Radi se o potencijalno velikom skoku u pogledu performansi…

Svi računalni fanatici jako dobro prate razvoj događaja na tržištu procesora. Hoće li AMD napokon stupiti na ”čelo” i hoće li postati i ostati vodeći proizvođač najkvalitetnijih procesora na svijetu ili će mu Intel sa svojim novim tehnološkim idejama uspjeti pomrsiti planove – nešto je što golica maštu svakog ”tech-geeka.”

Moramo priznati da je AMD sa svojom serijom Ryzen procesora Intelu učinio itekakvu ”štetu.” Dok je Intel primijetio da AMD polako, ali sigurno odmiče na ljestvici najboljeg i da osvaja sve veći broj korisnika, stvari su se već otele kontroli. No, stvari ne bi bile zanimljive da Intel uvijek nema neku novu ideju, za koje nam se nekada čine kao da se radi o idejama ”u posljednji čas.”

Intel bi sa svojom nadolazećom osmom generacijom Core procesora mogao uvelike povećati snagu performansi kod prijenosnih računala. Nova, 8. Generacija bi trebala imati četverojezgrene procesore koji bi prvenstveno bili namijenjeni za ultrabookove. Nadalje, novi procesori bi trebali ponuditi i do 40% poboljšanje u pogledu performansi.

Intel još uvijek nije definirao cijene novih 15-wattnih Core U procesora. No ono što znamo jest njihova brzina. Najsporiji će biti Intel Core i5-8250U s radnim taktom od 1.6 GHz, dok ć najbrži (i najskuplji) biti Intel Core i7-8650U s radnim taktom od 1.9 GHz s mogućnošću boosta do čak 4.2 GHz.


 

Intelova 8. generacija Core procesora

 

Sva četiri procesora imati će četiri jezgre i osam threadova. No, još jedna zanimljiva stvar kod novih procesora jest ta da oni nisu dio nadolazeće Coffee Lake Serije, kao što se jedno vrijeme mislilo. Intel opisuje svoje nove procesore kao ”Kaby Lake osvježenje”, s time da će i Coffee Lake i nadolazeća 10-nanometarska serija čipova biti dio osme generacije Intel Core branda. Da skratimo – nova, osma generacija Intelovih procesora će u sebi sadržavati tri odvojene arhitekture čipova i dvije tehnologije procesuiranja, a sve one će biti pod istim imenom branda.

 

Intelova 8. generacija Core procesora performanse

 

Optimizacije koje obećavaju – osma generacija bi mogla ostvariti značajno poboljšanje u odnosu na slučajeve otprije

Važno je za naglasiti dvije ključne stvari u vezi Intelove osme generacije procesora. Prva se odnosi na to da kombinacija procesne tehnologije. Dizajna i optimizacije obećaje poboljšanja od čak 40% u pogledu cjelokupnih performansi. Druga stvar se odnosi na to da je boost u performansama čak dvostruko veći od onoga što je Intel obećao da će se dogoditi i kakav će biti nakon lansiranja Kaby Lake čipova (koji su u odnosu na Skylake pokazivali poboljšanje u performansama od 12 do 19%).

Kakva je situacija u ”protivničkom taboru?”

Unatoč tomu što AMD još uvijek nije dao nikakve konačne vijesti u vezi svojih ”mobilnih” Raven Ridge procesora, zasad se zna da AMD-ov ”entry” level Ryzen 3 čip koristi četiri jezgre i samo četiri threada. Primjena i implementacija više jezgri za ”multithread” aplikacije je bio jedan od načina na koje je AMD znao imati prednost u pogledu performansi u odnosu na konkurenta. Hoće li to tako i ostati – nešto je na što će isto tako trebat obratiti pozornost u sljedećim mjesecima u pogledu borbe između prevlasti u kvaliteti ”mobilnih” procesora.

 

Platformska poboljšanja ”ispod haube”

Prema riječima koje je smo dobili od Intela, Kaby Lake R serija (kako će se zvati nova serija procesora) će svakako donijeti dramatična poboljšanja u performansama.

Kaby Lake bi svoje performanse mogal bazirati na 4K HEVC kodiranju i dekodiranju na 10-bitnoj dubini ili na VP9 dekodiranju. Iako je u početku samo Netflix bio zainteresiran za tehnologiju, odnedavno su zainteresirani i Amazon i Vudu. Amazon bi trebao puštati podršku u zadnjem kvartalu ove godine.

 

intel 8 generacija procesora

 

Nadalje, Intel kaže kako bi ultrabookovi koji bi u sebi imali jedan od novih procesora osme generacije, trebali imati boost u pogledu trajanja vijeka baterije do čak 10 sati, ili do 12 sati ako korisnik želi gledati You Tube video-e.

Još jedna promjena koja se odnosi na promjene ”ispod haube” se odnosi na uključivanje Guard Extension programa kojeg je osmislio Intel. Prema riječima proizvođača očekuje se da će više od 90% sustava osme generacije biti ”SGX ready”, što će omogućiti više 4K premium sadržaja koji će biti dostupan sa servisa.

Igre koje su u prošlosti bile ograničene procesorom na način da im je procesor bio ”bottleneck” bi sada isto tako trebale dobiti više slobode. Isto tako, nova platforma će podržavati Intelov Optane. Radi se o tehnologiji uz pomoć Intel želi učiniti da svaki čvrsti disk ima performanse slične SSD-u.

 

intel 8 generacija cpu raspored

 

Kada će nova generacija postati dostupna na tržištu?

Prema nekim vijestima, već početkom iduće godine Intelova osma generacija procesora bi trebala biti puštena u prodaju. Prodaja će prvo ići za stolna i prijenosna računala, a tek kasnije za gamerske laptope.

Neka od pitanja koja ostaju visjeti u zraku su: koliko će movi procesori koštati novca? Što je s performansama? Kakve će one zapravo biti? Hoće li Coffee Lake zaista biti ”prava” osma generacija Intelovih procesora? Ako hoće, hoće li ona koristiti iste matične ploče kao i Kaby Lake serija?

 

Ima li i u pogledu desktop verzije procesora nove generacije Intel kakav ”as” u rukavu?

Prema nekim vijestim, čini se da osma generacija Intel Core i7 desktop procesora polako počinje biti spremna za borbu protiv sve snažnije i sve više nadiruće ”sile” AMD Ryzen procesora. Novi i7 procesori bi trebali imati i više jezgri i više threadova od dosadašnjih, tako da će nova serija imati (ili bi trebala imati) 6 jezgri i 12 threadova, što bi trebalo biti bolje od dosadašnjih 8 jezgri i 16 threadova koliko ima AMD Ryzen 5.

Hoće li tih 6 jezgri i 12 thredova pobijediti AMD-ovih 8, odnosno 16 jezgri zasad ne znamo i teško je za reći. Još jedna vijest koja je potvrđena, a koja je vezana uz osmu generaciju Intelovih procesora se odnosi na to da će novi procesori gotovo sigurno za rad trebati matične ploče iz serije 300.

Iako preciznijih i točnijih podataka u vezi Intelove osme generacije procesora još uvijek nema, ovi podaci i najave slute na dobro. Čini se da će se ”igre prijestolja” dolaskom osme generacije Intel Core procesora još i više zahuktati. Kako će na eventualno vodstvo koje će pritom ostvariti Intel odgovoriti AMD-ov tabor – ostaje nam za vidjeti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here