HiSilicon Kirin 970 – novi Huaweijev procesor koji će umjetnoj inteligenciji dati novu dimenziju

 

Huawei je u proteklih nekoliko godina postao zaista renomirani proizvođač ”pametne” tehnologije i to najviše pametnih telefona i tableta. Ono što tvrtci daje još jedan plus jest činjenica da Huawei za sve svoje uređaje koje osmisli i izradi osmišljava i SoC jedinice (ili ”System on a Chip” – Sustav u čipu). To znači da Huawei već dugi niz godina za sve svoje uređaje sam proizvodi procesne jedinice i to pod nazivom HiSillicon Kirin.

Prije nekoliko dana iz Huaweija je došla vijest da je tvrtka odlučila svijetu prezentirati svoj najnoviji SoC. Radi se o HiSillicon Kirin 970 procesoru koji će se razlikovati od svojih prethodnika ponajviše po tome što će ovaj procesor imati još veći naglasak na umjetnoj inteligenciji nego bilo koji drugi Kirin procesor.

To je i razumljiv potez, s obzirom da se, kako vrijeme odmiče, sve više i više uređaja, pogotovo flagshipova odlučuje na procesne jedinice koje u sebi imaju sve više i više AI mogućnosti za koje se vjeruje kako će kroz idućih nekoliko godina potpuno ovladati tržištem.


Huawei kaže kako bi novi Kirin 970 procesor, u usporedbi sa svojim prethodnikom trebao donijeti neviđeno bolje performanse u radu i to najviše iz razloga što će novi Kirin 970 biti NPU (ili Neural Processing Unit). Radi se o komadu hardvera koji će služiti tome da savršeno dobro oponaša rad neuralnih mreža, slično kao kod uma mozga,  zbog čega će Kirin 970 donijeti evoluciju u pogledu AI-ja.

 

kirin-970-specifikacije

Kada govorimo o stvarima kao što je obrađivanje podataka uz pomoć umjetne inteligencije, ono što se prvo gleda kod donošenja ocjena i kod benchmarka jest nešto što se naziva broj ”lebdećih” operacija koje neka jedinica može izvesti u sekundi. Huawei tvrdi da će njegov NPU Kirin 970 moći izvoditi čak do 1.92 TFLOP (ili ”teraflopova” odnosno lebdećih operacija) i to prilikom korištenja 16-bitnih brojeva koji označavaju broj lebdećih operacija (na primjer FP16).

FP16 baš kao i FP8 s vremenom postaju sve važniji, poglavito na poljima umjetne inteligencije gdje se neurološke mreže izračunavaju uz pomoć korištenja decimalnih brojeva. No bez obzira na to, ti lebdeći brojevi ne trebaju biti tako precizni (što je i razlog zbog kojeg ti brojevi ne moraju imati toliko puno decimala). To opet znači da FP16 i FP8 imaju puno veći značaj nego 32-bitni ili čak 64-bitni lebdeći brojevi.

Richard Yu je izjavio u jednoj od svojih izjava da će budućnost pametne tehnologije, pa tako i pametnih telefona zasigurno donijeti nešto novo i uzbudljivo i nešto što dosad nismo imali prilike vidjeti. Huawei želi razviti uređaje koji će biti dovoljno ”pametni” i koji će imati dovoljno razvijenu umjetnu inteligenciju da će moći biti maksimalno povezani sa cloud načinom povezivanja i prijenosa podataka.

 

Kirin-970-tablica

 

Jednadžba koju Huawei ima na umu glasi otprilike: ”On-DeviceAI + Cloud AI = Mobile AI.” To bi u prijevodu značilo da umjetna inteligencija mobilnih uređaja znači objedinjavanje i kombinaciju umjetnih inteligencija koju nudi cloud način pohrane podataka sa umjetnom inteligencijom koja se nalazi već u uređaju. Naravno, glavni cilj ovog projekta je korisnicima na kraju pružiti iskustvo koje će njima uvelike olakšati korištenje, pohranu i očitavanje podataka te upravljanje njima.

