Nvidia je već nekoliko puta nagovijestila kako se planira uključiti u razvoj čipova koji će služiti usavršavanju i boljem iskorištenju umjetne inteligencije, a sada je napravila i veliki iskorak prema tome. Naime, mjeseci razvoja posebno dizajniranog čipa rezultirali su plodom i Nvidia je lansirala čip koji će biti svojevrsna pamet svim sustavima koji trebaju asistenciju umjetne inteligencije. Ovo je veliki korak kako za kompaniju Nvidia, tako i za cjelokupni daljnji razvoj usluga i proizvoda baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Predstavljen je dakle modul koji će osigurati ‘pamet’ robotima, dronovima i autonomnim automobilima. Modul nosi naziv Jetson AGX Xavier, a ovo je zapravo prvi korak prema cilju da Nvidia bude jedan od glavnih proizvođača čipova koji će služiti mnogim industrijama u budućnosti, koje će se okrenuti iskorištenju umjetne inteligencije.

Unutar SoC čipa nalazi se 6 procesora među kojima možete pronaći ARM procesor s 8 jezgri, zatim dva NVDLA procesora za učenje, Volta GPU, ali i dodatne procesore za obradu videa i fotografija. Procesor može obavljati čak 30 bilijuna operacija u sekundi, a za to mu je potrebna samo snaga od 10W. Sve to u teoriji zvuči fantastično, no ima li Nvidia kome prodati tu tehnologiju?

Ovaj cjelokupni projekt razvijen je na čvrstim temeljima i ima dobre predispozicije za veliki rast. Naime, Nvidia je dogovorila kako će ove moderne čipove isporučivati Yamahi koja će proizvoditi dronove, zatim će isporuka ići i prema kompaniji JD.com koja će ih iskoristiti za sustav robota za ostavu, a još jedan od naručitelja je i Nanopore koji će ih koristiti kod istraživanja.

Dakle, tržište za takvo što već postoji, ali ima i puno mjesta za daljnji napredak. Nvidia je odlučila kako će čipove prodavati u pakiranjima od 1000 komada, a pojedinačni čip ima cijenu 1099 dolara. Dakle, radi se o čipovima koje neće kupovati pojedinci, već isključivo tvrtke koje žele osuvremeniti svoje poslovanje uvođenjem inovativnih tehnologija i umjetne inteligencije.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here