Nema tko nije u prethodnim mjesecima na svojoj koži osjetio promjenu cijena DRAM-a, no ako ste vi jedna od tih osoba, ono što vam možemo ukratko reći jeste to da su cijeni drastično porasle. Baš je jučer stiglo ažuriranje vezano uz ovo stanje, koje otkriva prošle i buduće cijene DRAM-a i koje bi nam trebalo dati odgovor na pitanje isplati li se kupiti sada ili čekati neki popust.

U najnovijem izvještaju tajvanske obavještajne tvrtke TrendForce, koja u više prilika pruža uvid u stanje na tržištu računalnih komponenti, ažurirana je prognoza povećanja cijena za četvrti kvartal ove godine. Do sada je bio poznat samo špekulativni trend cijena u trećem kvartalu, koji je trebao biti uzlazan i iznositi od 3-8% u odnosu na prethodni kvartal.

Iako ne izgleda tako strašno kao povežanje cijene od 23-28% u drugom kvartalu, treba reći da se cijene uspoređuju s prethodnim kvartalom, pa ovih 3-8%, nakon prošlog povećanja za oko 1/4 cijene, dobiva još više na značaju. No, stigla je i novost da bi u četvrtom kvartalu DRAM ugovorne cijene trebale početi padati ili barem ostati u fazi stagnacije. Iako se tu ne radi o nekom velikom padu (0-5%), ipak je pad, što svakako ulijeva nadu u jeftinije DRAM-ove.

cijena DRAM-a

Pad u cijeni će se dogoditi navodno zbog toga što će “pružatelji DRAM-a sniziti cijene kako bi prilagodili svoje zalihe.” U biti, proizvođači su izgradili toliko opsežnu ponudu DRAM-ova da moraju početi snižavati cijene kako bi se riješili zaliha.

“Što se tiče ugovornog tržišta, OEM proizvođači računala trenutno imaju veliku količinu DRAM zaliha jer su se unaprijed opskrbili PC DRAM-om u slučaju nadolazećeg nedostatka. Postupno ukidanje ograničenja povezanih s pandemijom u Europi i SAD-u dodatno će utjecati na polako započeti trend smanjenja cijena. To će vjerojatno smanjiti ukupnu potražnju za prijenosnim računalima, čime će se smanjiti i ukupna potražnja za PC DRAM-om.” – stoji u TrendForce-ovom izvješću.

Svakako je za pohvalu što su zalihe DRAM-a toliko velike da mogu da traju do čak 12 tjedana. To je naravno dobro za one kojima je potrebna nadogradnja ili slažu novo računalo.

Piše: Miljenko Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here