyper-Threadinga. čiji su taktovi niži i arhitektura je potpuno drugačija (Golden Cove, to jeste Gracemont). Dizajnirani su za održavanje opreme u radu tijekom operacija koje ne zahtijevaju preveliko opterećenje, uz održavanje niske potrošnje energije.

U tabeli ispod, možete vidjeti Intelove mobilne procesore 12. generacije, koja uključuje Alder Lake M i P seriju, te odsutnu S-BGA seriju. Angažirana četvrta razina snage nije otkrivena za svaki planirani CPU, ali o njima se zna već dosta. Ispod možete pogledati i usporedbu razina snage dviju serija trenutnih Tiger Lake-U i Tiger Lake-H obitelji.

Čini se da se prva razina snage Intel Alder Lake-P i Alder Lake-M procesora podudara s prvom razinom Tiger Lake-H i Tiger Lake-U. Sljedeće razine snage za najučinkovitiji sustav iznose 45, 115 i 215 W, dok je za Alder Lake-M 9, 30 i 68 W.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here