Kirin 970 bi trebao biti procesor koji bi takvo što prvi trebao učiniti mogućim i izvedivim. Novi procesor bi trebao unaprijediti procesne mogućnosti i proširiti ih na iskorištavanje umjetne inteligencije do stupnja do kojeg dosad nitko nije išao.

 

SoCKirin 970Kirin 960Kirin 950
CPU4x Cortex-A73 @ 2.4GHz
4x Cortex A53 @ 1.8GHz
4x Cortex-A73 @ 2.4GHz
4x Cortex A53 @ 1.8GHz
4x Cortex-A72 @ 2.3GHZ
4x Cortex-A53 @ 1.8GHz
GPUMali-G72 MP12Mali-G71 MP8 @900MHzMali-T880 MP4 @900MHz
Neural Processing Unit (NPU)YesNoNo
Media processing2160p60 HEVC & H.264 Decode
2160p30 Encode
HDR10
2160p30 HEVC & H.264 Decode & Encode
2160p60 HEVC Decode
1080p H.264 Decode & Encode
2160p30 HEVC Decode
RAM4x LPDDR42x LPDDR42x LPDDR4
LTE modemLTE Cat 18LTE Cat 12LTE Cat 6
Flash interfaceUFS 2.1UFS 2.1eMMC 5.1
ProcessTSMC 10nm16nm FinFET16nm FinFET

 

Ako ovaj procesor usporedimo sa ostala dva iz tablice, vidjeti ćemo da je čip izrađen na 10-nanometarskoj arhitekturi. Osim toga, procesor bi trebao biti osmojezgren, sa grafičkim procesorom od čak dvanaest jezgri, dvostrukim ISP-om i brzim Cat 18. LTE modemom.

S obzirom da bi i ovaj procesor trebao biti od osam jezgri, neki ga već sada uspoređuju sa Kirin 960 procesorom, s time da te usporedbe mogu ići samo do neke mjere i to najviše iz razloga što je radni takt Kirin 970 procesora stavljen na 2.4 GHz i 1.8 GHz (za ”sporije” jezgre).

Također, Kirin 970 će biti prvi procesor koji će u sebi imati novu Mali-G72 grafičku karticu. Prema nekim izračunima i predviđanjima koje je izradio Huawei, Kirin 970 će zbog toga što će u sebi imati najnoviju Mali-G72 grafičku karticu biti oko 20% brži od Kirin 960, ali i do 50% učinkovitiji u pogledu potrošnje i iskoristivosti energije.

 

Kirin-970-mali-g72

 

Još jedna stvar koja je itekako vrijedna pažnje jest ona koja se odnosi na to da će novi Kirin 970 imati podršku za 4K video jer će u sebi imati dekoder/enkoder (H.265, H.264 i još neke) te mogućnosti obrade 10-bitne boje (HDR10) kao i 32-bitni 384k DAC. Isto kao i Kirin 960 i Kirin 970 će imati podrške za dual kamere, UFS 2.1 i LPDDR 4 radnu memoriju (koja je sada ograničena na radni takt od 1833 MHz).

Huawei već neko vrijeme otvoreno govori da želi preuzeti vrh proizvođača najboljih pametnih uređaja i da se kraj vladavine Samsunga i Appleovog iPhonea polako bliži. Ako pogledamo unazad nekoliko godina i ako se osvrnemo na svaki noviji Huawei uređaj i pogotovo flagship onda možemo vidjeti da je svaki novi uređaj donio velika poboljšanja u odnosu na svoje prethodnike.

Svaki novi SoC koji je osmišljen od strane Huaweija je donio nešto što prethodnici nisu imali. Ako usporedimo cijene Huaweijevih flagshipa sa Samsungovim i Appleovim i ako u jednadžbu stavimo ono što Huawei svake godine osmisli novo, nije nemoguće da će Huawei ozbiljno zaprijetiti, i možda uspjeti stati na čelo kao tvrtka koja proizvodi najbolje i pametne uređaje i koja svake godine osmisli jedinstvena i kreativna rješenja za najnovije tehnološke izazove današnjice.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here